75 x 100 cm Cnc Projesi

Eğer hafif zorlanmayla da olsa çevirebiliyorsan öyle kalsın bence. Çünkü Şahin rulman ya yeni somun verecek ya da daha ufak bilya takacak. Yeni somun verirse âlâ ama ufak bilya takarsa makine çalıştıkça boşluk oluşabilir.

Aynı sorun bende de vardı. Şahin rulman yeni somun gönderdi. Gelen somun da sıkı dönüyordu. Yine de taktım. En son söküp baktığımda mükemmel çalışıyordu. Yani somun çalışa çalışa vidayla kanka olmuşlar. Çok iyi geçiniyorlar şimdi.

Sadece bir öneri.
 
Abi zorlanma olayı hepsinde vardı, baya baya zorluyordu ama, elle 3 tur döndürdükten sonra 4. tura derman kalmıyordu öyle diyeyim. Ki güçsüz bir adam değilim :rolleyes:

Bilyaları küçülttüler 3 somunda da, ikisi çok güzel oldu ne boşluk var ne bir şey, yine gevşek değiller tabii. Bir tek bu bahsettiğim somunda böyle bir takırtı var. Atıyorum 3 tur dönüyor, 4. tura başlarken takılıyor sonra kurtulup boşta devam ediyor. Takıldığı yeri geçtikten sonra geri dönmeye kalkınca yine takılıyor. İçine başka bir şey kaçmış gibi ya da dediğim gibi bilya sanki çapaklı gibi... Ses de yapıyor aynı zamanda. Tekrardan bir dizilmesi lazım heralde bilyaların.
 
boşluk ve zorlanma yoksa takırtının sebebi içinde çapak ya da pisliktendir.
sana tavsiyem somunu güzelce dağıtın. içinden çıkan bilyaları sayın.
hatta diğer vidalı milleri de çıkarıp bilyaları sayarsanız sağlama yapmış olursunuz.
daha sonra bilyaları toplayıp yağlama yerinden rulman gresi basın. içindeki bilyalar gresin içinde hareket etsinler yeter. takırtı falan da kalmaz kanımca. tabii içini de çapaklardan falan temizleyin güzelce daha sonra yağlayın.

forum güzel bir makine daha kazandı..
 
Birkaç gündür yoğundum yazamadım. Öncelikle, Şahin Rulman o son bahsi geçen somunu komple değiştirdi. Yenisi de gayet güzel.

Bir yandan kablolarla panoyu topladım. Mach3 ayarları ile ilgili bir kaç ufak şey var aklıma takılan, konuyla ilgili forumu araştıracağım tekrardan.

Mach3 klasöründe bu vardı çizeyim dedim:
AiX8G9xUVvflvtC6w5jLdojExN04g3E3Px40X-UbRUOG.jpg


Şimdi son durum şöyle;

Microstep ayarını 1/8 yaptım şimdilik. Motorlar da malum Şahin Rulman motoru. Bir turu 200 adım. Mach3'ün "steps per" kısmına gelince 200x8=1600 yazmam gerekiyormuş gibi geliyor. Fakat (dandik bir) kumpas ile kalibrasyonu yaptığımda 320.137461325 gibi bir değer çıktı. O haliyle yukarıdaki şekli çizebildi doğru ölçülerde.

Bir de motorlar boştayken bir "hiss" sesi var. Kernel hızını en son 35000 yapmıştım ondan olabilir sanki şimdi aklıma geldi.

Bunun dışında da spindle sürücüsü için sayaç çıkışından 3x2.5 kablo çekeceğim 25amper etiket değeri var. Elimiz değmişken bir de toprak hattı çekeceğiz toprağa bakır çubuk çakıp.

Ufak bir video;


Bu da bonus

 
vidalımillerdeki beyazlık neyin nesidir. yağ olduğunu düşünüyorum ama nasıl bir yağ olduğunu anlayamadım.
 
Sanıyorum sprey gres.
 
Evet, Würth'ün PTFE (teflon) katkılı sprey gresi. Doğrusu yanlışı tartışılır, deniyorum şimdilik. Körük kullanmadığım için standart gresin faydadan çok zararı olacak. En azından bana söylenen ve aklıma yatan bu yönde.

Bu arada, biraz yoğunluk var, aleti toparladıktan sonra kalibrasyon ve kesim işine giremedim. Uçları pensleri toparladım, elektrik tesisatını elden geçirdim, toprak hattı çektim vs.

Sadece X ekseninin raylarında 1mm lik alçalma var sağdan sola geçerken. Onu ayarlamak için de spindle'a takılan rulmandan tekerlekli bir aparat/araba planlıyorum, ilk kalibrasyon için tablayı taramaktansa rayları ayarlamak daha sağlıklı geliyor. Kolaya kaçmaya lüzum yok. :)
 
1mm belki büyük bir fark ama daha ufak micron düzeyindeki yükseklik farkları için tablayı taramak parça işlerken herhangi bir sorun çıkarırmı
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst