6volt 4Ah akü için voltaj ayarı

alp_caner

Üye
Katılım
7 Ara 2012
Mesajlar
150
Puanları
1
Slm değerli ustalarım,ağabilerim,kardeşlerim ve arkadaşlarım.Elektronikte yeni sayılırım.Elimde 6volt 4Ah kurşun asit aküyle çalışan bi el fenerim var.Bu tür şeylerin tamiriyle hobi olarak ve kendimi geliştirmek için uğraşıyorum.Aküsü bitmişti akü asidi koydum içine fakat asıl mesele akü şarj devresinde eksiklik var.Sanırım devre çıkışı 12 volt ama devrede enerji 25voltluk bi kondansatör uçlarından alındığı için 16v gerilim ölçüyorum biliyorum bu yüke bağlandığı zaman bu yük çöker.Akünün üzerinde yazanlar şöyle:

Cycle use 7.20-7.50 v
Standby use 6.75-6.90 v
İnitial current less than 1.2A

Benim sorum şu ben şimdi bu aküyü en sağlıklı ve akünün ömrünü uzatacak biçimde kaç volt ve kaç amperle şarj ederim? Kaç wattlık direnç kullanırım?Buradaki direnç hesabını nasıl yaparım? Şimdiden herkese teşekkür ederim.
 
Dostum akü şarjı ile ilgili bir çok konu var öncelikle onları okumanı tavsiye ederim. Ama konu açmışsın..

aküler istisnalar hariç 1/10 u kapasitede şarj edilmelidir. 4 ah lik bir akü 0.4 amperle şarj edilmelidir. LM317 ile bir sabit akım devresi kurarsan şarj kontrol sorununu çözmiş olursun.

CONSTANTI.gif


Eğer daha detaylı bir kontrol istiyorum dersen hem şarj gerilimi hemde akımı kontrol edecek bir devre kurmalısın. Bu devre 12 volt üzerine kurulmuş ancak 6 volt içinde kurulabilir. formül zaten sağda.

kolay gelsin.

12v-7a-aku-sarj-devresi-lm317-charge-battery-circuit-11.png
 
Sayın serkan_48 öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim,yalnız formülleri anlayamadım.Devremi 6volt 400miliamperlemi şarj etmek zorundayım ozaman? Birinci resimdeki formülde bulunan 300miliamper 1,25 volt ve 4,16ohm neye göre oluşuyor? Uygulamada 4,16 ohmluk direnç olmadığı içinmi 3,9 ohmluk direnç kullanılmış? İkinci devrede akım sınırlaması yapan BC639 mu yoksa R2 midir? Uygun değerde sabit akım ve gerilim veren bi devre kurmak istiyorum aslında.LM317 ile hiç düşünmemiştim.Lütfen birazdaha yardımcı olabilir misiniz aslında?Teşekkür ederim.
 
Üstteki devrede 1.25 volt sabittir. Bu entegrenin ihtiyacı olan bir değer. Formul ise aslında şu I = V / R
Biz geçecek akımı ayarlıyacağız. İstediğimiz sabit akım akü akımının 10 da biri oda 400 ma voltajda 1.25 geriye devrede kullanacağımız direncin değeri çıkıyor. Formulden dışarı r yi çekersek

R = V / I R = 1.25 / 0.4 R= 3.125 ohm üstteki devrede direnç olarak bu değerde direnç takarsanız ucuna bağlayacağınız batarya üzerinden bu akımın üzerinde akım geçemez.

Ordaki hesaplamada 3.9 ohm kullanılmasının sebebi 4.16 ohm olmayan bir dirençtir. Bu nedenle 3.9 kullanılmıştır.Geçen akım çok az yükselmiştir.
 
Sayın serkan_48 devredeki formülü anladım sanırım.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim kafam bayağı bi karıştı ama:)ben aküyle alakalı diğer konularada bi göz atayım şimdilik.:)saolun herşey için,kolay gelsin
 
Sayın ERRoFaT ilginiz için teşekkür ederim.Kolay gelsin
 
sayın serkan_48 hocam ben bu akü şarj devresinin 12voltluk çıkışına ohm kanununa göre hesap yaptım iki adet sanırım 3 wattlık 15 ohm direnci seri bağlayıp 400miliampere indirdim daha sonrada lm7805 entegresine girdim çıkışta 5volt 400miliamper elde ettim sizce bu devre sağlıklı mıdır? yardımcı olabilir misiniz lütfen.teşekkür ederim.
 
Dostum voltajı 5 volta düşürmüşsünüz. Akü voltajınız ise 6 volt malesef bu voltaj akünüzün voltajını yenip şarj edemez. Şarj voltajınız ilk mesajınızda belirtilen cycle use voltajına yakın seviyelerde olmalı ki şarj adaptörünüz akünüzü yensin ve şarja başlasın.
 
Sayın serkan_48 hocam ozaman benim bunu 7.20 ile 7.50 volt arasına çıkarmam lazım ozaman,ordaki standby use değeride alıcının aküden stabil olarak çekeceği voltaj oluyo sanırım.Saolasın hocam allah razı olsun sayende öğrendim bişeyler:)Çok teşekkür ederim bilgilerin için ve yardımın için.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst