500 watlık elektrik üretimini 7000 wata nasıl yükseltebilirim?

omerhayyam

Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba,

5-10 Nm lik güçte ve dakikada 180-200 devir yapabilen bir sistem geliştirdim. Ancak bu sistemle 500 wattlık bir elektrik üretebiliyorum.

Malum olduğu üzere bu elektrik üretiminin üzerine çıkamamamın ana nedeni elektrik çekmeye başladığımda yani alternatör yüke bindiğinde oluşan zorlamayı sistemin kaldıramaması. Bir başka deyişle sistemle ürettiğim güç (5-10 Nm) alternötör yüke bindiğinde bu yükü kaldıramıyor.

Amacım 7000 watt ve üstü bir rakama çıkabilmek. Bunu yapabilmek için aklımdan geçen seçenekler şunlar:

1. Bu sistemden 10-15 tane yapıp her birinden üretilen elektriği birleştirmek. Bu mümkün müdür? Eğer mümkünse nasıl yapabilirim?

2. Bu enerjiyi akülere depolayıp oradan kullanmak. Böyle olursada aküye şarzı sistemim kaldırabilir mi? Bu yolu seçersem hangi aküleri (tip, marka, amperi, voltu vs.) kullanmam gerekiyor.

3. Mekanik redüktör kullanmak. Oluşturduğum güç zaten zayıf, redüktörde de güç kaybı olacak ve devir düşecek. Bu seçenek uygulanabilri bir seçenek midir? Uygulanabilirse hangi tip redüktör kullanabilirim?

Yardımları için arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.omerhayyam

Malum olduğu üzere bu elektrik üretiminin üzerine çıkamamamın ana nedeni elektrik çekmeye başladığımda yani alternatör yüke bindiğinde oluşan zorlamayı sistemin kaldıramaması.

herşeyden önce bizler arasında yanlış bir kavram var (bir çok terimin yanlış kullanılması gibi) belkide bir koğumuzun yanlış algılayıp değerlendirmesine yol açıyor. Enerji üretmek fakat aslında yanlış bir terimdir. Enerji üretilmez, mevcut enerji sadece dönüştürülür tabi yukarda kastedilen bu değil belki ama, yanlış anlaşılmalara neden olabiliyor.

konumuza gelirsek
alternatörün miline uygulanan güç alternatörün ürettiği enerji + kayıplar' dan büyük olmalıdır. (yani yukarda söylediğiniz 7000w+kayıplar=üretimi yapacak olan güçte mevcut olmalıdır) bunun yanında elinizde bulunan mekanik güç 500w tan büyük değil ise (sözünüzden bu anlaşılıyor) , sisteme 1000w lık bir alternatör bağlamanızın da hiç bir faydası olmaz. yani gücü artıramassınız.

sorularınıza gelince (mekanik gücünüzün yeterli olduğunu düşünerek)

1. bu güçlerde bir çok alternatör kullanmak yerine, yeterli güçte 1 adet kullanmak sanırım daha mantıklı olur.(Maliyet, Bakım masrafları,montaj,...)

2. eğer türetilebilecek max enerji 500w fakat sizin tüketiminiz 24saat peryodda 7kwh enerji ise, bunun yanında tüketim gücü değişken ise (örneğin; bu ürettiğim enerji bana saat 11:30 dan 12:30 kadar lazım ,7kw lık bir makina çılıştırıyorum) o zaman aküler çözüm olacaktır.(sonuç netleştiği zaman hesaplama yapılır)

3. bu kısımda sizin de söylediğiniz gibi, redüktörler, dişli ve aktarma sistemleri; gücü değiştirmez (kayıpları göz ardı edip verimi %100 kabul edersek) gücü sabit tutup; çıkışlarında sadece, deviri ve torku değiştirirler. yani bunun size zararından başka birşeyi olmaz.


sayın omerhayyam yukarda hatalı olduğunu belirttiğim kısımlar şahsınıza değil hepimizedir.

Ayrıca sistem hakkında (en azından mekanik güç ve de yapısı) birazdaha rakamsal bildiler verebilir iseniz, arkadaşlar tarafın dan da, daha net ve daha pratik öneriler gelecektir.

İyi Çalışmalar
 
Öncelikle ilginize teşekkür ederim.

Uyarınıza katılıyorum. "enerji üretmek" diye bir şey olmaz, sanırım dil alışkanlığı.

Küresel ısınma başta olmak üzere dünyanın içinde olduğu deyim yerindeyse bataklık, günümüzde kullanılan enerji kaynaklarından ileri geliyor. Devir dayim motoru bulmuş değilim ama bir miktar enerjiye ihtiyaç duyan bir çeşit sistem oluşturdum. Burada bunu daha iyi anlamak için bu sistemi anlatmaya yada anlamaya çalışmaktan çok, bunu bir çeşit rüzgar enerjisi gibi algılamak sanırım işi daha kolaylaştıracak.

Neticede bu sistemin enerji olarak bir maliyeti var. Bu maliyet 1-16 watt arası değişiyor. Çıkanlar ise yazımdada belirttiğim gibi 5-10 Nm lik bir tork, 180-200 dak/devir. Bu çıkanlarlada 500 watlık elektrik enerjisi elde etmiş durumdayım.

Bu sonuçlarla bir aparatla 7000 watt veya daha üstü bir enerji çevrimi yapmam imkansız. Bu nedenle bir arayış içerisindeyim. Bunlarıda bilgilerim çerçevesinde 3 maddede toparlayabildim. Belki yeni açılımlar olabilir. Umarım hepbirlikte bir sonuca ulaşırız.

Benim en çok aklıma yatan bu 500 wattları birleştirerek daha yüksek rakamlara ulaşmak, yada bunu depolayıp belirli bir günde yada saatte bunu kullanmak. Redüktör meselesi benimde aklıma yatmıyordu ama bu konuda daha yüksek bilgisi olanların olabileceği ve benim görmediğim görebileceği mantığı ile yazdım.

Bu üretilen (çevrilen) elektriği, aparatları çoğaltarak birleştirmek. Başka bir deyişle 500 zer watt elektik üreten 10-15 jeneratörün ürettiği elektrikleri bir arada toplayıp örneğin 7000 watlık bir elektrik aracını çalıştırmak. Bunun yolu sanırım vardır. Ama ben bilmiyorum.

Akülerin doldurulması konusunda da, akü doldurma esnasında bu enerjinin yetip yetmeyeceği, yeterse akülerin nasıl bağlanacağı yada cinsleri gibi konularda yardıma ihtiyacım var. Denemedim ama (en kısa sürede deniyeceğim) araba şarz dinamolarını bu sisteme bağlayıp aküleri doldurmak gibi.


Saygılarımla.
 
Sn.omerhayyam

ozaman olayı şu şekilde özetliyelim elinizde 500w güç üretebilen bir mekanik aksam var. (sanırım bunu hesablamalar sonucu buldunuz) bu 500w güçleri birleştirip hada güçlü hale getirmek istiyorsunuz sanırım.

öncelikle şunu hatırlatmakta fayda görüyorum, örnek olarak
11kw bir elektrik motorunun elektrikle dönmesini sağlamak o motorun, o anda gerçekten 11kw kullanıyor olması demek olmadığı gibi,
Dinamo ya da alternatörler içinde bu durum geçerlidir, yani 500w bir dinamoyu nominal devrinde döndüren bir mekanik güç boş olan dinamoya gerçekten 500w güç uyguluyor denilemez.

Bu kısım sadece küçük bir hatırlatmaydı sadece;


Şimdi sizin sisteminizi gerçekten 500w üretebilen bir sistem olarak geğerlendirecek olursak (Sizin sözünüze dayanarak böyle olduğunu kabul ediyoruz, zira detaylar hakkında bilgimiz yok)
amacınız sadece bu 500w güçleri toplayıp daha büyük güçler haline getirmek.

Bu durumda yapılabilecek.

Bu dinamoları birbirine parelel bağlamak.Tabi burda dinamoların ne tür olduğunun belirtilmesi gerek.
Eğer dinamolarınız DC çıkışlı ise bunları parelel bağlayıp güç artırmaya gidebilirsiniz (gerekli olan sadece her dinamo çıkışı için diyot olacaktır ve maliyeti nisbeten azdır.)

Bu dinamolar AC çıkışlı diyorsanız ki o zaman 2 alternatifiniz var.

1. dinamo çıkışlarını DC ye şevirip birbirine parelellemek ve güç artışına gitmek. (DC dinamo çıkışı gibi)
2. bunları AC olarak sekron şekilde parelelemek ve kontrol etmek. (bu güçte dinamolar için, maliyetli ve kontrolü zor olacatır tavsiye eden çıkmaz sanırım)

eğer sonuç olarak DC çıkışı tercih ederseniz, bu gücü şebekeye uyumlu olarak kullanabilmek için, uygun güçte ve çevrimde (12v DC -> 220v~, 24v DC -> 220v~,....) konvertör ile bu işi yapabilirsiniz. Yinede besleme gerilimini stabil hale getirmek için akü, akü grupları kullanabilirsinizde. (Ani ve yüksek güç gereksinimlerini karşılayabilmek için)

Aslında herşeyden önce, tek bir düzenek size gerçekten 500w güç çevrimi yapıyormu bunun testini yapmanızı öneririm. (çünki işin bence en önemli noktası burası, gerisi için alternatifiniz çok fazla)

İyi çalışmalar
 
İlginize çok teşekkür ederim.

Yazdıklarınızı dikkate alacağım ve uygulayacağım.

saygılarımla.
 
Arkadaşlar merhaba,

5-10 Nm lik güçte ve dakikada 180-200 devir yapabilen bir sistem geliştirdim. Ancak bu sistemle 500 wattlık bir elektrik üretebiliyorum.

10Nm 200d/d ile nasıl 500 watt üretiyorsun biraz 209 watt gibi bişi çıkıyor olması lazım.. buldugum tork- devir-güç degerlerinin ikisini girerek üçüncüsünüi bulunabildigi bir programda sonuc 209 watt cıkıyor..
 
uygun güçte direç nasıl elde edilir yardımcı olan varmı arkadaşlar şimdiden tşk
 
bilgiler için tşk.ler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,105
Mesajlar
915,012
Kullanıcılar
449,805
Son üye
berkayk304

Yeni konular

Geri
Üst