Açma kapama düğmesi sorusu

Sn.modabasi ;
SSR'nin tetikleme uçlarına,swinç veya anahtar koyarsanız,kontaklarının açma kapama yapmasını saglarsınız,normal bir rolenin çalışma prensibi nasılsa bunlarda öyledir ,sadece ssr'ler yapısal olarak daha güçlü ve daha iyidir.
Net olarak ne yapacagınızı anlatırsanız size devre şemasında yardımcı olabilirim.
Saygılarımla;
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn.blacktooth önerisi güzel, bunun yanında Dc' de (Doğru akım) kullanılan SSR yerine, mosfet kullanmak yapı olarak aynı, maliyet olarak çok daha ucuza yapılabilinir düşüncesindeyim.

iyi paylaşımlar
 
Cevaplara tekrar teşekkür ederim,

Röle ve SSR kullanmakla ilgili şöyle bir problem/engel ortaya çıkıyor. Röleler giriş akımı belli bir voltajın altına düşünce, (örneğin otomobillerde kullanılan 12 volt'luk röleler, enerji 8 volt'a düşünce) akımı kesiyor. Bu bizim RC uçak olayında hiç istemeyeceğimiz bir durum, rüzgarı arkanıza almış alçaktan uçarken motor kapanıverirse "yandı gülüm keten helva" durumları, uçağı tek parça halinde indiremeyebilirsiniz. Voltaj düşse de uçağı çevirip indirecek kadar pervane gücüne sahip olmamız gerekir kısaca, elektrik tümden kesilmemeli. Mosfet kullanırsam durum ne olur bilmiyorum, onu da araştıracağım ama bu arada bilgi veren/devre şeması gönderen çıkarsa sevinirim.
 
Sn.modabasi böyle bir durum söz konusu ise hiç araştırmaya gerek yok en iyisi anahtar o zaman, diğerleri belirli bir voltaj ister sürülmek için. başa döndük ayni.

kolay gelsin
 
Sn. Abuzettin20,

Sanırım büyük bir hata yapmışım, 3s tabir edilen 3 hücrenin seri bağlı olduğu lipo pillerde, pil full şarjda iken 12.6 Volt okunurmuş. Pil bittiğinde ise 11 Volt. Ve zaten her bir hücrenin voltajının çok düşmesi (tavsiye edilen sınır 3V/hücre) pili bozarmış. Demek ki biz pilin bittiğini sandığımızda bile aslında oldukça sağlam bir voltaj okunuyor. Ve yine demek ki, olursa, 8-9 volt gibi bir aralıkta devrenin kesilmesi aleyhimize işlemeyecek, aksine pilin tahtalı köye gitmesini engelleyecek.

Önereceğiniz bir mosfet modeli/tipi var mı? Bu elektronik devrelerin binbir türlü çeşidi var, daha önce elektronikle hiç ilgilenmediğim için okudukça aklım karışıyor. Elektrikli uçaklar için böyle bir devre kesici yapabilirsem sanıyorum Türkiye'de ilk olacak.
 
Hocam bu iş için sizinde söylediğiniz gibi, sadece mosfet olarak bile kullanabileceğiniz o kadar çok çeşit varki. Burada etken piyasadan en hızlı bulabileceğiniz olmalı.

Öncelikle şunu belirtmekte de fayda var. elektronik anahtar olarak tabir edebileceğimiz mosfet, transistör gibi elemanların üzerinde gerilim düşümü oluşur, bu durum malzemede soğutma yapmanızı (Aliminyum soğutucu) gerektirir. 2-3 adedini paralel bağlamanız da gerilim düşümünü azaltacaktır.


kolay gelsin
 
Sn.modabasi ;
Sn.abuzettin20 'nin öneriside güzel ugulana bilir.Ama ssr leri iyice araştırmanızıda tavsiye ederim çünki ssr'ler örnegin;3v......24v aralıgında kaç volt gelirse gelsin çalışırlar,yarı iletken role oldugundan dolayı,bu özellikleride söz konusudur.
Saygılarımla;
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst