Aşırı Kompanzasyon Nedir?

ayyuce

Üye
Katılım
19 Kas 2006
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
elekrtonik ve hab. müh. de okuyorum. şuan deney ödevimi yapıyorum. aşırı kompanzasyonu araştırmam gerekiyor. burada yardım bulabileceğimi düşündüm.
aşırı kompanszasyon nedir, kısaca açıklarmısınız?
teşekkür ederim şimdiden.
iyi çalışmalar
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kompanzasyon güç katsayısı cos fi nin düzeltilmesidir.başka bir deyişle 0,95 veya 1 yapılmasıdır. bu durumda kullanılan gücün tamamı aktif güç olur.güç katsayısını düzeltilmesinde gereğinden fazla kondansatör kulanılırsa cos fi azalır çünki yük bu sefer kapasitif olur.kısaca aşırı kompanzasyon siteme gereğinden fazla paralel kondansatör bağlanmasıdır.
 
kompanzasyon yapılırken ister istemez bazen kapasitif bölgeye kayılır. (reaktif güç rölesinin hatalı işlem yapmasından)
Tedaş bunun %20'yi geçmemesini ister. yani aktif sayacı 10 kwh ise kapasitif sayacı 2 kVAr'den fazla yazmamalıdır. Bu durumda aşırı kompanzasyon yapılmış olur ve % 20"nin üstündeki aşırı her kVAr için ekstra bedel ödersiniz
 
Arkadaş dilim döndüğünce yardım edeyim.Sanayi kuruluşlarında buşöyle hesaplanır . İlk İndüktif enerji ve son endüktif enerji tüketim farkının Aktif enerji farkına oranlamasından cıkan sonuç. Eger 0.25ve 0.33 arasında ise kapasif oranın iyi 0.33 aşarsan cezaya girersin .kapasitif sayaç farkını da aktif farkına böldüğünde de cıkan sonuç 0.20 aşıyorsa şebekeye fazladan kondansatör sürmüşsün demektir buda cezaya kaldın demektir(indüktiffark / aktif fark )(kapasitiffark /aktif fark)
 
Endüktif Reaktif enerji, endüktansın ürettiği enerjidir. Sistemden doğrudan çekilir. Endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilmesi iletim hattında gereksiz ısınmalara sebebiyet vermektedir. Bunun engellenmesi için de sisteme reaktif kapasitif enerji verilerek sistem dengelenmeye çalışılır. Dengeleme işlemine Cos Fi'nin düzeltilmesi ya da Kompanzasyon denir. Kompanzasyon yapılırken Cos fi değerinin 1 ya da 0,95 olması ideal dir. Bu dengeleme işleminde ihtiyaç duyulan endüktif kapasitif enerjinin gereğinden fazla verilmesi aşırı kompanzasyon olarak adlandırılır. Busefer çekilen endüktif reaktif enerjiden fazla sisteme kapasitif enerji verilmiş olur ki Tedaş bu işlemi de sınırlamış. Eski sisteme gör Tedaş'ın oranları Endüktif reaktif enerji %33 Kapasitif:%15 iken 2007'den itibaren Reaktif %25 kapasitif %10lara çekilmiştir. 2009 yılından itibaren bu oranlar daha da aşağılara çekileceği söylenmektedir.
 
motorlar magnetik akıların uretilmesi icin devreden aktif gucun yanında reaktıf guc de cekerler.iş yapmayan ama sadece magnetik alan olusturmaya yarayan bu yararsız reaktıf akım havai hat da, trafoda, tablo salterler ve kabloda gereksiz yere kayıplara sebebiyet verir.bu kayıplar yok edilirse ,süphesiz trafo daha cok motor besleyecek bir kapasiteye sahip olcak,bununla beraber kesici luzumsuz yere büyük secilmeyecek,kablo kesiti de buyumeyecek.asırı kompanzasyonun sonucları nerelere varıyor. aktif reaktif oranı 1 ocak 2007 den itibaren %25 ın uzernde olmayacak. iki yıl sonrada bu degerin %13 lere dusmesi beklenıyor. her gun bu oranı olcenlere duyurulur. simdiden hesaplarınızi yapın. kondansator grup gucunuz yetmeyebilir.
 
sevgili arkadaşlar,
şunu öğrenmek istiyorum. işletmenin sözleşme güçü 10 kw ve faturasında reaktif endeksi ve bedeli görünmüyor. sadece aktifler var.
peki bu adam yine de kompanzasyon yaptırsa aktif güç bedelinde tasarruf etmiş olur mu
ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst