630 KVA Trafo nun enerjisi AG den mi OG den mi ölçülür?

Katılım
17 Ağu 2007
Mesajlar
83
Puanları
1
Yaş
39
Evet arkadaşlar, Sitede aradım, google da aradım, yönetmelikleri okudum bi madde bulamadım. Bilen var mı acaba diye buraya sorma ihtiyacı duydum.

630 KVA trafoya sahip olacak yeni bir işletme kuruyoruz. İnşaat bir antrepo inşaatı.Yani sanayi içinde bir tesis. TEDAŞ bizden OG ölçü hücresi mi ister yoksa X/5 Sayaç ile de ölçebilirsiniz mi der?

Yardımcı olabilecek var mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
AG - OG den ölçülmesi meselesinde bir madde bir kural bir şartname var mıdır.Sınır değer kaçtır?

Bazıları 400kva dan sonrası OG den ölçülür diyor ama neye göre?
 
Sayın Rainman,

Bu sizin seçiminize bağlı, Tedaş sizden OG mi AG mi abonesi olmak istediğinizi soracaktır. Siz de buna göre davranacaksınız.

AG istemeniz halinde trafo ve OG tarafını TEDAŞa devredip unutacaksınız, sadece AG sayaç üzerinden okuma yapacaksınız
OG istemeniz halinde trafo ve OG tesisatı da sizin sorumluluğunuzda kalacak sadece ölçü hücresini TEDAŞ devralacaktır.
 
TEDAŞ önce sistemine bakacaktır. Böyle bir durumda tüketiciye seçim bırakmaz sistemi eğer AG den enerji vermeye müsaitse AG den enerji müsadesi verecek ve verdiği enerji müsaadesinde istediği kriterleri belirtecektir.

Eğer sistemi bu gücü karşılayacak durumda değilse OG den enerji müsaadesi verecektir.
Benim tahminim bu güçte AG den vermesi biraz zor. Muhtemelen OG den enerji müsaadesi verecek eğer trafoyu kuracağınız yer daha sonra TEDAŞ ın enerji vermesi gereken bir yer olursa aboneliğinizi AG den yapacak ve Trafoyu devralacaktır. Eğer trafonun kurulduğu yer işlerine yaramayacak bir yer ise ölçü hücresi isteyecek ve aboneliğinizi OG den yapacaktır. Bu durumda Faturanız trafodan önce çekilen güce göre çıkacaktır.
 
"630 KVA trafoya sahip olacak yeni bir işletme kuruyoruz."
Sayın Husevim, arkadaşımız zaten yeni bir trafo koyacaklarını belirtmiş. Bu durumda sizce AG şebekeden beslenme ihtimali kalıyor mu?
Tercih meselesinde haklı olabilirsiniz, ben dağın başındaki değil de şehir içi bir yer olduğunu varsayarak(sanayi sitesi deniyor) isteyebilirsiniz diye yazdım. Daha önceki projelerimizde OG aboneliğini AG ye çevirebildik.
 
Söylediklerinizin hepsinde haklısınız sayın ceryaner

Ben genel olarak TEDAŞ ın olaya bakış açısını izah etmeye çalıştım hatam varsa affola yani net olarak demek istediğim TEDAŞ işine geleni yapar
 
Sayın Husevim,

Maksadı aşan bir beyanım oldu ise özür dilerim. Tedaşın EMB sine biz haşa Allah tan gelen vahiy muamelesi yaptığımız müddetçe onlar bizi daha da kasıyorlar. EMB ler değişmez değildir. Tabi değiştirme işi işin sahibinin kudretine göre zor veya kolay olabilir. Biz AVM yapıyoruz, bir kiracı OG aboneliği istiyordu ilk projeler ona göre çıktı. Sonra vazgeçtiler AG den ölçüm istediler bizde projeyi değiştirdik ve adamlar AG abonesi oldu. Yine bir AVM de bütün kiracıları AVM nin trafolarından beslerken, başka bir AVM de tüm kiracılar dogrudan AG tedaş abonesi olabiliyor.

"TEDAŞ işine geleni yapar"
Genel olarak Tedaşın yerel derebeyleri bizi hor hakir gördükleri için istediklerini, yani o anda ne eserse EMB ye yazıp elimizi kolumuzu bağlıyorlar. Aslında ısrar edilince bazı şeyler değiştirilebiliyor.Tabi AVM denince büyük paralar ve büyük şirketler sözkonusu, bu nedenle herkesin bu şekilde yapabilmesi de mümkün olmayabilir. Umarım şu normalleşme denen şey en kısa zamanda Tedaşa da uğrar. Adamlar kendilerini Kaf dağının ardında görüyorlar. Kendilerini Millete Hizmet etmekle değil emir vermekle vazifeli zannediyorlar.
 
Bu sadece TEDAŞ le ilgili bir sıkıntı değil maalesef ülkemizde eline yetki verilen ve egosu olan herkes aynı şekilde davranıyor.
Kendisine verilen işin görev olduğunu farketmeyip sanki padişahlık makamı verilmiş gibi karşısındakini bununla ezmeye çalışıyor ama asıl üzücü olan bunu bir meslektaşınızın yapması. Allah hepimize sabır versin :))
 
630kVA'lık trafo sizi besleyeceğinden dolayı TEDAŞ ölçüyü OG'den isteyebilir.
Çünkü bu durumda trafoda meydana gelen kayıpların parasınıda almaktadır.
 
Sayın muhendis0606,

Merak etmeyin AG den beslendiğinde de trafo kayıplarını zaten ödeyecekler, Tedaş bazen yol aydınlatması vs adı altında kendine güç tahsis edilmesini istiyor. Böyle bir durum olursa OG abonesi olamazlar.

Diğer bir önemli husus ta kimin bu trafonun bakımını-işletmesini yapacağıdır. Kendinize ait trafonuz var ise ehliyetli bir mühendis ile anlaşmanız gerekecektir. Bu da fazladan masraf demektir. Eğer AG abonesi olmak istiyorsanız EMB için müracaatta bunu özellikle belirtin, sonuç alabilirsiniz. Hiç talebiniz olmazsa muhtemlen OG abonesi olacaksınızdır, görünen tek kullanıcı siz olduğunuz için.

saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,531
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst