ABB PLC Firmware Update Yapmak

Titus

Üye
Katılım
11 Mar 2008
Mesajlar
422
Puanları
6
Yaş
39
Yeni sürüm Control Builder Plus(CodeSys 2.3 kullanıyor) yazılımları ile ABB marka eski seri PLC'leri programlamaya kalktığınızda size E4:Error:28 Yani uyumsuz firmware hatası verir. Bu durumda ya Control Builder Plus'un sürümünü değiştireceksiniz ya da PLC'ye firmware update yapacaksınız.

Sanıldığının aksine ABB PLC'lr için de firmware update yapmak çok kolay. Bunun için gerekli olan şey sadece SD Karttır.Yapacaklarınız kısaca şöyledir:

1) Programmable Logic Controllers PLCs" target="_blank">ABB Download sayfasına gidip kullandığınız model CPU'ya (PM573, PM581 vb.) uygun firmware'i indirin. Sıkıştırılmış bir dosya olarak indirdiğiniz dosyayı çift tıklayarak dışarıya açmaya çalışın. (Bakınız alttaki resim)

resim1ee.jpg


2) Dışarıya aktardığınız dosyalardan "SD-Card_create_FW_V2_x_x_to_V_2_1_3.exe" isimli çalıştırılabilir dosyayı çift tıklayın. Bu uygulama firmware update için gerekli dosyaları oluşturacaktır. Hedef dizin olarak da SD Kartınızı gösterin.Onay verdikten sonra SD Kart içerisinde gerekli dosyalar oluşturulmaya başlar( Bakınız alttaki resim)

3) Artık firmware güncellemesine başlayabiliriz. PLC'nin enerjisini kesin ve SD-Kartı CPU üzerindeki SD-Kart yuvasına takın. Ardından PLC'nin enerjisini verin. Kırmızı ve yeşil ledler hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başlayacaktır. Bu size firmware update işleminin sürdüğü bilgisini gösterir.

Firmware update'in sonucunu ise şu şekilde anlarız:
Firmware Update Başarılı: Sadece yeşil led yavaşça yanıp söner.
Firmware Update Başarısız: Sadece kırmızıled yavaşça yanıp söner.

Başarısız işlem için yukarıdaki adımları tekrar etmeniz gerekir, eğer update işlemi başarılıysa da PLC'nin enerjisini kesin ve SD-kartı yuvasından çıkartıp PLC'nin enerjisini tekrar verin. Artık sistem yeni sürüm firmware ile çalışmaya başlayacaktır.

Online Olarak Firmware Update İşlemi:
Bazı durumlarda SD-kartınız ile firmware update işlemini PLC'nin enerjisini kesip, yeniden enerjilendirerek başlatamayabilirsiniz. Bu durumda PLC Browser'ı kullanarak firmware update yapmanız gerekir.

PLC'ye online olabileceğimiz bir projeyi açıp, CodeSys altındaki Resources sekmesinden PLC Browser'ı açın.(Bakınız alttaki resim)
resim3xm.jpg

SD-Kartınızı PLC'nin SD-Kart yuvasına takıp şu komutu veriniz:
Kod:
sdfirm 2_1_3

Hemen bir hatırlatma yapayım, buradaki 2_1_3 update etmek istediğiniz firmware sürümüdür, siz başka bir sürüm için kullanıyorsanız bu değeri değiştirmelisiniz.

Güncelleme durumunu (başarılı ya da başarısız oldu) PLC Browser üzerinden takip edebilirsiniz. Başarılı güncelleme sonunda SD Kartı yuvasından çıkartıp PLC'yi yeniden başlatın.

Önemli Not: Online firmware update yaptıktan sonra, PLC'yi yeniden başlatmadan önce kesinlikle SD kartı çıkartmış olmanız gerekir.

PLC'yi yeniden başlattıktan sonra yine PLC Browser içerisinden şu komutu vererek firmware sürümünü kontrol edebilirsiniz:
Kod:
rtsinfo

Uyarı: Firmware güncellemesi sürerken enerjiyi kesinlikle kesmemelisiniz, aksi halde PLC'niz kalıcı şekilde hasar görebilir.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,197
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst