A4988 Isınma Sorunu ve Nema 17 ..

Sayın Uğur Şirin A4988 üzerinde yıldız torna vida ile çevrilmek üzere bir pom var vida kafasına benzer, o pomu küçük bir yıldızla çevirerek ayar yapmanız gerekmektedir. çok dikkatli bakarsanız yada bir büyüteç yardımı ile pomun altındaki beyaz yatak üzerinde 1 den 4 e kadar güç ayarları var köşelerde. tahminimce pom ayarından gücü kısmanız gerekiyor. eğer çok kısacak olursanız eksen kaçması sorunları yaşayacaksınız. eğer çok açarsanız da kıt kıt ses gelecektir dönerken. arada tatlı bir ayar yapmanız gerekecek. yanlış hatırlamıyorsam 2 ile 3 arasındaydı bizim nema 17 ler a 4988 ile çalışırken.

pomun kesik tarafını ok işareti olarak kullanınız.

Bu arada drv8825 i nema 17 için şahsen tavsiye etmiyorum 2.5A (düzeltme) sürücü onlar. gücü çok fazla geliyor. drv8825 ile 12.5Nm lik nema 34 motoru boşta döndürdüm. baya baya döndürüyor güçlü geliyor nema 17 lere.

Soğuma olayı için ise denildiği gibi alüminyum soğutma kanalı çıkacak onu yapıştırın mutlaka. birde diğer sürücü ve motorlarınız da aynı sorunu yaşıyor musunuz ?

Başarılar Dilerim.
 
Son düzenleme:
@TTGM ilginiz ve alakanız için çok ama çok teşekkür ederim.

Diğer step motorlarda ve sürücülerde de aynı sorunu yaşıyorum..

Şimdi evde video çektim. Sorunu görmenizi istedim. Sanırım POM ayarından kaynaklanıyor. Ama şöyle ki: Multimetre ile 20K Ω kanalında 6.6'ya ayarlamıştım. Acaba çok mu ayarladım ?

VİDEO LİNKİ:
 
* Amper (potansiyomete) ayarlarını değiştirdikçe sorunda düzelme veya artma olmuyor mu? Yavaş yavaş artırarak veya azaltarak denemeler yapılabilir.
* Eksenlerdeki miller tam paralel bağlı mı? Değilse kasılacak, motor da zor dönecektir. Motor bağlı değilken eksenleri elle rahat hareket ettirebilmeniz gerekir. Motorlar yine bağlı değilken (boştayken), motorlarda aynı sorun oluyor mu?
* Güç kaynağınızın amper çıkışı, motorların toplam amper değerini rahatlıkla karşılayabiliyor mu? Güç kaynağınız kaç amperlik? Motorlarınız kaç amperlik?
* Motor kablolarının doğru bağlandığından emin misiniz?

Bu arada drv8825 i nema 17 için şahsen tavsiye etmiyorum 3amper sürücü onlar. gücü çok fazla geliyor. drv8825 ile 12.5Nm lik nema 34 motoru boşta döndürdüm. baya baya döndürüyor güçlü geliyor nema 17 lere.

Sizinde bahsettiğiniz gibi sürücü kartları üzerinden amper ayarı yapılabiliyor. Bu nedenle sürücünün amperinin, gücünün fazla geldiğini söyleyemeyiz. DRV8825 3 amper değil.

Maksimum değerler ancak soğutma ile edilebiliyor;
A4988____ 1.2 A (max=2 A ?),____ 1/16 step,
DRV8825__ 1.5 A (max=2.5 A ?),__ 1/32 step
 
Son düzenleme:
@Yusuf&CNC sayın Yusuf bey ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim. sorunu çözdüm gibi.. 20k Ω 6.6 olarak ayarladığım potansiyometre değerini 2,5 olarak ayarladım ve sorunum düzeldi. diğer motorları da bu şekilde ayarlayacağım bugün çok yoruldum ara veriyorum. ilginiz için çok teşekkür ederim. sorun tamamen çözülüp kesime başladığımda inşallah burada video paylaşacağım..

Özellikler
  • Model: 17HS4401
  • Tip: Bipolar
  • NEMA boyu : 17
  • Step açısı: 1.8°
  • Motor uzunluk: 40mm
  • Çalışma akımı : 1.7A
  • İç direnç : 1.5 Ω
  • Faz induktansı : 2.8mH
  • Tutunma torku : 40 N.cm
  • Tetik torku : 2.2 N.cm
  • Rotor ataleti: 54 g.cm²
  • Ağırlık: 280 gr.
 
Sizinde bahsettiğiniz gibi sürücü kartları üzerinden amper ayarı yapılabiliyor. Bu nedenle sürücünün amperinin, gücünün fazla geldiğini söyleyemeyiz. DRV8825 3 amper değil.

Sayın @Yusuf&CNC dediğiniz gibi 2.5 A miş. Aklımda 3 A kalmış nedense. Düzelttim şimdi. Ama gene de bendeki nema 17 ler ile uyumlu çalışmamıştı, bende değerlerinin yüksek geldiğini düşünmüştüm. Makinacı biri olarak öyle bir yorum yapmışım demek kendimce :)

Biz pom ayarını öğrenmeden önce step motora da soğutucu fan felan ekledik baya uğraşmıştık. hatta step motorun ısınma sorunu düzeldi de ben gene (tembellikten) sökmedim üzerindeki fanı :)


Sayın @uğur şirin probe ayarı ve eksen anahtarı kullanacakmısınız ? nasıl yaptığınızı tarif edebilirmisiniz veya video çekebilirmisiniz ? ben pek beceremedim onu. Birde spindle motorunuz nasıl birşey tam olarak görünmüyor. nerden temin ettiniz ?

Başarılar dilerim.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,903
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst