5 eksen CNC fikir alışverişi

gördüğün o makina plc ile çalışıyordur özel post u vardır ama sen mach3 kullanacaksın senin makinanında özel bi post u olacak ilk önce buna yoğunlaşman daha mantıklı post bulup makinayı ona göre yapman daha kolay olur yada makinayı yapıp özel post yazdıracaksın buda artı maliyet olur
 
solidworks u biliyorsanız solidcam in 5 eksen postu var g kodlarını oradan alabilirsiniz.

şimdi gelelim makineye, (bu arada benzer kafaya sahibiz en azından kendim gibi bir uçuk daha buldum)
ilk önce elektronik aksamlarla başlayalım. böyle bir sistemde kesinlikle step motor kullanmamak lazım. zira 5 eksen büyük bir makine olacağı için yüksek torklar ve hassasiyet lazım ben olsam frenli servo motordan başkasını kullanmam özellikle kafa kısmında. 5 eksen kaliteli bir pano alın aşağıda örnek bir link verdim.

http://www.robosan.com.tr/motion/adtcnc4860.html

tabi bunlar benim fikirlerim siz step motor klasik step sürücüler kontrol kartları kullanabilirsiniz. ama özellikle kafadaki eksenlerde frenli step motor kullanın bence. tabiki bunlar hepsi maliyet.

eğer tavsiye ettiğim hazır kontrol panosu ile değilde mach3 ile kontrol edecekseniz mach3 ün 6 eksen eklentileri onu kullanırsınız ama kesinlikle usb veya eternet iletişimli bir kart olmalıdır. çünkü lpt portu yavaş kalabilir.

makine mekaniğine gelince madem büyük bir makine olacak hassasiyette çok önemli ise döküm gövde kullanmaktan başka şansınız yok gibi. aluminyumu sadece görsel parçalarda kullanın gövde ve hareketli parçalarda döküm veya çelik kullanın

görüşlerimi yazmaya devam ederim inşallah biraz işim var onu halledeyim önce.
Ben olsam 5. Eksen olarak divizör kullanırdım. Yani 4+1 eksen. Hem buna masraf daha az olur hemde daha rijit bir makine olur.

Sistemde kullanacağınız kare vidalar sakın çin mallarından olmasın en azından taivan malı olanlar var. Birde statik ve dinamik yük hesapları iyi yapılmalı ona göre kızaklar seçilmeli ve mutlak suretle kızaklar tozdan ve çapaktan uzak tutulmalı.

Kafada kullanacağınız eksen veya eksenleri konik silindirik rulmanlar ile yataklayıp radyal rulman ilede merkeLemek lazım

Hareket sisteminde her iki tarafa tahrik koyulmalı hareketi bilyalı mille verecekseniz mutlaka vida sabit olup bilya dönmeli helis taşlanmış krameyer kullanılabilirde aslında
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yusuf SEYLAN hocam ve Aşkın ASLAN hocam ilginiz için teşekkür ederim.

Solidworksu aktif olarak kullanıyorum. Solidcam i incelerim en kisaz zamanda.

Benzer kafa yapısına sahip olduğumuza özellikle çok sevindim [emoji4]

Servo motorlarla çalışmalar yaptım. 750w Mitsubishi kullanmıştım. Böylesine büyük bir makine yapmasam bile servo motor kullanmayı planlıyorum yine.

Elimde çin malı xhc-mk4 isimli 4 eksen mach3 usb kontrol karti var. 2khz ve bence oldukça başarılı duruyor. 5 eksen modeli ile bu makineyi mach3 üzerinden yapmayı planliyordum çünkü makro kodlar yazarak bir çok işlem yapilabiliyor.

Özellikle şase tasarımında dikkatli olmam lazım çünkü büyük şase tecrubem yok. Hesaplarina bir mühendis olarak iyice çalışmam lazım. Buradan anladığım bu. Çelik kullanmak konusunda öneriniz için teşekkür ederim. Divizör kullanabilirim onu kesinlikle notlarıma ekledim şu an.

Ahşap işi tozlu oluyor bu durumda milleri ve rulmanlari iyi korumak lazim.

Kızak seçimine henüz girmedim önerilerinize açığım.

Kremeyer pek çekici gelmiyor bilyalı mil tercih etmeyi planlıyordum.

Görüş ve önerileriniz için teşekkür eder saygılar sunarım.

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Kremeyer pek çekici gelmiyor
Özel bişey göremedim. Baktığımda metal yığını gibi duruyordu. Vidalı mil bile kullanmamislar mesela.

bu yüzden kremayer dişli kullandıklarından dolayı olabilir mi ?

sen bence mekaniğe çok takılıyorsun.
öncelikle ne işleyeceğini belirle
o devasa metal yığını dediğin şey bile dökümdür. bunun aynısnı yapacam dersen çok fazla zamanını alacak.
öncelikle mach3 mü kullanıcan yoksa 5 eksen panoya takılan ekranlı controllerlardan mı kullanıcan buna bir çözüm düşün.
bu kullanıcağın elektroniğe uygun gcode u nasıl çıkaracaksın ? bunlara bir cevap bul önce.
(5 eksen demek illa motor takıyım spindle ı etrafında 360 derece döndüreyim demek değil. yeri gelir öyle bir mekanizma yaparsın ki spindle motoru iki vida gevşeterek sağlı sollu açılı döndürüp vidasını sıkarsın. daha önce dediğim gibi hangi eksenlere nasıl hareket sağlayacaksan o hareketlere göre gcode verecek programı bulman ya da yapman lazım. asıl 5 eksen demek bütün eksenlerin aynı anda çalışarak parçayı işlemesidir.)
daha sonra işleyeceğin malzeme ne olacaksa ona göre motor seçimini yap. sonra aktarma mekaniklerini makinenin büyüklüğüne göre yap.
şahsi fikrim vidalı miller max. 1metre ye kadar kullanılabilinir. bunun üstü olursa hem işlemesi zor olacak hemde yamulma tehlikesi fazlalaşacak. salınım vidalı milde kabul edilmez...

burada çoğumuz 2.5 eksen işlem yapıyoruz.
hatta sana örnek videomu atıyım 2.5 eksende 3 boyut işlem gibi açılı kenar işlemesi
 
Merhabalar.
İlk olarak çabanızı takdir ediyorum birşeylere yapma çabası güzeldir. Fakat bazı durumlarda işe girişmeden önce çok fazla araştırmak ve tavsiye almak lazım.
Örneğin kremayer ve vidalı mil konusuna gelelim.
Sana bir örnek vereyim benim daha önce yaptığım bir çalışmada 230cm mesafesede vidalı mil kullanmam gerekti. Vidalı milin sarkma yapması riskine karşı 35mmlik mil kullandım ve oluşacak sarkmanın dönüşü mümkün olduğunca az etmilemesi içinde döner somun gövdesi yapıp kullandım. Plan gayet güzeldi ama sonuç öyle olmadı. Milin kalın olmasına ve döner somun gövdesine rağmen milin sarkması bana çok sorun çıkarttı. Ve yapılan tüm harcama kullanılan malzeme sökülük kremayers döndüm.
Yani büyük ağır ve bence 150cmden uzun eksenlerde vidalı mil kullanmamalısın. Daşlanmış kaliteli helisel kremayer dişli ve uygun bir planeg redüktör vidalımilden daha sağlıklı sonuç verir.
Ayrıca mach3 3 eksen routerlar için iyidir ama 5 eksende ne kadar verimli olur şüpheliyim. Alternatif araştırmanı tavsiye ederim.
Ayrıca incelediğim ve demir yığını olarak tabir ettiğin tezgah bir amaç uğruna o şekilde yapılmıştır unutma.
Kolaygelsin

Sent from my SM-N920C using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
o makinenin servis kapaklarını açıp içine bakabilirsen daha anlayışlı olur senin için
proff makineler dıştan nasıl çalıştığı anlaşılmaz.. çünkü adamlar aktarma mekaniklerini örtüyorlar bizim gibi fakir değiller :D
 
Amacım nasihat vermek ahmak kesmek değil. Baya heyecanlısın makine yapmak için ne güzel amaaa bilmediğin görmediğin tecrübe etmediğin çok şey var. Solidworks bilmekle bazı hesaplamaları bilmekle makine imalatı yapılamaz maalesef. Mekatronik mühendisi olarak 30 metrekarelik makineden demir yığını şeklinde bahsetmek hiç yakışık almaz :)

Öncelikle talaşlı imalat mantığını kavramalı. İşin tekniğini ince detaylarını kitaplarda yazmayan püf noktalarını tecrübe etmeli. Usta tabiriyle zenaat girmesi lazım öncelikle :D:D:D:D

Aç bi youtube yaz 5 axis cnc bol bol izle 4. ve 5. eksenleri adamlar nasıl tasarlamış. Demir yığını diye bahsettiğin haşmetli gövdelerin tasarımlarını incele mihendiz gözüynen :D

Yanlış okumadıysam 200x150 cm lik bir tezgah düşünüyormuşsun. Bu işe ayıracağın bütçe nedir ? Harbi bir tezgah yapmazsan emeklerin çöp olur gider.

Malzeme seçiminde masraftan kaçmamak lazım. Kare kızak kullanmanı söylemeye gerek yok sanırım. Servo kullanacağım diyosun zaten. Solidcam 5-6 eksen gcode yapar ama bunu mach3 göre uygun çıkarabilir mi araştırmak lazım. Gövdenin titreşimlere karşı çok iyi yapılması lazım. Profil resmimdeki freze 3 ton ağırlığa sahip. O gövde bile zaman zaman azer bülbül gibi titriyor :D
 
Ustalarım bilgi vermeniz, bu şekilde izah etmeniz bana nasil fayda sağlıyor anlatmama gerek yok [emoji4]

Bir çok konuda videoları youtube da listeler saklarim ama ne gariptir 5 eksen yazıp izlemek yogunluktan olsa gerek aklıma dahi gelmedi [emoji4]

Bahsettiklerinizden yola çıkarak mach3 ile kontrol yerine 6 eksen freze üniteleri daha mantıklı görünüyor. Kontrol ünitelerini araştırmam gerek anlaşılan. Fakat bu arada bir sorum olacak. Bu kontrol üniteleri solidcam ile uyumlu mudur? Ya da hangi gcode generator ile uyumludur?

Metal yığını dediğime pişman oldum afedersiniz[emoji4]

Kremayer ve kare kızak kesinleşti sanırım. Açıkçası ikisini de düşünmüyordum ufkumu açtınız hepinize sonsuz teşekkürler sunarım.

Tam anlamıyla bir mühendislik çalışması yapmak ve onu da hakkıyla yerine getirmek gerek bunu anlıyorum. Adım adım, sağlam bir iradeyle, sakin ve kararlı bir şekilde bu yolda devam edicem.

Bütçe problemi yok diyebilirim. Tabiki sonuca bağlayabilmek ve 'harbi' bir tezgah yapmak için büyük emek sarfedecegimi belirtmek isterim [emoji4]

Rabbimin izniyle bu başlık sonuç videolarıyla tamamlanacak inşallah :)

Saygılar sunar hepinize sonsuz teşekkürler ederim.

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Alt destekli mil düşünüyordum [emoji4]
Evet göze almış vaziyetteyim. Tavsiyeleriniz o nedenle çok önemli ciddi manada ufkumu açtınız. Sağdan soldan okumak yerine bilirkişi tavsiyesi çoğu zaman kilit rol oynuyor. Bu nedenle pür dikkat dinliyorum sizi ve dersimi çalışıyorum [emoji4] sizlerin de beğeneceği bir canavar ortaya çıkarsa ne mutlu bana [emoji4]

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,277
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst