AC motor - devir sayısı - tork ilişkisi

onrdmr90

Üye
Katılım
20 May 2013
Mesajlar
5
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,bir test sisteminde kullanılacak olan AC motor hızlarının frekans konvertörü ile değiştirilmesi halinde tork değerlerinin nasıl değiştiği hakkında sizden bilgi almak istiyordum.Bir AC motorun devir sayısı, frekansını değiştirerek azaltıldığında o motor için belirlenen güç ve moment değerleri ne şekilde değişir? Teorik formülasyon gereği frekans düşürülüp devir sayısı azaltıldğında momentin arttığı motor veriminin de muhtemelen azaldığı görülmekte ancak zannediyorum ki pratikte bu olay biraz daha farklı.Standart verilere göre ortalama 1500 devir/dakikada 2 kutuplu bir AC motor yaklaşık 5-6 Nm gibi bir moment değerine sahipken frekans konvertörü ile devir sayısını 10-12 kat düşürdüğümüzde motor gücünün sabit kalarak moment değerinin 10-12 kat artması mümkün mü yoksa devir sayısını düşürdüğümde motor gücünün de sabit kalmayıp düşmesi ve buna bağlı olarak da momentin de düşmesi mi söz konusu?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Frekans konvertörlü sistemlerde grafikte görüldüğü gibi düşük hızlarda moment sabit kalmaktadır.50 Hz den sonra da momentde düşme olmaktadır.

Moment artırmak için redüktör kullanımı en uygun çözüm diye düşünüyorum.
 
Frekans konvertörlü sistemlerde grafikte görüldüğü gibi düşük hızlarda moment sabit kalmaktadır.50 Hz den sonra da momentde düşme olmaktadır.

Moment artırmak için redüktör kullanımı en uygun çözüm diye düşünüyorum.
Cevabınız için teşekkür ederim.Yani bende düşük hızlarda çalışmak istediğim için eğer frekans konvertörlü bir sistem kullanıcak olursam her türlü elde etmem gereken 140 Nm torku sağlayacak bir motor kullanmak zorundayım bu durumda? 2.2 kW yada 3 kW'lık standart 1500 devirlik bir motor benim işimi görmez??
 
Merhaba , cevabımınızı biraz detaylandırabilir misiniz , momet in sabit kalma nedeni nedir , gücün de devire bağlantılı olarak düşmesi mi .. Birde ekteki grafiği göremiyoruz..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst