8 adet asenkron motor için kumanda devresi

teknik_78

Üye
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar elimde 5 adet 4KW ; 1 adet 11KW ;1adet18KW ;1 adette 0,75KW Motor var .motorların herbirinin ayrı ayrı start-stop butonları olacak.operatör tek noktadan istediği motora kumanda edebilmesi lazım.benim sormak işin detay kısımları.18kw lık motorun etiketi üçgen 380V direk olarak üçgen bağlantı ile çalıştırsam mahsuru varmıdır.birde motorları ikifaza kalmaktan vede şebekede faz sırası değisse bile etkilenmemesi için neler yapılabilir. acil stop için girişe şalter koymak daha uygun olur herhalde.kumanda ve güç devresinde termik mi kullansak yoksa herbir motor için motor koruma kullansak yada her ikisini birdenmi kullanmalıyım .elinde benim istediğime uygun kumanda- güç-sinyal devresi şeması olan arkadaş varsa burada benimle paylaşırsa memnun olurum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşım, asenkron motorlara direk yol verileceği zaman o motorun etiketinde 5 hp (4kw) ve daha küçük güçler yazıyor olması lazım, bu motorlara eğer direk olarak yol verilirse ilk kalkınma anında şebekeden nominal akımın yaklaşık 4-6 katı kadar akım çekerler. kaba bir hesapla 18.5 kw yaklaşık olarak 37 amper akım çeker ve yol alma sırasında direk üçgen bağlı ise ( nominal akımın 5 katı çekeceği öngörülürse) 185 amper gibi bir akım çeker. bu da gerilim düşümlerine dalgalanmalara sebep olur ve sistemdeki diğer alıcıların etkilenmesine yol açar. örnek olarak yanan lambaların motor yol alma zamanına göre 8-10 saniye kadar sönmesi veya parlaklığının azalması v.b. sorunlara yol açar, eğer bu şekilde bir çalışma istemiyorsan 11 kw ve 18.5 kw motorlar yıldız üçgen olarak yol almalıdır! diğer motorların direk bağlanarak yol alabilir! faz sıralamalı faz koruma röleleri yani iki özelliği birden barındıran bu tip röleler piyasada satılıyor marka ismi vermek istemiyorum yabancı menşeili firmalar ve bir yerli firmada bu çeşit röle üretiyor! ve bu rölenin açık kontağını kullanacaksın röleyi devreye bağladığında faz sıralaması doğru ve fazlar arası dengesizlik yoksa bu açık kontak hemen kapanır . bu rölenin normalde açık kontağı kumanda devresinin başında olmalıdır!

arkadaşım, kumanda devresinide çizdim fakat paylaşamadım! bana mail adresini msj olarak atarsan devreyi mail yoluyla gönderebilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
eğer motorlarınız yüklü kalmak zorunda değilse yıldız üçgen yol vermeniz daha doğru olur. yüklü kalkacaklarsa direk üçgen yol vermeniz gerekir. ayrıca motor koruma kullanmanız yeterli olur.
 
ibrahim bey e katılıyorum
 
Bu motorlar kömür ocagında kullanılacaklar.18,5 ve 11kw motorları direk üçgen bağlarsak sigorta termik kontaktör seçimleri nasıl olmalıdır.
osmangün arkadaşımızın dediği gibi direk üçgen bağlantıda normal akımının 5 katı gibi bir akım çekerse malzemeleri olması gerekenden büyük seçmeliyiz.
[email protected] mail adresim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,221
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst