Ac akım dalga tipleri

Katılım
28 Tem 2021
Mesajlar
31
Puanları
1
Merhabalar

Bir sinüs dalgası üretip basit bir yükselteç ile yükseltmek ile bir kare dalga oluşturup mosfet sürücü ile yükseltmek arasındaki fark nedir?
Dezavantajları , avantajları nedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
yanılıyorsam düzeltilsin lütfen. AC dalga boyu 1- kare dalga ilk çıkan ve en ilkel invertörlerde vardır. sonra zam yaptılar modifiye sinüs çıkardılar ne kare nede tam sinüs ikisinin ortasında bir çok yeni nesil cihazları bile çalıştırıyor. en son teknoloji tam sinüs evdeki elektrikle aynı olan invertörler tam sinüstür. ve bilmeni isterim saf sinüsü sürücü ve mosfetlerle elde edemiyorsun.çıkışa koyduğun bobinlerle frekans ayarı yapabiliyorsun
 
Sinüs dalgası zamanla gerilimi değişen bir sinyaldir. Kare dalga ise zamanla değişkenlik göstermez. Ya LOW yada HIGH voltajdir. Bir anahtarın kapatıp açması gibi.

Siz elinizde 100 voltunuz var. Bundan kare dalga elde etmek istediğinizde bir anahtar ile açıp kapatarak ( bu mosfet oluyor ) çok kolay elde edebilirsiniz.

Ama bir sinüs sinyali için elinizdeki 100 volttan yukarıda bahsettiğim gibi farklı voltqjlari almak kolay bir işlem değildir. Elde etmek verimli de değildir. Sinüs sinyalini bir ampli ile yukseltme işlemi ara değer voltajlar için guc yarı iletkeni üzerinde harcamak demektir. O yüzden ses amplileri çok ısınır. Ayni mantıkla çalıştıkları için.

Konu çok derin bir çok sema ve sinyal şekilleri ile detaylandirilabilir. Telefondan yazmak biraz zor oluyor.
 
Sanki bir yerde fourier dönüşümlerinden yola çıkılarak bir açıklama görmüştüm sinüs ve kare sinyal dezavantajları/avantajları ile ilgili. Öyle bir açıklama bilen var mı ?
 
Sinüs sinyali elektrikteki en temel dalga formudur. Diğer dalga formaları sinüsden türetilmiştir. Bu sebeple sinüs şekli , elektrik sinyallerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Buna kare dalga formu da dahildir. Kare form , sinüs dalgasının sonsuz sayıdaki harmonik katlarının elektriksel toplamıyla oluşur. Bu sebeple içerisinde sonsuz sayıda harmonik katları içerir. Fakat bunu biz göremeyiz. Aşağıdaki şekil ile daha iyi anlayabilirsin.
square5th.png

Şekilde Fundamental diye gösterilen form sinüs formudur. Sinüs dalga formunun genliği 1 kabul edersek, sinüsün 3. ve 5. harmoniklerinin sırasıyla genlikleri 1/3 ve 1/5 olur. Fakat harmonik katsayılarının frekansı , saf sinüsün frekansının katlarıdır. Örneğin saf sinüs 50Hz ise , 3. harmonik 3x50=150Hz dir. Bu bu şekilde sonsuza kadar gider. Bütün bu sonsuz sayıdaki harmoniklerin elektriksel toplamı kare dalga formunu oluşturur. Şekilde mavi ile gösterilen dalga formu , sadece 1. , 3. ve 5. harmonik sinyallerinin toplamıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst