5 eksen sistem için tavsiye

rockbaba

Üye
Katılım
15 Eyl 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
43
cnc router ın spindle noktasına ve tuttuğu noktaya interpole açısal hareket vermem gerekiyor. bunun için hangi motorları kartları ve software ı kullanmam gerekir söz sistem bittiğinde tüm yapım aşamaları ile beraber sitede yayınlayacağım.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
1,2,3 anladım. Ama 4 ve 5 için aynı şeyi söyleyemiyorum. Daha farklı şekilde anlatabilirmisin. Spindle dönen bir şey mi, yoksa bıçak gibi yönlü bir araç mı?
 
Abi yönlü iki farklı eksen var birisi 4. eksen kendi erafında dönerken 5. ekse sol dan sağa dönüyor spindle yok. açılı kesen plazma tezgahları gibi
 
Daha açıklayıcı kaç birkaç resim göndericem
 
Motion Control Solutions: tangential knife cutter example

Yukarıdaki uygulamayı izlemeni tavsiye ediyorum. Tanjant bıçağı olarak adlandırılan bir uygulama. Türev veya geometri derslerinden hatırlarsan çemberin bir noktasından geçen teğetin eğimi o noktanın tanjantına eşitti. Bu bilgiden hareketle doğrusal ve dairesel interpolasyonlarda bıçak ekseni kesim yönüne sürekli olarak paralel tutulabiliyor. Tam emin olamadım ama 4. ve 5. eksende sanki böyle bir şey çok işine yarayabilir. Sistem hakkında daha açıklayıcı bilgi verirsen durumu anlayacam. Bu sistem işine yarar ise 4. ve 5. ekseni ayarladıktan sonra unutabilirsin demektir. Yani bu eksenlerin kontrolü tamamlanmış olur.
 
5 eksen sağ ve sol a 4 eksen kendi etrafında dönebiliyor işte anlatmaya çalıştığım buydu umarım başarılı olmuşumdur. heehe
 
4. ekseni bir önceki cevapta bahsettiğim tanjant bıçağı olarak ayarlayabilirsin gibime geliyor. Böylece bu eksen için G kodları düşünmene gerek kalmayacak. Sistemin G kod kabuledebilen CNC kontrol ünitesi ile kontrol edilmesi bana mantıklı geliyor. Bunun için Mach3 kullanabilirsin. Ama bildiğim kadarı ile 4 eksen ile sınırlı. Araştırmanı tavsiye ediyorrum. Daha pahalı olabilir ama Baldor' un MintNC vb. bir sistemi de kullanabilirsin.
 
Kontrol unitesinin bir zorlugu yok, sen yeter ki mekanik kismini hallet
 
abi sen biliyorsun da kontrol ünitesinin bir zorluğu yok diyorsun bende biliyorum mekanik kısmının bir zorluğu yok diyorum. işte gel o zaman güçlerimizi birleştirip oluşturalım şu voltranı :) he he he

neyse abi şaka bi yana bu işin mekanik kısmının projesi bitmek üzere en geç 1 haftaya kadar üretilecek hale gelir. biz bu iş için destek alıcaz ama projeyi sunarken kontrol paneli ve software i de sorucaklar tahminim bize.
 
ayrıca bir takım yerlerde mach3 5 eksen kontrol edebilir diyorlar bir kısım yerlerde sizin gibi 4 eksen diyorlar kendi sitesinde bu konu ile ilgili bir açıklama yok. adamlara mail attım cevap dan yeller esiyor. dediğiniz gibi iyi araştırmak gerek.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst