AC motorun inverterden çok uzakta kullanılması

imdatatas

Üye
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
554
Puanları
6
Konum
Istanbul
Merhaba,

AC motor ile inverter (ac driver) arası çok uzak mesafelerde kullanan varmı ?

Bu konuda karşılaştığınız sorunlar v.b deneyimlerinizi paylaşabilirmisiniz.

Selamlar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
100 metreye kadar kullandım.bir sorunla karşılaşmadım.
 
Merhabalar,
İnvertörle motor arasında yaklaşık 400 m mesafe olan uygulamalar yaptık. Tabi böyle bir durumda bazı ek önlemler almak gerekiyor. Alabileceğiniz en basit önlemlerden biri invertörün taşıyıcı frekansını -anahtarlama frekansı- düşürmektir. Genellikle kablo mesafesi 20 metreyi geçtikten sonra belli aralıklarla taşıyıcı frekans düşürülür (bu bilgiler genellikle kullanım klavuzunda mevcuttur). Bunun dışında invertör giriş ve çıkışında filtre kullanmak gerekir. Bizim uygulamalarda pasif filtreler yeterli oldu, fakat uygulamanın yapıldığı yerde güç kablosuna yakın haberleşme kablosu vb. varsa aktif filtre de gerekebiliyor. Bunların dışında kablo uzunluğuyla birlikte kayıplar da artacağı için invertörü motordan bir büyük güçte seçmek gerekiyor. Kablo mesafesinin uzun olduğu durumlarda motor sargılarına uygulanan gerilimde anlık olarak çok yüksek voltaj pikleri oluşabiliyor, bu nedenle motorda yeni alınacaksa izolasyonu iyi bir motor seçilmeli

Ek olarak bir de blendajlı kablo kullanılması önereiliyor ama pahalıya çıktığı için ben henüz blendajlı güç kablosu kullanan görmedim :|

Şimdilik benden bu kadar, kolay gelsin ... :)
 
ben delta serisi m serisi 3,7 kw sürücü ile 3 kw rediktörlü motor sürdüm 80 metrede.hız referansınıda rs-485 ile verdim...80 metrede hicbir sorun yaşamadım..kablolamaya dikkat etmek gerekiyor..
 
ben tam aksi yönde motorumu sürücüden yaklaşık 15 metre uzağa kurdum. başlangıçta normal ekransız kablo kullandığımdan dolayı ve kıyma frekansımı da yüksek (9khz) seçtiğimden dolayı motor kablosu radyo istasyonu gibi etrafa parazitler yaymaya başladı. en başta senkronize olmam gereken diğer eksenin enkoderi ne kadar izole etsem ne kadar uğraşsamda etkilendi. baştan motor kablosuna ihtimal vermedim ve başka hatalar aradım. ama en sonunda motora bağladığım kabloyu söktüm attım ve yerine taner arkadaşın dediği gibi ekranlı kablo kullandım ve sorun ortadan kalktı. arkadaş ekranlı kablo ve kıyma frekansı hakkında haklı bence.
 
arkdaslar uzun kablolar kapasıtıf bır etti gosterdi icin 150 200 metreyı astıgında invertir çikişina ozel bobın kullanarak bu surunu cozebilirsin yapman gerken kullanacagın kablonun akım tasıma kapasıtesini ve gelirim dusumunu hesaplamak.siemensde oparatör paneli 50 mtreden uzaga tasıyadık.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst