600W monofaze motora sürücü

Analyzer

Üye
Katılım
15 May 2007
Mesajlar
192
Puanları
1
Selam,

Salyangoz tipli fanımda bulunan 600W kondansatörlü motoruma hız kontrol uygulamam gerekiyor. Daha önce monofaze motorda böyle bir uygulamam olmadı. Forumda dimmer denmiş (yardımcı sargı devreden çıkmadığı için dimmer yanar da denmiş), V/F oranı ile kontrol denmiş ancak hazır panoya takılabilir bir üründen bahsedilmemiş. Alıp takabileceğim ne ürün önerirsiniz hazır?

Analyzer
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bildiğim kadarıyla Siemens ve Shneider gibi firmaların monofaze motorlar için hız kontrol cihazı bulunmuyor. Bu konuyla ilgili yerli üretim yapan firmalar olduğunu duydum. İnternetten araştırmanda fayda bulunmkata.
 
ENDA bakarsan alınabilir bi ürün işini görür monofaze motoru dimmer mantıgı ile çalıştırırsın kolay gelsin
 
küçük güçlü saylangoz fanlarda dimmeri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kalorifer kazanlarına takılan fanların hız ayarı dimmerle yapılıyor. Sürücü maliyet olarak fazla gelebilir
 
Selam,

Cevaplar için teşekkürler. @korkmaz_design : Dimmer ile kontrolde bir arkadaş demiş ki, yardımcı sargı devreden çıkmadığı için dimmer yanar. Bunun geçerliliği nedir? Siz peki örnek bir dimmer linki verebilir misiniz? Kullandığım motor bu :

Bahcivan Motor

Analyzer
 
obr-200 motorda uygulamam var sıkıntı olacağını düşünmüyorum dimmer devresi içinse yapmak için vakit kaybetbeyin vikonun dimmer anahtarları var onlardan kullanabilirsiniz 600w olan değilde 1200w olan dimmer anahtarları onlarda kullanının derim. 600w lık olanları 18 tl civarındadır elektrikcilerde 1200w için fiyat tam nedir bilmiyorum veya hazır satılan devreler olabilir elektronikcilerde

yardımcı sargıyı devreden çıkaran merkez kaç anahtarı motor devri %75 geçince yardımcı sargıyı devreden çıkarır motor tam devri alamadan kullanıldığı için yardımcı sargı devreden çıkmayabilir doğrudur.
 
Son düzenleme:
Selam,

O zaman şöyle yapayım. Yıldız-Üçgen bağlantı gibi belli süre tam yükte çalıştırayım. Ardından röle ile ayırıp dimmer a alayım yükü. Ne dersiniz?

Analyzer
 
Selam,

O zaman şöyle yapayım. Yıldız-Üçgen bağlantı gibi belli süre tam yükte çalıştırayım. Ardından röle ile ayırıp dimmer a alayım yükü. Ne dersiniz?

Analyzer

motorun emiş yeri ve çektiği havayı ne kadar mesafeye basıtınığını orantılayın öle yapın hızını yavaşlattığınız zaman emiş gücüde düşer bunuda unutmayın sesden dolayı böle bir yol düşünüyorsanız

bahsettiğiniz gibi olur. Ama !
ilk başda tam yol vermeniz ve sonra dimmeri devreye sokmanızın sakıncası olabilir zira dimmer kaliteli değil ise bu şekilde devreye sık girip çıakarsa dimmerin ömrü azalır ve eğer yardımcı sargının devreye girme hızına düşerse oda giricek devreye fazlada bir zaman rölesi ve röle kullanırsınız.
 
Selam,

O zaman sıkıntı olur tabi. Motorun yapısını bilmediğim için, yanlış mantık yürütebilirim. Bahsettiğiniz merkezkaç anahtarı şu şekilde mi çalışıyor :

- Motor enerjilendiğinde %0-100 arası hızlanıyor.
- Dönüş hızı %75 e geldiğinde merkezkaç anahtarı devreye girip yardımcı sargıyı devreden çıkarıyor.
- Dönüş hızı %75 in altına inerse tekrar merkezkaç kuvveti yardımcı sargıyı devreye alıyor.

Eğer bu şekilde çalışıyorsa sıkıntı olur zaten. Zamanlayarak %100 e çıkarıp, dimmer a alıp hızı azaltmak çözüm olmaz. Yardımcı sargının da uçlarını bir şekilde ayırmak lazım %75 altına düşse bile.

Peki şunu sormak isterim. Forumda 1-2 arkadaş dimmer ile %40-50 lerde sorunsuz yıllardır çalışan monofaze motorlardan bahsetmişler. Yardımcı sargı burada devrede ve görünen o ki sargı zarar görmemiş. Nasıl olabilir, yardımcı sargı demek ki yanmıyor diyebilir miyiz?

Ses bir yana emiş gücü de tam istediğim gibi değil. OBR 200 kuvvetli geliyor, bir alt modeli de hem ebattan hem de emiş gücünden dolayı uygun değil. Ara ölçüsü ve ayarlanabilirlik gerekiyor.

Analyzer
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst