ABD, F35 savaş uçağının kodlarını ortaklarına vermeyecek

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,235
Puanları
1,866
Yaş
47
ABD'nin, F-35 savaş uçağının kontrolünü sağlayan yazılımının kodlarını, proje ortağı ülkelere vermeyeceği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın, programın uluslararası ilişkiler yetkilisi Jon Schreiber, Birleşik Krallık'ın, operasyonel bağımsızlık gerekçesiyle yazılım teknolojisine sahip olma yolundaki isteğine ilişkin Reuters'a yaptığı açıklamada, ''kodların proje ortaklarına verilmeyeceğini'' söyledi. Lockheed Martin firmasının radara yakalanmayan yeni uçağıyla ilgili projenin ortakları Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Türkiye, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç. İsrail de uçaktan almak istiyor.

Schreiber, kodların verilmesinin yerine, Florida'daki Eglin Hava Üssü'nde bir yeniden programlama tesisi kurulacağını ve burada sürekli olarak bir üst düzeye çıkarılacak olan yazılımların ortak ülkelere verileceğini kaydetti.
 
niye versinki vermez tabi
aslında biz de böyle yüksek teknolojiler tasarlıyıp sadece bizde kalmasını sağlamalıyız
 
ülkemiz gençlerine imkan ve eğitim verilmezse sonucu bu olur doğal olarak. Başkalarına boyun eğmek zorunda kalırız. Hala okullarda çocuklara buton zil devresi yaptırsınlar.
 
yerden göğe kadar haklısın buton zil 30 öğrenci tek bilgisayar hatta bilgisayar görmeden bu dersi 3 yıl gören var işte yapacak başka bir şey yok
 
Vermesi için bir neden yok ki! Sitemize bile şöyle bir göz atın, kaç tane "falanca plc'nin şifresini nasıl bulurum" diye başlık açılmış?
Neden, çünkü yazılıma müdahale edebilme, değiştirebilme gereksinimi var. Hatta ve hatta bu iş için bedel ödememe beklentisi.
Peki bu kimin işine gelmez? Bundan menfaat elde edeceklere! Şimdi tekrar soralım, o kadar para dökmüş, bedelini tahsil etme ve de geliştirmelere ortak olma şansı varken neden bu fırsatı tepsin?
 
Algoritmasını yapamadığın kod senin değildir. Butun kaynak kodaları verse ne olacak sonuç olarak sadece kodalara bakmayla yetineceğiz. Önemli olan o kodları yaza bilecek algoritmaları geliştirmek ve tasarlamaktır. Diyelimki oo kodlar bir şekilde elimize geçti (bu çok zor bir ihitimal) bizler sadece o koda bakkıp bakıp adamların ne düşündüğünü anlamakla vakit harcayacağız. Bana göre kaynak koddan ziyade bu tür sistemlerin algoritlamarını geliştirmek elide bu tip algoritma var ise bunu koda dökmek son derece kolay. Bana göre önemli olan kaynak kodlar değil bu sistemin algoritmasındır.
Ulkemizde kaç kişi varki bu tip yazılımlar geliştirebilecek. Gelçeği var olanlarıda koruyamıyorum buda ayrı bir konu. Adamlar kuralları koymuşlar bizde bu kurallara göre oynuyoruz. yıllardır hep sorardım kendime adamlar bizden daha iyi tarafları neler nasıl oluyorda bu tip sistemleri geliştirebiliyorlar. Anladımki bu eğtim eğtim ve eğitimden geçer. Düşününki kendi ana dilinde roman yazar gibi program yazabilidğini. Biz ilk önce oların didlini daha sonrada programlama dillerini öğreniyoruz. Ama adamlar kendi ana dillerinde program geliştiriyorlar.

Ve takrar söylüyorum. Algoritmasını yapamadığın kod senin değildir.

Saygılarımla.....
 
ben yaparım!
- yazacak bir hadi len sende!

Olay bu işteé!!!!
 
Algoritmasını yapamadığın kod senin değildir. Butun kaynak kodaları verse ne olacak sonuç olarak sadece kodalara bakmayla yetineceğiz

Bu doğru olsaydı, Özgür Yazılım diye birşey olmazdı.
 
Sayın emrah_ arkadaşım yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. Benim burada demek istediğimi şu şekilde açıklamak istiyorum. Önemli olan kaynak kod değil bu kodaları üretecek alagoritmaları geliştirmek diyorum lütven beni yanlış anlamayın . Diyelimki elimizde 10 adet sayıyı büyükten küçüğe sıralayan bir programın kaynak kodu var elimde ama ben bunun nasıl çaılştığını bilmiyorum. Ama ben bu 10 adet sayıyı küçükten büyüye sıralamak istiyorum. bu problemi nasıl çözebilirim sizce elimde kaynak kod var sizce bir işe yararmı bu kod. Ama ben bunun sıralama algortimasını bilirsem bu problemi çozmem daha kolay olmaz mı?
Benim burada demek istediğim tekrar söylüyorum. Önemli olan bir sistemin çalışma algoritmasını geliştirmektir. Elinde bir çalışma algoritması var ise bunu koda dökebilirsin. Ama elinde bir kod var ise bunu algoritmaya kolay birşekilde dökebilirmisin?
Konu F35'lerin kaynak kodları hakkında çıkmıştı. Sizce adamlar kodaları paylaşırlarmı diyelimki alacak birşey değilya kodlarıda verdiler.Ben bu kodu yazarken şu şekilde düşünmüştüm. şu ardaki fonksiyon bu işlem için kullanılıyor diyeceklermi sizce.

seckinalan ardaşım yorumumda da yazdığım gibi;
"Bana göre önemli olan kaynak kodlar değil bu sistemin algoritmasındır." Ben yaparım demiyorum. Benim demek istediğim butip sistemleri Türkiye'de geliştirebilecek birimlerin kurulması. Ve bu sistemlerin AR-GE sinin yapılması.

Ve tekrar fikrimi beyan etmek istiyorum. Algoritmasını yapamadığın kond senin değildir ve sen yine adamlara bir şekilde bağımlı kalacaksın. Sem amacyı arayıp ben bu kodun radar sistemini çalıştıran fonksiyonunda bu kısmı anlayamadım mı diyeceksin? Sorsan bile adam senin elinde koda var bak ordan çöz demezmi?Ama sen bu işin algoritmanı kendin kurarsan (Bunu şahıs olarak değil ülke olarak söylüyorum) istediğin gibi esnek olursun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst