6volt 4Ah akü için voltaj ayarı

7.20 volt bu aküde görmeniz gereken maksimum değerdir. Siz akünüzü 5 volt ile besleyerek bu değere çıkamazsınız. Mecbur akü şarj devreniz 7 volt civarında olmalıki bu voltaja yaklaşabilsin. 7 volt 400 ma yada 7 volt 500 ma ile beslerseniz akünüzü 8 - 10 saatte şarj edebilirsiniz.
 
Saolasın serkan ağabi allah razı olsun akü şarj meselesini anladım.Az önce forumda sizin bi akü şarj devresi konusunda yardımcı olduğunuz bi konuya rastladım onuda inceledim çok faydalı oldu benim için.Birşey daha sorabilirmiyim serkan ağabi peki bu şarj tamamlandığında şarjı otomatik nasıl kesebilirim?Birde televizyon tamiri yapan bi ağabime sordum akü şarj konusunu bana bazı develerin aküye farklı voltajlar vererek şarj yaptığını söyledi mesela ilk başta 3v sonra 4v sonra aküye 5v falan vererek şarj yapan devreler varmış bunların farkı nedir ağabi peki? Bi üstünlüğü varmıdır bu devrelerin? Çok teşekkür ederim serkan ağabi herşey için kolay gelsin.
 
Dostum selamlar...

Şimdi şöyle söyleyeyim akü - pil - batarya v.b. şarjı ne kadar araştırırsan o kadar detaylanır. Her kimyasal reaksiyonun tepki şekli farklıdır.

Bir kurşun asit akü ile kuru akü şarjı farklılık gösterir. Bir nikel kadmiyum veya metal hidrit piller farklı lityum piller farklı şarj karekteristikleri vardır.

Çok genellersem bir akünün şarjı şu şekilde olmalıdır.

akü boş iken iç direnci çok düşük olduğu için şarj akımını daha fazla çekecektir. Bu nedenle akü boş iken akım sınırlamalı şarj edilmeli bu aynı zamanda şarj voltajıda takip edilmeli ve bir değerin üzerine çıktığında sabit voltaj modunda şarja devam edilmelidir. Şarj voltajı uygun değere geldiğinde ise ya şarj kesilmeli yada tampon şarj konumuna geçilmelidir.

Bu yöntemler dediğim gibi akü tiplerine göre değişiklik gösterir. Ancak temel prensip yukarıda anlattığım gibidir. Bu tür şarj akü ömrünü uzatır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst