aşırı kompanzasyon sıkıntısı var ?

muhammet58

Üye
Katılım
24 Kas 2006
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
bir tesiste aşırı kompanzasyon sıkıntısı varda bunu önlemek için ne yapmam gerekli bana yardımcı olacagınızı düşünerek sorunumu sizinle paylaşmak istedim yardımlarınızı bekliyorum sorun aktif/reaktif arası %40 aktif/kapsitif arası ise%18 bun dengeye sokmak için ne yapmam gerekecek lginize teşekkür ederim
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sorunu anlamak için;
1- genel olarak devreye giren yükün türü
2-mevcut panodaki
a) kondansatorlerin her fazının çektiği akım eşit mi (etiket akımı ile karşılaştırılması)
b) kontaktörlerin hepsi devreye alınarak yapılan ölçümde çıkış kontaklarından faz- faz arası 380 alınabiliyor mu (kontak arızası var mı)
3-tesise girişten yapılan ölçümde R S T fazlarından çekilen akım yaklaşık olarak aynı değerde mi
4-reaktif güç kontrol rolesi işletmeye uygun olarak seçilmiş mi (monofaze veya trifaze olup olmaması, grup sayısı...)
5- işletmenin çalışma saatleri ve değişik saatlerde rölenin ve sayaçların durumu (reaktif mi yoksa kapasitif mi çalışıyor; veya algılanamayan yük mü var; geç algılama mı var)
Bir tesiste yukarıda saydığım durumlar bilinmeden yorum yapmak pek sağlıklı olmaz.Bunları kontrol ettiğinde büyük ihtimalle sorunu da bulmuş olursun .
Sonra tekrar sonucu haber verirsen, beraber yorumlamaya çalışırız ve yeni şeyleri beraber öğreniriz.
 
tedaş'ın değerlerine çok yakın olduğunuza göre zannımca her kademelerdeki kondansatör kapasiteleriniz yüksek bundan dolayı reaktif rölesi görevini tam yapamıyor. (yani size belirli bir saat dilimi arasında 2.5 kvar'lik kondansatör gerekiyor ancak sizin tüm kondansatörleriniz 5 kvar veya daha fazla) bu durumda ister istemez reaktif sayaç dönmeye başlıyor. röle kondansatör alınca da kapasitif sayaç dönüyor ve siz tedaş'ın istediği değeri tutturamıyorsunuz.
reaktif sayaç'ın bir saatte yazdığı değer sizin ihtiyaç duyduğunuz kondansatör gücüdür.
yani reaktif sayaç ta saat 10'da 4560.100 okudunuz, saat 11'de 456.300 okudunuz.
bu durumda sayaç çarpanınız 20.000 ise 200x20=4.000 var= 4 kvar kondansatöre bu saatler arasında ihtiyacınız vardı. Büyük ihtimallede sizin kondansatör değerleriniz bu 4 kvar'den daha yüksek...
 
mrb arkadaşım bende aynı sorunda karşı karşıyayım çözüm arıyorum sen sorunu çözebildin mi
 
Kompanzasyon ile ilgili probleminiz varsa ve çözüm arıyorsanız.
1- Tesisin kurulu gücünü ve özelliğini (örneğin fabrika, okul, otel yani yüklerin dağılımını dengeli/ dengesiz)
2- Çektiği akımı (zaman dilimlerine göre örneğin: sadece 08-18 saatleri arasında devrede olan bir fabrikadır çalışırken 800-1000 A arası akım çekiyor. Gece duruyor aydınlatmalar vs.. için 50 A akım çekiyor..gibi)
3- Mevcut kompanzasyonun rolesini ,dağılımını ve güçlerini. ( Örneğin:entes marka RG3T model 3 akım trafolu,8 kademe, sabit 5kVAR, 1 kademe 10kVAR, 2 kademe...........8 kademe 50kVAR)
4- Sayaçların ve kompansasyonun akım trafosu değerlerini (Örneğin sayaçlar 500/5 cl0,5, kompanzasyon 400/5 cl1 gibi)
6- sayaç değerlerini zamana göre en az 3-4 değeri (örneğin :8 ocak aktif:1256,46 endüktif:824,56 kapasitif:345,67.......9 ocak aktif:...endüktif:....kapasitif:... gibi hatta çalışan ve çalışmayan zamanlar varsa bunları da ayrıca yazarak)
Bu bilgileri yazınız.
 
ilk önce sabit kondasatörleri devreden çıkart. akım trafonu kontrol et.
akım trafosu ile cihaz uyuşmasına bak.konpanzasyon şalterini kapat sayacı kontrol et dönmemesi gerekir
 
evt ben sonunda yeni bir pano yaptım ve sorunu çözdüm röleyi diger malzemelerin hepsini degiştirdim
 
arkadaşlar benim sorun devam ediyor sistem düzgün çalışıyor aniden arıza verdive sorunu çözemedim fatura reaktif fazla röle hiç kondasatör devreye almıyor ..yardımcı olursanız sevinirim
 
arızasını gidereceginiz kompansazyon sisteminin yük karekterlerini iyi bilmek gerekiyor mesela yükler 1 fazlı ise bunun için yapılacaklar farklıdır 3 fazlı ise farklıdır
 
burası birhalı saha tabiki gecenin belirli saatlerinde güç daha fazla çekiliyor ayrıca sıstem lambaları monofaze olduğundan dört dörtlük fazlarıdaeşitlemek pek mümkün olamıyor voltajda bir proplem yok tam 380 yeterince kondasatör olmasına rağmen hepindikdüf cezaya giriyor role girip girip cıkıyorgirip çıkma zamanını nekadar ayarladımsa başarılı olamadım KAEL RG 12 3 faz lı role bir kaç kondasatör aldıktan sonra biraz beklemesini sağlamak için ne yapmam gerekiyor
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst