60 ledli ışıldak kaç volt kaç amper ister?

Bepo-san

Üye
Katılım
4 Ağu 2016
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar. Elimde eski bir ışıldak var. Bu ışıldaktan masa lambası yapmak istiyorum. 4 sıra 15 er led var sıralar paralel bağlanmış. Kaç volt kaç amperlik bir adaptör ile kullanmalıyım?
P_20170505_193752_1_p.jpg
P_20170505_193744_1_p.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Aküsü 4v 1A bu değerde adaptör yok 5v 1A cep şarjı edin ama direnç ekleyip 1v düşüş sağlamalısın.
 
Çok eski örneğin flüoresan tüplü bir ışıldak değildir, beyaz ledli ve örneğin Koç-Taş'da halihazırda satılan yeni nesil ışıldaklardan biri, elinizdeki led pcb'li bu ön parça. Üzerinde 4 sıra pcb var, benim gördüğüm kadarıyla ve bunların çıkış uçları (+ ve -'leri) paralellenip bağımsız ön dirençlerle muhtemelen 6 volt 4 amper-h veya 6 volt 4.5 amper-h 'lik kuru bir aküden beslenmiş de olabilir. Örneğin Koç-Taş ürünü olan aşağıdaki resimdeki ışıldak 21 adet beyaz ledli olup etiket değeri 6 volt 4.5 amper-h'lik kurşun asit kuru akülüdür, güç tüketimi ise 2.1 watt 'dır. (Model MTR-25 ; MTR MASTER'dır)

RHxOa.jpg


Ancak bu ışıldağın 4 veya 6 volt dc. ile çalışıp çalışmadığını tam olarak teyit etmek için; önce 4 volt dc.'lik kaynakla bu grup ledlere dc. akımı, uygun + ve - beslenme uçlarından verin, sonra 6 volt dc. ile bu ledlere akımı verin. Eğer 4 voltta yeterli parlaklıkta yanıyorsa orijinal aküsü 4 voltluktur, yanmıyorsa ve 6 volt dc. uyguladığında daha parlak ve normal yanıyorsa orijinaldeki aküsü 6 volttur. Adaptörü tam olarak bu işlemden sonra seçmeniz gerekir, elinizde etiket değerini okumak için eski aküsü de yoksa eğer. 220 volt ac > 6 volt dc.; ac-dc adaptör çıkışı resimdeki 21 adet ledli olanın 2.1 watt.lık bu yanma gücüyle kıyaslanırsa eğer; adaptör 6 volt ve en az 1.5-2 amper olmalıdır. Standart bir değer olarak 6 volt dc. ve 2 amperliği bulmak çok daha kolaydır. (Daha emniyetli güç artırımlı olarak) Kolay gelsin.
 
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Daha önce ayarlanabilir güç kaynağı ile denemiştim. 6 voltun parlaklığı güzel gelmişti. Daha önce bu ışıldağı çalışırken görmedim o yüzden parlaklığının nasıl olması gerektiğini bilmiyorum. Ben şimdi 6 voltluk adaptör ile çalıştırmayı düşünüyorum ama asıl voltajı 4 volt ise nasıl bir zarar olur? Lamba çok sık kullanılmayacak.
 
Bu emsaldekiler genellikle 6 volt veya 4 voltluk akülerle çalışıyor. Daha az değil ama daha fazlasının 9-12 volt dc. 'lerin uygulanmasında, ledlerdeki dirençler örneğin tam 6.3 volta göre olduğundan fazla akım (Güvenli akım sınırını) geçirip, beyaz dalga boyunun beyazdan UV'ye yani mavimsi beyaz ışığa dönmesi ve ledlerin uzun vadede de bozulabilmesi söz konusudur. 4 voltta bozulma değil aydınlatma şiddetinde (Lümen değerinde) nispeten bir azalma olur, ama bir bozulma söz konusu değildir, 6 voltta normal yandığını deneyip görmüşseniz sorun yoktur, 6 volt 2 amper smsp'li bir adaptör aslında kafidir.

OTz3R.jpg


Örnek olarak yanan bu ışıldak yeni şarjlı, 6.3 voltla, yanındaki 3 AAA kalem seri pillerle 4.5 voltla yananı ise, içindeki kalem pilleri voltajı iyice zayıflamış, o yüzden ışığı nispeten yeni (taze) 1.60 voltluk 3 adet kuru pile göre de (1.60 * 3=4.8 volta göre) oldukça sönük kalıyor, ayni resimlerdeki gibidir. Bu kıyaslamayı buradan ve ledlerin bayaz tayfta kalıp mavimsi beyaza geçmeyen bir sınırda, tam beyaz tayfta yandığından eminseniz uygulanan bu voltaj çok doğrudur. Kolay gelsin.
 
P_20170507_215941_1_p.jpg
P_20170507_215922_p.jpg

Hocam bir kaç kişiye daha sordum. Normal olanın 4 volt olduğunu söylediler. Ama her iki türlü de sizin dediğiniz amper değerinden aşağıda. Normal olan nasıl olmalı?
 
5 volt 1 amper modem adaptörleri ile kullanabilirsiniz.
 
Devresini takip edip bir seri devrede kaç led ve varsa direnci tesbit etseniz en somut bilgiye ulaşmış olursunuz. Varsayımlarla değilde somut bilgi ve matematiksel hesapla bence en doğru bilgiye ulaşırsınız.

Resimler net ve hatlar görünür olsaydı ben hesaplayacaktım malesef net değil.
 
Devresini takip edip bir seri devrede kaç led ve varsa direnci tesbit etseniz en somut bilgiye ulaşmış olursunuz. Varsayımlarla değilde somut bilgi ve matematiksel hesapla bence en doğru bilgiye ulaşırsınız.

Resimler net ve hatlar görünür olsaydı ben hesaplayacaktım malesef net değil.
Hocam 4 sıra birbirine paralel sıradaki tüm ledler de birbirine paralel. Hesabı nasıl yapacağız?
 
Tum ledler birbirine paralel ise led voltaji 3.2 volttur. beslemenizi buna gore dusununuz. 6 volt gibi yuksek voltaj vermeyiniz.

beyaz parlak ledler 3.2 - 3.6 volt mertebelerinde calisir. daha yuksek voltaj verecekseniz seri direnc baglamaniz gerekmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,816
Kullanıcılar
449,592
Son üye
E.E.M.

Yeni konular

Geri
Üst