ABD, boğazlardan geçiş izni istiyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

sowmen

Üye
Katılım
24 Haz 2008
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
39
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un sözcüsü Bryan Whitman, Amerikan Dışişleri Bakanlığının, Gürcistan’a
insani yardım gönderilmesinde Amerikan donanma gemilerinin Boğazlar’dan geçişi için gereken bir anlaşma üzerinde Türkiye ile çalıştığını söyledi.

Whitman, Pentagon’da gazetecilere açıklamasında, şu ana kadar 14 adet Amerikan askeri kargo uçağının Gürcistan’a insani yardım taşıdığını ve Washington’ın, bu insani yardımların deniz yoluyla da taşınması
olasılığını değerlendirdiğini kaydetti. Whitman, 14 Amerikan uçağının Gürcistan’a taşıdığı yardımın toplam 4,2
milyon dolar değerinde olduğunu ve tıbbi malzemeler, antibiyotik, battaniye, çadır, su ve yiyecek içerdiğini kaydetti.
Whitman, "ABD Dışişleri Bakanlığı, insani yardım operasyonlarının devamını sağlamak için diğer olasılıklara da bakıyor. Bunlar arasında donanma gemilerinin kullanımı da bulunuyor" dedi. Whitman, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Boğazları’ndan geçiş için gerekli anlaşmanın sağlanması ve buna benzer şeyler üzerinde çalışıyor" diye konuştu.
ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright, Washington’ın, Gürcistan’a iki adet insani yardım amaçlı hastahane gemisi gönderme üzerinde çalıştığını söylemişti.

McClatchy gazeteler grubu tarafından yayınlanan bazı haberlerde ise, Türkiye’nin, Boğazlar’dan geçiş konusunda yardımcı olmadığı iddia edilmişti. Ancak Amerikalı yetkililer, henüz izin talebinde bulunulmadığı yönünde açıklama yaparak bu iddiaları yalanlamıştı. Bryan Whitman, donanma gemileri için, "bu gemiler bize daha büyük miktarda yardım malzemeleri kapasitesi sağlayacaktır" dedi. Ancak Whitman, gemilerin türü konusunda bilgi vermedi.
Dışişleri Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara’nın, Gürcistan’a yardım göndermek isteyen ülkelerle işbirliği yaptığını ve hiçbir insani yardım önerisi talebinin geri çevrilmediğini bildirmişti. Boğazlar’dan uluslararası geçiş, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde düzenleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood da gazetecilere, son olarak beş uçağın hafta sonunda Tiflis’e, yerlerinden edilen insanlar için ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanan uyku tulumu, battaniye, yara bandajı ve ilk yardım malzemeleri taşıdığını kaydetti. Wood, 5 uçağın daha Gürcistan’a giderek, ABD Savunma Bakanlığı tarafından sağlanan 25 bin adet hazır paket yemek götüreceğini de belirtti. Hafta sonunda, Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yetkililerinin Gürcistan’a giderek, ne tür yardım gerektiği konusunda ön incelemede bulunduğu belirtiliyor.


milliyet
 
[size=10pt]Forumun bu kısmı siyasal haberlerin yeri değil kültür içerikli olup ve aşırıya kaçmamak şartı ile mizahi paylaşımların yeridir.Lütfen paylaşımlara dikkat edelim.

Sitemizin içeriği dışına çıkmamaya özen gösterelim
[/size]



[size=10pt]konu kilitlenmiştir.[/size]
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst