ABB Firmasının ürünleri hakkında bilgi lazım

25o tmsdeki düsürme bobini düsük voltaş rolesi o
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Toroidli tip korumalarda,toroid montaj şekli çok önelidir.Montaj şemasına uygun yapılmamış
ise,sun'i açmalar olabilir.Ayrıca röle ayarında da,selektivite bakımından 100-350 ms civa-
rında zaman gecikmesi verilmesi gerekir.Tarifinizden,kaçak akım rölesi ile sorununuz olduğu
anlaşılıyor.Torid montajını ve röle ayarlarınızı,prospektüste önerilen şekilde yapmadığınız
sürece,şalterinizdeki sorunun düzene girmesine imkan yok.Ayrıca,kaçak akım miktarınızın,
devredeki yükler itibariyle,300 mA den yüksek olma ihtimali de olabilir.Kaçak akam ölçebilen
bir pens ampermetre ile ölçüm yaparak,bu akımın ne olduğunu tesbit ettikten sonra,röle
akım set değerini buna göre düzenlemeniz gerekebilir.Açtırma bobinizde " şönt trip " tip ol-
malıdır.Düşük gerilim tip ise,açma sebebi düşük gerilim de olabilir.Bu bilgilerin ne kadarının
size uygun olduğunu bildirebilir iseniz,tekrar görüş belirtebiliriz.
 
Sn Fahri yetiş ustam bu sözünü ettiğiniz açtırma bobininin şönt trip tip olup olmadığını bilmiyorum ama düşük gerilim olup olmadığı konusunda da hiç aklıma gelmedi ki ölçeyim fakat en kısa zamanda ölçer size bu konuda net bir bilgi verebilirim...

Ayrıca şöyle bir problem var asıl problem de bu zaten ;

Şimdi panoya tedaştan verilen elektrik gelip bu 250A TMŞ ye giriyor bu TMŞ nin çıkışları da baralara gidiyor ( arada tabiiki sayaç var ) ve baradan çıkan elektriklerde komple olarak kesiciler sigortalar ve yine TMŞ ler üzerinden sisteme çıkıyor yani ordan bir bölümün enerjisi kesilmek istense tmş sini indirdiğim zaman o bölüme elektrik akışı söz konusu olmuyor...

Ben bu atan TMŞ yi atıkken bütün sigorta kesici ve Tmş leri indiriyorum bütün hatlara giden elektriği kesip ondan sonra ana TMŞ yi kaldırıp baralara enerji veriyorum ama yine atıyor :)

Ayrıca bu sistemin aynı şekli ana panonun haricinde içeride bulunan bir panoda daha var ve ana pano üzerindeki kompanzasyon panosunda da var bunların hiç birisi atmıyor sadece ana panodaki ana TMŞ atıyor...

İçeride bulunan TMŞ miz son alıcılara daha yakın ve herhangi bir kaçak söz konusu olduğu zaman ilk önce bunun atması gerekiyor ama o değil de ana tmş atıyor

Akım ayarı ve zamanı konusunda da atan TMŞ 0.5 Amper kaçak olduğunda 250 ms süre sonra sistemi açacak şekilde ayarlanmış yani akım ayarı en yüksekte.

Dikkatimi çeken farklı bir konu da şu yağmurlu havalarda şimşek çaktığında attığını da söylediler normal yağmur yağarken atsa diicem ki bir problem var bir yerde kaçak bir akım söz konusu da atıyor ama bu seçeneğide eliyorum çünkü şimşek çakınca atıyormuş...

Son olarakta ana panoda bulunan ve atan tmş ye çevre aydınlatmaları bağlı direk tipi lambalarımız var ve akşam olduğunda bu lambalar devreye girdikten sonra 10-15 dakka içinde de attığını söylediler.

Ben bütün kaçak olabilir diye tahmin ettiğim yolları pens ampermetre ile ölçtüm ama 1mA bile kaçak bulamadım ha attığı anda ölçmedim tabii ama normal şartlarda kaçak yok.

Biz elektrikçilerin birde şöyle bir büyük sorunu vardır ki bi arıza oldu mu mutlaka o arızanın olduğu yer o gün o saatte lazımdır olmassa olmazdır amiri memuru hepsi orada onun yapılmasını bekler :D olada o anda o işi çözemessen arkandan artık şikayet üstüne şikayet gider yok elektrikçiler geldi de yapamadı da işte yaptık dediler de gene aynı oldu da işte kıl tüy ( Allahın verdiği bir niğmettir ki başkanımız ve yardımcıları bu konuda çok ama çok anlayışlılar derdini anlattığın zaman çok yakından işi takip edip kimseye ezdirmiyorlar ama bizimde bunu suistimal edip işi aksatmamamız lazım )

Her neyse bende artık son çare olarak bu iki çok amaçlı salondaki arızayı gidermek için TMŞ içindeki düşürme bobinine giden enerjiyi kesip şalterlerin tutmasını ve bir daha atmamasını sağladım.

Ama bu tabii ki güvenli bir iş ve sağlıklı bir iş değil Aldığımız eğitime de maaş a da yakışmaz bu şekilde bırakıp işi yaptım diyip kenara çekilmek aldığımız eğitimimiz bunları kapsamasa da ne kadar bunların dersini görmemişsek ve göstermemişlerse de araştırıp ne olduklarını öğrenmek istemekte farklı bir duygu tabii ki....

En son olarakta göstermiş olduğunuz ilgileriniz ve alakalarınız için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum....
 
Yorumlar doğrudur 1.ürün ABB A.G. Parafudr 2.ürün'de RD2 Kaçak akım koruma kombinasyonunun rölesidi.

Sorununla ilgi şöyle bir yorumda bulunacağım. 125A ve üzeri T.M.Ş 'lere uygulanan kaçak akım rölesi kombinasyonlarında mevcut alt birimlerin fazlalığından dolayı toplam kaçak akım değeri fazla olup açtırma yapabiliyor bu sorunu bizzat birkaç farklı tesiste yaşadım. Aşağıdaki dökümanda sf4 madde2 ve sf5 madde 10 kısımlarını okumanızı tavsiye ederim. Röle açtırma akım değeri üst sınırda ve 0,5A diye yazmışsınız rölenizde bu değer max 2A'dir,açtırma zamanıda max 5sn bunuda ayrıca belirmek isterim.
 
Her elektrik cihazının,bir miktar kaçak akım değeri vardır.Rölenizin,bu kaçak akımın,röle
ayar değerinizden kaynaklanmış olabileceğinden daha önce bahsetmiştim.bigpasha arkada-
şımızın yorumları da beni destekler niteliktedir.Toroid montajınız doğru ise,röle akım ayarını
2 Amp,zaman ayarını da 300 ms yaparak devreyi tekrar takip ediniz.Açma olmazsa,röle
ayarını 1 Amp.e tekrar düşürürsünüz.Sorununuzun,akım değerinin 0,5 ayarlanmış olmasından kaynaklanma ihtimali çok fazla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,161
Mesajlar
915,573
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst