AC Kontrol Kalemi

Ama arastirmamissiniz, misal alttaki benzer konuları okuyun. Temassız k. kalemlerini deneyin. Hatta yeni nesil ölçü aletlerine (DVM) de eklemeye başladılar.
 
o kadar çok başlık varki hangisinde gizlidir bilemedim.Temassız kontrol kalemini biliyorum. Benim derdim kontrol kalemine led takmak.Olabilirmi bilemiyorum.Yada niye olmasın,olursa çok şık olur diye düşünüyorum.Konuyla ilgili olanları okudum.saygılar
 
Son düzenleme:
temassız kontrol kalemi (tornavidası) olmaz. fazdan kaynaklı küçük bir akımın sizin üzerinizden akması lazımki lamba yansın.
 
kezmez üstat,cevabınız benim sorumla pek alakası olmadı.Tekrar edeyim,derdim hepimizin bildiği kontrol kaleminin içindeki neon u led e çevirmek.Hatta neon kalabilir.Neon a paralel bir devre de olabilir.(benim aklımda joule thief var. Temassız kontrol kalemi farklı bir şey,ben bunu istemiyorum.
 
amacınız kontol kalemi ışığını görmek değilmiydi.
öyleyse dediğim gibi led kullanmalısınız.
önceki mesajım bylenti muhatab alıyor. mesaj 14.
Ama arastirmamissiniz, misal alttaki benzer konuları okuyun. Temassız k. kalemlerini deneyin. Hatta yeni nesil ölçü aletlerine (DVM) de eklemeye başladılar.
 
amacınız kontol kalemi ışığını görmek değilmiydi.
öyleyse dediğim gibi led kullanmalısınız.
önceki mesajım bylenti muhatab alıyor. mesaj 14.
Sn. Ustam ben sorunu farklı yorumluyorum, istenen temaslı temassız durumu değil de faz algıladığında rahat görünen gözlemlenen bir şekil bir çözüm ... Saygılarımla.
 
Bu arada bir deneme yaptım.Kontrol kalemi içindeki neon ve direnci dışarı aldım.Bir kalem pili ile çalışan led devresi (Joule thief) hazırladım. kalem pili bağlayacağım girişleri (+ ve -)uçları aldım.Bu neon üzerine bir direnç üzerine paralel bağladım.Olmadı seri bağladım.malesef olmadı.Neon yanıyor ama led yanmıyor.Oysaki led bir voltun altında dahi yanması lazım.Birde 4 tane 1n4007 yi seri bağlayarak bu neon direnç devresine seri bağladım. Joule thief i bu 4 diyota paralel bağladım yine olmadı.
kontrol kalemi için  led sınaması.png
 
Son düzenleme:
İşyeri atölyesinde ben de deneme yaptım kırmızı, yeşil ve mor ledlerle. Sadece kırmızı ve mor renktekilerle başarılı oldum, bu arada birden fazla kırmızı led vardı bazısı yeşiller gibi tepkisizdi. Yön fark etmeksizin tam parlak olamasa da ışık verdi. Ben hem kalemin arkasında hem de ucunda deneme yaptım ve sonuç aynıydı. Yalnız bana bir led borçlandınız :), ilki ısınmadan mıdır başka sebepten midir çok uzun süre geçmemişti ki patladı ...

Tavsiyem ya pilli devreyle ve opto kullanarak bu az ışığı güçlendirmek daha görünür kılmanız (gündüz dahi), ya da led karşısına küçük güneş paneli yerleştirip yine bağımsız izoleli yapıyla daha parlak ışık sağlamanızdır. Tabi bunları alternatif yok diye yapmıyorum amaç bilim ve deney yapmak ... neticede pilli hatta temazsız k. kalemleri var herkesin artık 5 yaşındakilerin bile bildiği :).
P_20200828_174641_p.jpg
P_20200828_174547_p.jpg
P_20200828_174552_p.jpg
P_20200828_174513_p.jpg
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim by lent.Konuyu bırakmadığınız gibi birde deneme yapmışsınız.Patlayan ledinize üzüldüm.gönderebilirim.Ama neden patladığını çözemedim.Ben de yaptığım denemelerde led in hafif yandığını(hafif) bende gözlemledim. led üzerine düşen bu sinyali değerlendirmek için joule thief devresi kullandım.yukarda açıkladığım gibi başarısız oldum.Başka ( pilli vs.) alternetifleri düşünmüyorum.Önceden 3 tansistörlü yaklaşım sensörü yapmıştım (faz kontrolü için kabloya yaklaşınca yanıyor.)Bu güzel bir devre ama pilli olduğundan kullanmak istemedim.Dediğim gibi amacım kontrol kalemi içinde led yakmaktı olmadı.Amatörce kullandığım işlerimde,bunu ben yaptım diyebileceğim güzel bir şey olurdu.Tekrar teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst