500-2K ohm değişken dirençten 20mA çekmek istiyorum.

Katılım
13 Tem 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
34
Giriş voltajı 18v, yük direncim sabit değil 500 ohm ile 2k ohm arasında değişiyor ama ben bu yükten sürekli 20ma geçsin istiyorum. Nasıl yapabilirim. Örnek devre gösterebilirmisiniz ?
 
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_images(1).jpg

Bu devre akım regülasyonu yapıyor. Biraz hesap kitapla çekilen akımı 20mA e sabitleyebilirsiniz.
 
Seri direnç sadece akım sınırlar regülasyon yapmaz. Değişken yük dirençlerinde akım düştüğünde geri besleme ile beyz gerilimi arttırılmalıdır. Kırmızı işaretli bölüm gerilim kaynağına eklenirse akım regülesi yapar. Ancak her devre uygun olmayabilir.
serialreg_cur-lim.gif


İkinci devre daha kararlı ve maksimum 24V gerilime kadar kullanılabiliyor. Yüke seri bağlanması yeterli, güç kaynağından bağımsız çalışıyor. R1 direncinin değeri istenen akıma göre hesaplanıyor, kaynak geriliminin değeri önemli değil.
id693-1.jpg
 
@metef Verdiğim devrede akım regülasyonunu seri direnç yapmıyor. Zener voltajı sabit kaldığı için sabit kalan beyz akımı sayesinde regülasyon yapılıyor.
 
Son düzenleme:
Bu şekilde regülasyon sağlanıyor. Evet ancak bu regülasyon sabit akım değil sabit voltaj oluyor. Base voltajı zenerle sağlandığı ve sabit olduğu için yük omajı ne olursa olsun çıkış voltajı değişmez.

yani bu tip regülator sabit voltaj regülatorudur.

Sabit akım regülatörü için bir yarıiletkenin base voltajı devreden geçen akımla değişmelidir ki çıkış akımını sabit tutabilelim. Dc devrelerde en kolay akım okuma devreye seri bağlı direnç üzerinde düşen voltaj ile sağlanabiliyor.

Saygılarımla.
 
Beyz voltajı değişken olursa kolektor akımı da değişken olur. O halde akım regülasyonu yapılamaz @serkan_48. Zaten paylaştığım devre seri regülatör devresidir ve akım regülasyonu için kullanılan bir yöntemdir. Saygılarımla.
 
O devrede besleme gerilimi zener geriliminin altına düşmedikçe beyz voltajı dolayısıyla beyz akımı ve yine dolayısıyla kolektör akımı sabit kalacaktır.
 
Sayın @T-Tech

En başta belirtmek isterim ki forumdaki yazılarınızı zevkle okuduğumu belirterek bu mesajımı yazıyorum muhalefet olmak için yazmıyorum bir yanlışı düzeltmek istiyorum ya ben anlayamadım yada bildiklerimiz de bir hata var.

Şemasını vermiş olduğunuz devrede akım sabit kalmayacak çıkış voltajı sabit kalacaktır. Vermiş olduğunuz şema seri transistör devresidir. Aşağıdaki resim megep dokümanlarından alıntıdır. Kaynak aşağıdaki linktedir. Devre çıkışı voltajı sabit tutmak için çalışır. Akımı sabit tutmak için değil. transistörün gücü ne kadar ise o kadar akım verebilir. Örnek transistör 3 amper veriyor ise devre zener diyotu 12 volt ise ve trafo çıkışımız 18 volt ise çıkıştan elde edeceğimiz güç 12 volt sabit 3 ampere kadar güç çekebiliriz. Biz ister 1 amper çekelim ister 3 amper voltajımız sabit 12 volttur. Trafodan gelen 18 volt farkı yani 18-12 = 6 volt transistör üzerinde harcanmaktadır.

Yanlışım varsa düzeltiniz.

Kaynak megep linki sayfa 17

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Da Güç Kaynakları Ve Motorları.pdf

cafafasfas.png
 
http://www.selcuk.edu.tr/dosyalar/files/074/Elektronik_1.pdf
Üstte verdiğim linkte seri regule devresi anlatılmış. Bu kaynakta da akım regulasyonu yapıldığı belirtiliyor sayın @serkan_48.
Bu arada estafurullah muhalefet yaptığınızı asla aklımın ucundan bile geçirmem. Sizi az çok forumdaki yazılarınızdan tanıyorum asla sırf muhalefet etmek için yazı yazmazsınız. Fikirleriniz benim için çok kıymetlidir. Bu konuyu araştıralım eğer ben yanlış bir bilgiye sahipsem sayenizde ben de doğrusunu öğrenmiş olur size minnettar olurum. Sağlıcakla kalın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst