Açık Tip Şalter Ayarları

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Ekran Alıntısı2.jpg

Yukarıdaki resimde görüleceği üzere şalter üzerinde ayar için 7 adet trimpot bulunmakta.

1. Long Delay Setting: Uzun süreli açma eşiği anlamına gelmektedir. Uzun süreli koruma işlevi, kabloları (faz ve nötr) aşırı yüklere karşı korur.

· Termik hafıza:Termik hafıza, akım değeri ne olursa olsun (aşırı yük olabilir veya olmayabilir),açmadan önce ve açmadan sonra kablolardaki sıcaklığı sürekli olarak hesaplar. Termik hafıza, kablolardaki sıcaklık artışın dikkate alarak devre kesicinin uzun süreli koruma işlevinden optimum şekilde yararlanılmasını sağlar

· Set Değerinin ayarlanması:Şalter anma akımının(2000A) Long Delay Setting trimpot değeri ile çarpılması ile ayarlanır.Örnek:2000Ax0.7=1400A şu anki set değeri trimpot değeri 1.0 olduğu için 2000A’e ayarlıdır.


2. Long Delay Setting Time: Şalter akımı %112,5 değerini aştığında. Long Delay Setting Time trimpot değeri nereyi gösteriyor ise normal açma süresi + set zamanı süresinde şalterin açma yapacağı anlamına gelmektedir.
3. Sort Delay Setting: Kısa süreli koruma anlamına gelmektedir. Kısa süreli koruma işlevi, dağıtım sistemini kısa devrelere karşı korur.
Kısa süreli koruma ve toprak hatası koruma işlevleri, hata açması için gereken süreyi yük tarafındaki devre kesicilerle sağlamak amacıyla Şebeke tarafındaki devre kesicileri geciktirerek zaman seçiciliğine izin verir. Devre kesiciler arasında tam seçicilik elde etmek için kullanılabilir.

· Set Değerinin ayarlanması: Şalter anma akımının(2000A) Sort Delay Setting trimpot değeri ile çarpılması ile ayarlanır.Örnek:2000Ax2.5=5000A şu anki set değeri trimpot değeri 2.5 olduğu için 5000A’e ayarlıdır.

4. Sort Delay Setting Time: Kısa süreli koruma açma zamanı gecikmesi anlamına gelmektedir.
· Set Değerinin ayarlanması: Şalter akımı 5000A’e ulaştığında. Sort Delay Setting Time trimpot değeri nereyi gösteriyor ise o kadar saniyede şalterin açma yapacağı anlamına gelmektedir. Trimpot değeri 0.1’yi gösterdiği için şalterin 100milisaniye de kısa süreli açma yapacağı anlamına gelmektedir.

5. İnstantaneous: Ani koruma anlamına gelmektedir. Ani koruma işlevi, dağıtım sistemini yüksek seviyeli kısa devrelere karşı korur.
Kısa süreli koruma işlevinin tersine, ani koruma için açma zaman gecikmesi ayarlanamaz. Akım ayarlanan değeri aştığı anda 20 ms'lik bir sabit zaman gecikmesi ile devre kesiciye açma komutu gönderilmektedir.
· Set Değerinin ayarlanması: Şalter anma akımının(2000A) İnstantaneous trimpot değeri ile çarpılması ile ayarlanır.Örnek:2000Ax2=4000A şu anki set değeri trimpot değeri 2 olduğu için 4000A’e ayarlıdır.

6. Earth Setting: Toprak hata anlamına gelmektedir. Koruma iletkenlerindeki toprak hatası hatanın oluştuğu yerde veya iletkenlerde sıcaklık artışına neden olabilir. Toprak hat koruması işlevinin amacı, bu tür hataların ortadan kaldırılmasıdır.

· Set Değerinin ayarlanması:Şalter anma akımının(2000A) Earth Setting trimpot değeri ile çarpılması ile ayarlanır.Örnek:2000Ax0.25=500A şu anki set değeri trimpot değeri 0.25 olduğu için 500A’e ayarlıdır.
7. Earth Time: Toprak hata açma zamanı anlamına gelmektedir.

· Set Değerinin ayarlanması: Toprak hata akımı set değerine ulaştığında.(500A) Earth Time trimpot değeri nereyi gösteriyor ise o kadar saniyede şalterin açma yapacağı anlamına gelmektedir. Trimpot değeri 0.1’yi gösterdiği için şalterin 100milisaniye de açma yapacağı anlamına gelmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.jpg
    Ekran Alıntısı.jpg
    8.1 KB · Görüntüleme: 63
  • Ekran Alıntısı1.jpg
    Ekran Alıntısı1.jpg
    13.6 KB · Görüntüleme: 72
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst