6 MW/saat gücündeki fabrikanın topraklaması

boranturk

Üye
Katılım
29 Haz 2007
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşalar merhaba. 6 MW/saat gücünde bir fabrikanın topraklaması yapılacak. Nasıl yapmamız konusunda tereddütlerimiz var. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Şimdi burada bir sorun var öncelikle fabrika kurulu vaziyette mi,yoksa yeni mi yapılacak(güç değeri verdiğinize göre)(ayrıca 6 mwh değeri de çok yüksek,ne fabrikası olacak bu).
Topraklamaya gelince(fabrika inşaat aşamasında ve temel henüz atılmadıysa)
Öncelikle temel topraklaması yapılmalı.Çoğu yerde belli kısımlara ayrılıp sadece şerit çekilerek ve bazı yerlerden uç çıkarılarak ve kazıklarla irtibatı yapılarak,perde duvar+kolonlar atıldıkça da üste parçaları atılarak ,temelden tavana gelecek biçimde kafes yapılıyor.Ama standartlara ve özellikle de ucuza denk getirmek için gerek önemli malzemesinden gerekse de işçilikten ödün verilince de bu bağlantı noktalarındaki çakılan kazıkların hiç bir anlamı kalmıyor.Ama yönetmeliklere uygun yapıldığında,bir sorun olma ihtimali de oldukça azalıyor.Bundan sonra yapacağınız işletme+koruma+varsa Parafudr+paratoner+direklerin ve ayırıcıların topraklamaları olarak sayılabilir.Bunların da belirli omaj değerlerinde olması şart.(Zaten kabullerde ölçüm yapılıyor,istenen değer olmazsa takviye isteniyor.)Tabiiki tesisinizin yapısına göre,ortam koşulları ve toprak özgül direncine göre yapılacak topraklamanızın yapısı bambaşka da olabilir.İyice analiz edilmesi şarttır.

Tesis kurulu vaziyette ise,temel topraklama hariç yukarıdakileri yapabilir,takviye yaptırabilir veya ekleyeceğiniz bölüme göre topraklama için yatırım yapabilirsiniz.Aslında o kadar olayı bir şu tesiste şu kadar güç var topraklaması nasıl olur gibi bir soru ve benim yazdığım 2 satır cevapla anlatmakla olacak iş değil bunlar.Eğer bu konularda yeterli bilginiz+deneyiminiz yoksa elektrik tesislerinde topraklamalar seminerine katılıp belge sahibi bir mühendisin denetiminde hallederseniz sizin için en hayırlısı olacaktır.Ama illa kendi yöntemlerimle yapmak istiyorum derseniz de forumda yüzlerce topraklama bilgisi,topraklama örneği+deneyimler sonucu yaşanan sonuçları bulabilirsiniz.(Sonuçta bu kadar büyük bir yatırımın yapıldığı yerde elbet emo onaylı bir ölçüm istenecektir,bunu da unutmayınız.)Kolay gelsin,saygılar.
 
Sn.Vipeoutx
Teşekkür ederim yazınız için. Fabrikanın binası yapılı. Elektrik tesisatı yapılacak şimdi. Ama sanırım ölçüm yaptırmak ve akabinde davranmak gerekecek. Ama paneller ile trafonun arası uzak. Topraklamayı trafoya yakın bir yere mi yapmak gerekir? Veya farklı noktalardan çok fazla mı yapmak gerekir?
 
Sadece trafo için,koruma ve işletme topraklaması yapacaksınız.Enerji aldığınız nokta eğer yanıbaşında bir direk ise,ki büyük ihtimalle enerji müsaadesinde (şartlarınızı bilmiyorum,belki bir DM'den yeraltı kablosuyla da enerji alıyor olabilirsiniz,benim parafudr için söylediğim tahminidir.Dm'den yeraltı kablosuyla alıyorsanız tabiiki parafudr takacak yer olmayacaktır.)buraya bir hat başı ayırıcısı istenecek ve yıldırım-aşırı gerilim vb için parafudr takmanız lazımdır.

Trafo işletme topraklaması nötr'ün topraklamasıdır.Direk olarak 1*50 nyy kablo ile ölçüm sonucu 2 Ohm ve altı olana kadar kazık ve bağlantıları yapılmalıdır.Koruma topraklaması da metal kısımlar içindir.Bunun değeri 5 ohm ve altı uygun değerdir.Parafudr topraklaması bir fonksiyon topraklamasıdır ve 1 ohm ve aşağısı en uygun değerlerdir.Koruma ve işletme topraklamaları için çaktığınız kazıklar arasında en az 20 mt olması istenir fakat koşullar gereği bu çoğu yerde de uygulanamaz.Sizin için en önemli kriter istenilen omaj değerlerini tutturmaktır.

Ayrıca siz sonuçta koruma ve işletmeyi panonuzda da kullanacağınız için,dışarıdaki kazıklardan çıkan şerit veya kabloyu götürüp de illa trafoya bağlamanız gerekmez.Panonuzda bulunan nötr barasına işletme topraklamasını,toprak barasına da koruma topraklamasının ucunu bağlarsınız.Nötr barasına zaten kablonuzla geleceksiniz,fakat trafonuzda belirlenen topraklama noktalarını da şerit uzatarak panonuzdaki toprak barasına bağlayın.Kolay gelsin..Fakat bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi,fabrika gibi bir yapı olduğunuzdan bakanlık onayı gerekeceğinden sizden illaki bir mühendis onaylı topraklama ölçümü istenecektir.Bu konularda deneyimli bir mühendis arkadaştan hem gerekli yardımı alabilir,hem de ölçümünüzü yaptırabilirsiniz.Kolay gelsin,iyi çalışmalar.

Not:Vipeoutx değil,wipeoutx :).
 
kolay gelsin wipeoutx nickli üyenin dedikleri mutlaka gözden geçirilmeli fakat kazık falan çakmak diyor acaba hesap yaptınızmı gerekli omaj değerini tutturmak için ne kadar kazık çakılmalı veya ne kadar şerit gerekiyor bunlar mutlaka hesaplanmalı ve maliyeti göz önünde bulundurularak yapılmalı iyi günler kolay gelsin
 
kolay gelsin wipeoutx nickli üyenin dedikleri mutlaka gözden geçirilmeli fakat kazık falan çakmak diyor acaba hesap yaptınızmı gerekli omaj değerini tutturmak için ne kadar kazık çakılmalı veya ne kadar şerit gerekiyor bunlar mutlaka hesaplanmalı ve maliyeti göz önünde bulundurularak yapılmalı iyi günler kolay gelsin

Tabiiki hesaplar dahilinde bir malzeme tutarı çıkarılıp işlemler yapılmalı.Zaten mesajlarıma da bakarsanız bu konuda uzman birisine danışılarak yapılmasını belirtmişim.Kolay gelsin,saygılar..
 
Onaylanmış uygulama projesiz imalat kesinlikle yapılamaz. Uygulama projenizdeki detaylara uymak zorundasınız. Proje ile uygulama arasında çelişkiler görürsenizde projenin revize edilmesi talebinde bulunursunuz. Topraklama projesine uyulduğu halde ohmaj tutturulamıyorsa (E.M.O ölçüm ve raporuna göre) topraklama projeside revize edilir. Prosedür böyledir.
 
fabrikada topraklama ölçümünü Emo'dan bir mühendisi çağırıp yaptırmak için illa ki emo'ya kayıt mı olmak lazım. EMO'dan parası karşılığı hizmet almak için illa emo'ya kayıt mı olmak gerekir?
 
Anlayamadım !
Böylesi bir kurulu gücü olan fabrikanın, topraklama projesi yok mu ???

Basit bir müstakil binanın bile, temel topraklaması ve koruma topraklaması projesinde belirtiliyor...

EMO dan hizmet almak için parayı vermek yeterli... :)))
 

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,825
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst