AC Kontrol Kalemi

Bunun ledi gayet parlak yanıyor, aynı zamanda ohmmetre ( kısadevre ve kopuk kontrolu yapar) , hem fazı, hemde nötrü kontrol ediyor.
1598876624553.png
 
Eğer bu led li kontrol kaleminde pil olmasaydı tam istediğim olurdu.Bana pek güven vermiyor.Oysaki nötr dede yanıyor.
 
@by lent kızmazsa ben de konuya müdahil olayım :D
Öncelikli olarak yanlış bilinenlere değinelim.
Bir kontrol kalemindeki neon lamba kullanımın amacı gerilimle fazlaca ilgili olmayıp doğrudan akım ile ilgilidir.
Eğer akım önem arzetmeseydi, insan vücudu üzerinden dilersek 20-30 hatta 100mA bile akıtıp dilediğimiz akım doğrultusunda dilediğimiz ışık kaynağını kullanabilirdik.
Bir neon lamba üzerinde düşen gerilimden ziyade, içerisinden geçen akım ile önem kazanır. Sonuçta çoğu neon lambalar eskiden beri PANO sinyal sistemleri için kullanılırdı.
Neon lambalar insan vücudu için tehlike arzetmeyen akım bölgesinde çalışmaktadır. Tiplerine göre çalışma akımı max 10mA en düşük akımları ise mikro amperler seviyelerindedir.
Bir kontrol kaleminde kullanılan neon lambalar da mikro amperler seviyesinde ışık verecek şekilde tasarlanmışlardır. Çünkü mili amperler seviyesine gelinirse toprak direnci doğrultusunda akım artacağı için tehlike arzedebilecektir.
Peki LED'lerin akımları hakkında neler biliyoruz?
Led'lerin klasik test akımları 1mA seviyelerindedir. Yani bir LED 1mA akımda yanmaya başlar ve 25mA e kadar tahammül edebilirler. İnsan vücudu için tehlike sınırı 10-30mA olduğuna göre bir LED akımını insan vücudundan doğrudan akıtmak ciddi bir ihmalkarlıktır.
Eğer kontrol kalemi içerisinde haricen pil kullanılıp LED akımı bir devre yardımı ile düzenlenmişse o zaman ledler bu amaçla kullanılabilecektir. Ancak bu uygulama herhangi bir iletken üzerinde bile test yaparken ledi aktif hale getirdiği için bir faz testi olarak iş yapmayacaktır.
Lent hocanın ledi patlatması son derece normaldir. Çünkü her ledin ileri yönde iletim gerilimi olduğu halde (1.8V ila 3.4V) bir de reverse (TERS) gerilim dayanımı bulunmaktadır.
Bu ters gerilim dayanımı kavramına dikkat edilmeden bir led AC gerilim ile çalıştırılmaya çalışılırsa o led DARILIR :D
 
Ustalarım
Işığı çok daha iyi görünen LED li kontrol kalemi yapmaya çalışıyorsunuz ya.

Diyelim ki bir kabloyu kontrol ettiniz ve LED li kontrol kaleminizin ışığı yanmıyor. Tabiki başladınız linyede, sorti, buat ta vs. çalışmaya, ve ince bir beyaz ışığı görünce anladınız ki kontrol kaleminizin pili bittiği için, sizin de hayat piliniz bitmiş.
Gelin neon lambadan vazgeçmeyin.
Sözümü dinleyin.
 
Lutfibey,sonderece haklısınız işte bu yüzden kontrol kaleminin içinde pil istemiyorum.Konu hep pilli lere geliyor.Ama birer fikirdirler.Mr_Yamyam hocayada teşekkürler akımın önemini hatırlattığı için.
 
Lutfibey,sonderece haklısınız işte bu yüzden kontrol kaleminin içinde pil istemiyorum.Konu hep pilli lere geliyor.Ama birer fikirdirler.Mr_Yamyam hocayada teşekkürler akımın önemini hatırlattığı için.

gerçekten güneşte ve bazı konumlarda zorlanıyorsun
ölçü aletinin görev yapmadığı durumlarda
hiç bir zaman tek kontrol kalemine güvenmedim .
iki üç kontrol kalemi ile test
temassız kontrol kalemi test
en iyi çözümü bu üründe buldum .
http://www.retta.com.tr/urun/ -dijital-kontrol-kalemi-
şimdi kontrol kalemi kullanılması firma tarafından yasaklandı ( iş güvenliği açısından )
ama bir kenarda var !!!
 
Son düzenleme:
Aynısından bende de var. Çok fazla hassas, ama iş görüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst