9 MVA gücünde elektrik arkocağını trafosu OG kompanzasyonu

Verilmiş olan şekilden anladığım kadarıyla, her bir fazda 1 reaktör var. Reaktörün çıkışı 2 parelel kola bölünmüş ve her paralel kolda 2 tane seri bağlanmış kondansatör var. Bu durumda her fazın eşdeğer devresini bir adet reaktör ve 1 adet kondansatör cinsinden ifade edecek olursak; 2,2 kVAr reaktörün empedansı yukarıda bulunduğu üzere 0,6 ohm ve 10 kV, 30 A'lik kondansatörün empedansı 10000/30'dan 333,3 ohm olur. 33 kV'luk bir gerilimde fazın toprağa göre gerilimi 33000/1,732'den V=19053 volt olur.

Bu durumda mevcut durumda bir fazdaki reaktörden geçecek olan akım Ir=19053/(333,3-0,6) dan Ir= 57,26 Amper olur. Yani reaktör tam yük akımıyla yüklü durumda ve bir fazdaki toplam kapasitif güç yaklaşık olarak Qc=57,26*19053=1090 kVAr

Eğer kondansatörlere 1'er adet daha seri kondansatör bağlayacak olursak; Kondansatörlerin toplam empedansı 500 ohm olur. Bu durumda reaktörden geçeçek olan akım Ir=19053/(500-0,6)= 38,15 A'e düşer. Bu durumda bir fazdaki toplam kapasitif güç yaklaşık olarak Qc=38,15*19053= 726 kVAr olur.

Kondansatörlere seri bağlanacak olan ilave kondansatör kapasitif gücü artırmaz aksine dahada azaltır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bilgilendirmeleriniz için hepinize çok teşekkür ederim.sayın hemmuhhemtek ben gruba seri bağlamak istemiyorum, ikili paralel kola, 2 seri kondansatörü paralal bağlayım 3 lü paralel bağlamak istiyorum fakat hesaplarıma göre de bu defa devreye fazla reaktif güç almış oluyorum.Bu bağlayacağım kondansatörler acaba koldaki diğer kondansatörlerle akım ve gerilim yönünden eşit değerde mi olmalı veya Kvar cinsinden eşit mi olmalı, eşit olmadığı taktirde bi patlama tehlikesi yaratır mı ?
bir de kondansatörlerin güçlerinden bu hesaplamayı yapamaz mıyız acaba?
 
Tam anlayamadığım bir husus var. Toplam reaktör sayınız ve kondansatör sayınız nedir? ve anladığım gibi her fazda 1 adet reaktör ve çıkışında 2 parelel kolda 2 seri bağlı toplam 4 kondansatör mü var? ve her fazda bu şekilde toplam kaç gurup var.?

Biraz daha net bilgiler olursa, sizin yapmayı düşündüğünüz şeyin omazlığı yada olurluğu hakkında daha net hesaplar yapabilirim.

Eğer dediğiniz şekilde 2 seri kondansatörü gruplara paralel bağlarsanız; Her koldaki akım yaklaşık 30 A olacak ve reaktörden toplam 90 Amper akım akacaktır. Bu nedenle dediğiniz şekilde yapmaya reaktör uygun değil.
 
3 reaktörüm ve 12 tane kondansatörüm var her kolda dediğiniz gibi iki paralel kolda iki seri kondansatörüm var ve her faza 4 kondansatör düşmekte.Benim amacım 9 mva ark ocağı trafomu kompanza etmek.trafodan 7.2 MW enerji çektiğim zaman devrede nekadar kondansatör olmalı, şuan reaktif cezaya girmiş durumdayım %26 olarak ve bütün kondansatörler devredeyken oran çok az da olsa yükselmekte bu nedenle devreye paralel başka kondansatörler de bağlamak istiyorum.
 
Mevcut haliyle sisteme ilave paralel yada seri kondansatör koyamazsınız.

Sadece 7,2 MW veri ile ne kadar kondansatöre ihtiyaç var sorusunun cevabı verilemez. Sorunun cevabı için cosfi bilgisininde olması gerekir. cosfi yerine sistemin ihtiyaç duyduğu kapasitif reaktif güç için sayaç üzerinden alınacak değerlere göre işlem yapılabilir. Minimum yük durumu ve maksimum yük durumu için sayaçtan alınacak 1 saat süreli endeksler, ihtiyaç duyulan ortalama kondansatör gücünün hesaplanmasını sağlayabilir.

Bu kondansatör gruplarının devreye girip çıkması nasıl oluyor? Röle aracılığıyla olmadığı kesin. Kompanzasyon OG'de yapılıyor kampanzasyonu yapılan trafonun özellikleri nedir? primer gerilim, sekonder gerilim?
 
merhaba sorununzla ilgili olarak. sanırım yanlış verdiğiniz doneler.
sistem çalışma gerilimi 33 kV İSE KOND. 10kV 2 Seri bağlantıda 34,6 kV Gerilimde imal edilmiş görünüyor. bu durumda sisteme verdiği güç %10 düşük olur. 3660 kVAr yerine 3326 kVAr güç verecektir. Ama bahsettiğniz reaktörler Harmonik filtre için koyulmuşsa Rezonans frekansı kaçtır. Çift yıldız bağlantı yapılmışsa yıldızın bir koluna ilave yaparak 1660 kVAr bir artış meydana getirisiniz. buda sitemin çok fazla reaktif basmasına sebep olur. Ama sisteminizde SVC için TCR'ler var ise bunların gücü kaç kVAr TCR ile ayarlama yapılabilir. Benim önerim 33 kV'ta (19,92 kV 3X 150 kVAr lık ilave bir bank koymanız bu bank içinde oradaki mevcut H.F.Reaktörünün rezonans frekansına uygun reaktör takmanızdır,) en ucuz yöntem sizin için bu olacaktır. Kondaş bu konuda size yardımcı olabilir. Proje Müdürüyle görüşebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst