Aşırı akım ve mesafe koruma rölesi

orcntns

Üye
Katılım
27 Şub 2016
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaslar. Herhangi bir hat fiderinde oluşucak arızada o fidere ait hangi koruma rölesi öncelikle çalışır bunu merak ettim mesafe korumamı aşırı akım koruma rölesi mi? Öncelik olarak hangisi kesicimizi açtırır? Tessekürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba arkadaslar. Herhangi bir hat fiderinde oluşucak arızada o fidere ait hangi koruma rölesi öncelikle çalışır bunu merak ettim mesafe korumamı aşırı akım koruma rölesi mi? Öncelik olarak hangisi kesicimizi açtırır? Tessekürler.
Mesafe rölesi selektif bir koruma yapan sekonder tipte bir röledir. Sağlıklı bir koruma yapabilmesi, başlatma, yön ve ölçme ünitelerinin zincirleme olarak devreye girip görevlerini yapmasına bağlıdır. Bu rölelerin en önemli özelliği, arıza hâlinde açma zaman süresinin, arıza yerinin besleme noktasından olan uzaklığı ile doğru orantılı olmasıdır. Devre açmalarında mesafe röleleri ile birlikte aşırı akım röleleri de kullanılmaktadır.
Enterkonnekte bir şebekeyi oluşturan enerji nakil hatlarında meydana gelen kısa devre arıza akımı, şebekenin birkaç kaynaktan beslenmesi nedeniyle oldukça büyük bir değerdedir. Bu sebeple hattın kısa devre olan yerinin belirlenerek anında servis dışı bırakılması gerekir. Aksi hâlde, alternatör ve transformatör gibi elemanların çok kısa zamanda hasar görmesi ve enterkonnekte sistemin tamamında enerji kesilmesi söz konusu olabilir. Şebekelerin yükleri gece uyku saatlerinde oldukça azalır. Bu durumda alternatör uyartımları da çok küçüktür. Şebeke yükünün az olduğu saatlerde oluşacak bir kısa devre durumunda, hatlardan geçecek akımlar da küçüktür. Bu akım, koruma amacıyla kullanılan aşırı akım rölelerinin çalışmaları için yeterli olamaz. Mesafe rölesi bu tip kısa devre arıza durumlarında arızalı kısmı tespit ederek devre dışı bırakan ve şebekenin diğer bölümlerinin enerjisini kesmeyerek enerjinin hattın sağlam bölümlerinde sürekliliğini sağlayan koruma elemanıdır.
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Koruma Röleleri 1.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,322
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst