AC Servo Motor İçin Sürücü Yapılabilir Mi?

gareven

Üye
Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
36
Böyle bir sürücü kendimiz yapmaya kalksak ne kadara malederiz acaba?
daha önce yapmış olan veya bir fikri olan var mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Böyle bir sürücü kendimiz yapmaya kalksak ne kadara malederiz acaba?
daha önce yapmış olan veya bir fikri olan var mı?

Merhaba bana kalırsa Ac servo motoru Kendin male etmek yerine Hazır kartlar satılıyor motorunun modeline markasına ve etiketindeki değerlere göre Ayrıca artık bu şekildeki elektronik kart tak kullan şeklini almistir ;):D
 
AC servo motorlarların kullanım amaçlarını pozisyon kontrolü, hız kontrolü ve tork kontrolünü açıklayayım.
AC servo motorlarda sabit mıknatıs ve encoder kullanılır. Yapısal olarak step motorlara benzerler. Step motorlardan enbüyük farklılıkları encoder kullanılarak çok hassas ve hatasız olarak bulunduğu pozisyonu koruması.
Örnek bir karşılaştırma yapayım; Delta ASDA-A2 model servonun katalog bilgilerinde "20 bit (1280000ppr)yüksek çözünürlüklü line receiver encoder" kullanıldığı yazıyor.
Step motorların pozisyonlamadaki hassasiyet dereceleri 1,8[SUP]0[/SUP] olarak yazılıyor.
Bizim servomuzun pozisyon hassaslığı 360[SUP]0[/SUP] / 1280000 = 0,00028125[SUP]0[/SUP]

Buradaki hassaslığı nasıl elde ediyorlar konusunda gelince. Servolarda ve step motorlarda sabit mıknatıs kullanılmakta. Motor sargıları enerjilendirilerek motor sabit bir pozisyonda tutulur. Servo motorların üstün özelliklerinde biride sabit mıknatıslı kısmı iki motor sargısı arasında ara açı derecerinde kalacak şekide iki sargının voltaş değerlerini değiştirerek sağlaması. Bulunduğu açının doğrulunuda encoder ölçümleri geri bildirerek onaylar.

Yani servo motorlarda 1,8[SUP]0[/SUP] / 0,00028125[SUP]0[/SUP] = 6400 adet ara derece oluşturabilecek hassaslıkta iki sargı arasında tuta bilecek elektrik enerjisi farkı verebilmekte.

Servo motorların ve diğer ac motorların donanım ve programlama mantığını daha önce anlattığım için burada sadece linkini paylaşıcam.

Birkaç tanede MEB yayınlarının bu konu hakkındaki dökümanlarının linkini paylaşacağım aslında dahaçok dökümanı var ancak benim vaktim yok.

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/523EO0076.pdf

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0096.pdf

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/523EO0190.pdf

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0066.pdf


Servo sürücü yapıp yapılamama konusuna gelince, eldeki imkanlar ile yapılması biraz zordur ancak imkansız değildir.
 
teşekkürler detaylı açıklama için
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst