6V Akü ile telefon şarj etme

sis651

Üye
Katılım
14 Ağu 2012
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
36
Elektriklerin sık kesildiği bir yerdeyim de, şöyle birkaç gün kesildiğinde bilgisayarı kullanamasam da telefonu rahat kullanabileyim diyorum. Bunun için de bir aküyü şarj edip telefonu oradan şarj etmeyi düşündüm.
Şimdi aldığım şarj aleti, ATABA AT660 - 6~12 Volt: Ataba AT-660 6V - 12V 500mA Kademeli Akü Şarj Adaptörü
Aldığım akü de Micron BJW6 - 4Ah - 6V 1Ah ~ 20Ah: MICRON 6V 4Ah BAKIMSIZ KURU AKÜ
Stand By Akımı: 6.75-6.9 Amper
Kullanım Akımı: 7.2-7.5 Amper

Aletler daha evime gelmedi, PTT kargo birkaç haftaya getirir herhalde. Şimdi merak ettiğim bu akünün çıkışından alacağım voltajı telefona USB kablosu ile versem şarj eder mi acaba? Eski telefonumun şarj entegresi 20volta kadar destekliyor yazıyordu teknik dökümanında muhtemelen bu da destekler de, engelleyecek başka daha basit devreler vardır mutlaka. 6V gibi bir voltaj çıkarsa şarj eder gibime geliyor, 7 ve üzeri çıkarsa da denesem güvenli olur mu? Tahminim 6v civarı çıkar voltaj da elime geçince tam bakarım.
Bir de telefon Samsung Galaxy S2 bataryası 1650 mAh civarı ancak yıpranmış bir batarya. Bu bataryayı tam olarak şarj edebilir mi ya da tek şarjda bu aküyü kaç kez şarj edebilir? Hani bu olay ile ilgili yorumlarınızı alayım diyorum.
 
bataryayı sök öyle şarj et bataryayı. yoksa telefonu yakabilirsiniz. Saygılar...
 
1 adet 7805 voltaj regülatör entegresi al.Entegrenin çıkışını usb kablosu ile kullanabilirsin.1 ampere kadar uygun sogutucuyla çalışır.6V tan 12V a kadar rahatça kullan. Veya 3 adet 1n4001 diyotu seri bağla çıkışı 7v-0,7-0,7v-0,7v=4,9 v elde et kullan.İkincisi ucuz olur.Ama voltaj düşerse çıkış düşer.
 
Peki aküyü bahsettiğim gibi direkt bağlarsam bir sorun olur mu? Babam aracında birkaç telefon şarj ettiğinden voltajı biraz yüksek tutuyordu, 7 voltu geçtiğinde mesela Motorola telefonu şarjı kesiyordu, muhtemelen önlemleri vardır ama belli de olmaz. Bulabilirsem bir 7805 bulmaya da bakacağım ama burada zor gibi.
 
Benim bildiğim aküler dolduğunda üzerindeki değerden fazla değer yazar. mesela 6 V lik akü dolu iken 7.2 v gibi değerler verebilir. bu da telefonun şarj entegresine zarar verebilir. hatta bi çoğu telefon şarj entegresinde ters akım koruması yok. akü telefonundan daha az şarja sahipse telefonun akımı aküye de gidebiliyor. bunu da bi diyotla engelleyebilirsin.
 
Evet bu ters akım koruması bu telefonda da yok. USB girişinden bağladığım 4.2 v ölçtüğüm bir akü telefonda şarj ediliyor yazısını gösterse de ekranda, telefonun şarj yüzdesi git gide azalıyordu. :)
 
Şarj cihazı ve akü bugün elime geçti. Yola çıkmadan sanırım biraz şarja koymuşlar. Telefonun şarjı %69 falan idi. Aküyü hemen balayıp şarj etmeyi denedim şarja başladı, bir saat sonra falan da %100 olup şarj durdu.
Şarj öncesi 6V falan ölçüyordum aküyü, bittiğinde de yine o kadar görünüyordu. Şarj esnasında da 5.98'e falan düştüğünü görmüştüm. Hava bozuk şu an biraz, her an kesintiler başlayabilir. Bağladım hemen aküyü şarja, biraz daha dolsun bakalım. Şimdilik işimi görüyor.
 
konuyu yenı gordum yaptığın iş çok guzel keşke akuyu 6 volt değılde 12 alsaydın araya zaten şarz regulatoru koyuyorsun araba çakmağına takılan şarj unitesınden bahsedıyorsun sanırım ikinci bır yol 6 volt aküye direk telefonu bağliyabilirsın telefonlarda yuksek voltaj geldığınde devreyı kesen unite var bunun dezavantajı telefonunu 6 volt aküyle şarj ederken batarya dolup dolmadığını takıp etmen lazım telefonlardakı şarj kesen unite yukardada soyledım yuksek voltaj geldığınde keser bu ozellığınden faydalanarak şarj dolduğunda voltaj yukselecektır batarya enerjı çekmedığı için aküden giden enerjı amperı yuksek olduğu için değişmıyecektır arada bır drenç olsa sorun olmaz bu 6 volt için 12 volt verseydın aradakı regulator 12 voltu 5.5 volt cıvarına duşurur devrenın içinde LM317 regule entegresı var bunun çikişinda telefon akim çekmedığınde voltaj yukselır bunu telefon gorunce devreyı keser yaptığın şarj devresınde 6 volt akü zayıflarsa şarj etmıyebılır buda telefona gore değişir bazı telefonlar 3.8 voltla şarj olur bazı telefonla 6 voltla kurduğun duzenekte sorun yoksa gonul rahatlığıyla kullanabılırsın hayırlı olsun şarjsiz kalmaman dileğıyle
 
[MENTION=54850]tekin126[/MENTION]
Teşekkürler. Burada elektrikler sık kesilir ki kış aylarında da direklerin devrilip uzun kesintilerin olması söz konusu. Gerçi sanırım TEDAŞ da boş durmuyor, mesafesi fazla olan direklerin arasına yeni direk koyup eski ikiye katlanmış direkleri yenileriyle değiştiriyorlar vs. ama kışa ne olacağı belli olmaz. Zaten bekarız, tek eğlencemiz bilgisayar, telefon ve internet. Bilgisayarı kullanamasam da telefonu kullanabilmek istiyorum kesintilerde.

Şu an için akü direkt bir USB huba çoklayıcıya bağlı. Telefonun USB kablosunu da oraya takıp şarj ediyorum. Araya başka bir şarj entegresi vs. koymadım. Bu şekilde de işimi görüyor yani. Ama 12V bir akü ve şarj regülatörü ile de daha çok dayanacak bir şeyler yapmayı düşünüyorum ileride.

Telefonu zaten kontrol ediyorum şarj ederken de, bu ATABA 660 da akü dolunca vs. şarjı kesse çok iyi olacaktı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst