A.G.şebekesinde yıldız noktasının nötrü koparsa ne gibi yan etkiler meydana gel

halkom

Üye
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
A.G.şebekesinde yıldız noktasının nötrü koparsa ne gibi yan etkiler meydana gel


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Yildiz noktasi dedigin sistemin notr kaynagi degilimi zaten? eger bu baglanti koparsa sistemin notru kesilir.
 
AG de nötr hattı koparsa o zamana tek fazlı hiç bir sistem çalışamaz duruma gelir.
sadece 3 fazlı çalışan sistemleri çalıştırırsın.3 fazlı sistemde genelde yük dengeli olduğundan sorun çıkmaz.
 
yıldız noktası koparsa sistemin nötr hattı gider buda eğer normal Şebeke ise tek fazlı sistem çalışmaz ve yıldız noktası olmadığından nötrde enerji olur ve yüksek voltajdan cihazlar yanar
 
A.g de nötr koparsa sistemin tümü yıldız bağlantı şeklinde olur.Sistemdeki fazlarda yükler eşit değilse elemanlarda hasar oluşabilir. Tüm yükler eşitse,düşük voltajda çalışabilecek elemanlarda bağlıysa sorun yok. :)
 
Şebekemiz ideal olsaydı yani tüm fazlar eşit yüklenseydi pek bir problem olmaz gibiydi..Ama şebekedeki fazların yükleri dengesizdir.
Nötr kesildiği zaman alıcıların devreye girip çıkması ile sürekli voltajda oynamalar olur.Yüksek güçteki bir cihazın devreye girmesi (tek fazlı) beslendiği kendi fazın gerilimini düşürürken , diğer fazların gerilimini yükseltir.
Öyle ki bu voltaj oynamaları alıcılar üzerinde 150-300V arasında olabilir.Cihazlar için son derece tehlikelidir.Cihaz yanığı şikayetleri olur.
 
Fazla bilgim yok ama kısaca fena bi durum olur.
 
A.g de nötr koparsa sistemin tümü yıldız bağlantı şeklinde olur.Sistemdeki fazlarda yükler eşit değilse elemanlarda hasar oluşabilir. Tüm yükler eşitse,düşük voltajda çalışabilecek elemanlarda bağlıysa sorun yok. :)
yukardaki şemada yüklerin eşit olması bence söz konusu olmaz.insanlara bence eğer demektense olacabilecek en kötü senaryoyu söylemek bence daha doğru!
şimdi bir sorumda benim olacak sizlere herkes 3 fazlı devrelerde eğer gövdeye toprak yerine nötr kablosu bağlandıysa ki!bizim tesisatlarımızın %95 de durum böyledir!o makinalarda çalışan insanların hali ne olur?
bu nedenle eğer öyleyse böyle olur eğer böyleyse şöyle olur gibi yazmak insanları yanlış yönlendirebilir!bu nedenle arkadaşlar eğer a.g. devresinde trafo çıkışından nötr koparsa monefaze devreledeki cihazlar 300 voltun üstünde bir voltaja maruz kalır ki buda elektrikli cihazların yanmasına sebep olur!
3 fazlı devrelerde ise eğer topraklama yerine sıfırlama yapılmışsa yani toprak yerine nötr bağlanmışsa makinaların(genelde motorlar böyledir motorların) gövdelerine çalışanlar için hayati tehlike içerecek kadar elektrik olur bu nedenle çok tehlikeli bir durumdur!!!!!
 
a.g nötr iletkeni yıldız noktası derken sanırım trafoda nört baglandıgı noktayı kastediyorsundur. eger öyleyse devrede çalısan tek fazlı elemanlar calısmaz tesisatta bulunan cihazların mekanik aksamı topraklama yerine nötr iletkeni bağlanmıssa yapacak bir sey yok temas eden dünyada yer değiştirme olasılığı yüksektir gelelim 3 faz baglı cihazlara veya motorlara bunlara hiçbirşey olmaz nedenide nötr kesildigi zaman zaten panodaki aletler devre dışı kalır. en önemlisi a.g şebekelerinde trafodan sonraki ilk direkte branşman noktalareında hattın sonunda topraklama yapılmaktadır bu topraklamalar şebekenin nötr iletkenine destek olmak için yapılmaktadır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst