800 kva trafolu tesisin kompanzasyon problemi

Katılım
7 Ocak 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
meraba 800kva trafom var ilk kademem 20 kvar diğerleri 40 ,40 reaktif %24 lerde seyrediyor rolem merlin gerin nr12 rolemi ne şekilde ayarlamalıyım bu yeni oranlara c/k ayarı otomatik konumda otomatik arama yaparken yük durumu ne şekilde olmalıdır ACİL YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
merlin gerin nr12 PDF ini inceledim anladığım kadarı ile bu role monofaze bir role, eğer sisteminizdeki fazlarda farklı güçler mevcut ise trifaze kontrollü bir reaktif güç kontrol rolesi almanızı tavsiye ederim.
c/k ayarına gelince otomatik yapmasında mahsur yok ister güç olsun isterse olmasın problem yok,
cos ayarlarına gelince e tabi Cos 0.99 ayarlamak uygundur ama roleniz monofaze oldugu için bu ayar aldatma ayar gibi olur.
Saygılar
 
eğer role tek fazlı ise çok zor bir kontrol sağlayabilirsin, siemens olsun ne olursa olsun 3 fazı ayrı ayrı hem end hem cap yazan bir sayaç sisteminde nasıl olurda monofaze bir konrollü bir reaktif role çalışır
 
zorda olsa yapmak zorundayım işi icraata dökersek nasıl yapacağım sorun bu
 
Reaktif oranınız yeni uygulamaya göre yüksek , telaşa kapılmayın , doğru kompanzasyon için devreye girip çıkan küçük yükleriniz varsa , ilk devreye giren kondansatör gurubunu 5-10KVAr a düşürün ( Önemli) aksi takdirde , sürekli kapasitif yada endüktif olacaktır sistem ve devreye kondansatör alıp çıkaracaktır.
İyi çalışmalar.
 
cereyancenk ' Alıntı:
zorda olsa yapmak zorundayım işi icraata dökersek nasıl yapacağım sorun bu



Arkadaşların da dediği gibi, eğer bu tip bir röleyle devam etmeniz gerekiyorsa, öncelikle ; trafonuz için sabit grup kondansatör kullanmanız gerekiyor. Bunun dışında, ilk kademelerinize daha küçük güçlü kondansatörler seçerseniz. Sorunu kısmen de olsa çözmüş olursunuz. Bu ayarlardan sonra C/k ayarınızı tekrar kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca kademe sayınızı arttırabilirsiniz.
 
Roboelektronik ' Alıntı:
trafonuz için sabit grup kondansatör kullanmanız gerekiyor.
Bu uyarıyı dikkate alın. 800KVA'lık trafonun sabit kondansatörü 25kVAr olmalı ve rölenin akım trafosundan önce bağlanmalı.
www.emo.org.tr/ekler/0dcc0d0012f3056_ek.doc?tipi=34

Aşağıdaki bağlantıdan röle kataloğunu indirip biraz inceledim.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/varlogic_n_user_guide_tr-pdf.8162/

Kademe programı olarak Optimal Program seçili olursa daha hızlı müdahale imkanı var (Kael Varkombinin Mod:2 veya EntesRG3-12C/CS'nin program 10 ayarı gibi).
Kademelerinizi: 10kVAr, 20kVAr, 40kVAr, 40kVAr... şeklinde düzenleyip, kademe alma süresini 1-2 saniye azaltarak, endeks takibi ile oran artış-azalışını gözlemleyin.

Kondansatörlerinizi Pensampermetre ile ölçün.Bacakların akım değerleri birbirinden farklı olan varsa değiştirin.
Röle akım bilgisini bir fazdan aldığı için, sisteminizde dengeli yükler olduğu zaman ideal çalışır. Dengesiz yükler de var ve çoksa üç fazdan akım bilgisi alan röle ve monofaze kondansatör gerekebilir.
Çözüm için: Bir fazlı motorlara münferit kompanzasyon uygulayabilirsiniz. (motorla beraber devreye giren)

Harmonik olayı yoktur inşallah, varsa biraz zorlanırız.
Yüklerinizin tipi ve çalışma şekli hakkında da bilgi verirseniz daha sağlıklı yönlendirme yaparız
 
Merlin Gerin nr12 rölesinin çalışma akımı çok yüksektir ( 120 mA ).Yükün dengesiz ve düşük olduğu yerlerde bu röle ile etkili kompanzasyon yapmak çok zordur.O nedenle,yükünüzün karakterine ve akıma
göre yeni bir röle seçmenizde zorunluluk var.
 
Arkadaşlara katılmakla birlikte 1faz kontrollü röle ile 0.20 nin altında bir endüktif oran tutturmanızı pek mümkün ve sürdürülebilir bulmuyorum.Bence mutlaka 3 faz kontrollü bir röle kullanın ve 3,6 kademe 1 fazlı kondansatör kullanarak başarılı olabileceğinize inanıyorum.
 
merhaba cereyancenk

her türlü önlemi uygulayıp çözüm alamama durumunda bizimle temas kurmanızı öneririm.
bu durumda işletmenizde dengesiz yüklenme ve/veya hızlı yükler olabilir.
değil bahsettiğiniz oranlar, ind.%15 kap%10 bile olsa bence risk taşıyor.
işletmenizdeki kompanzasyon 500kvar olmalı,
işletmenize ilave edilecek 100-150kvar'lık cihazımız sayesinde oranlarınızı %5'in bile altına düşürüp riski en aza indirebilirsiniz.

Saygılarımla
Gökhan OLGUN
 

Forum istatistikleri

Konular
127,962
Mesajlar
913,925
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst