AC sinyalin Maksimum, etkin değerini , ortalama değerlerini, frekansınının ve ani değeri hesaplanması

ysefa

Üye
Katılım
2 Ara 2022
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
31
"Bir AC sinyal E=20 Sin 314t denklemi ile ifade edildiğini göre bu sinyalin; Maksimum, etkin, ortalama değerlerini, frekansını ve α=π/6 noktasındaki ani değeri hesaplayınız. "

Rapor ödevinin sorusunda takıldım da yardım edebilir misiniz gerilimden etkin değer ort değer buluyorduk fakat ac sinyalden nasıl bulacağız ?
 
E=Vm*sin(wt) genel ifadedir. formülde parantez içerisindeki w(omega)'nın bir eşitliği vardır.
w(omega)=2πf
bu omega yerine yazılırsa; E= Vm*sin(2πft) olacaktır.
Etkin değer dediği şey ise AC sinyalin DC de yapılabilir iş karşılığı olur.
Yani 220 Volt şehir şebekesi yaklaşık 155 Voltluk bir DC ye karşılık gelir.Piyasa da genelde Vm*0,707 ile etkin değeri bulurlar bu da aklında olsun.
Maksimum Değer ise E=Vm*sin(wt)nin başındaki Vm değerinde yazılı olan değerdir. Yani AC sinyalin maksimum tepe değeridir.
Sinüsoidal sinyallerin her zaman ortalaması sıfırdır. Neden dersen peak to peak yani tepeden tepeye baktığın zaman Vm değeri olduğu gibi bir de -Vm değeri vardır. bu durum Pozitif alternans ve negatif alternansdan dolayıdır.
π/6 zamanında ki ani değerin hesaplanmasını soruyorsan da E=Vm*sin(wt) formülasyonunda ki t yerine π/6 değerini yazacaksın ve parantez işlemini yapıp sinüs değerini elde edeceksin ve en son o sinüs değeri ile Vm değerini çarptığında π/6 anında ki ani değeri elde etmiş olacaksın.
Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,153
Mesajlar
915,491
Kullanıcılar
449,897
Son üye
alcaponee

Yeni konular

Geri
Üst