5 eksen CNC fikir alışverişi

Kickstart projelerine aldanma. Orada bir çok proje concept. Hatta geçen video izledim gülmekten ölürsünüz. Kalbin altına PAD gibi bir pamuk yapmış kalp şeklinde. Kalp üsüne pantılıyrosunuz. Gün içindeki stresinizi alıyor.(yerseniz) 750 bin dolar toplamıştı en son o proje..

5 eksen makinayı ne işlemede kullanacaksınız. Moment olayı buna göre çok değişecektir. Köpük işleyeceğim derseniz iş değişir. ahşapsa farklı, mermerse farklı yapmak gerekir.

@seniorYG bir de lazer için kullandığınız controler nedir, diode nedir biraz bilgi paylaşabilir misiniz. Deri üstüne fena olmamış. Öyle başlangıcında filan yanık yok.
Kickstarter projesi tamamlanmış ama köpük işliyor. Ben ahşap işlemek istiyorum. 500mw laser diode aldim ben. Kontrolcü olarak arduino ve cnc shield kullanıyorum. Kazıma işini güzel yapıyor cihaz şu an.

2x1.5m işleme alanı olan bi 5 eksen yapmak istiyorum. Özellikle şase hakkında fikir verebilirseniz harika olur.

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Öğrenme bir süreçtir, bir anda olmaz. Bazı şeyleri yapabilmek için belli bir bilgi birikimine ulaşmak gerekir. 5 eksen freze yapmaya kalkıyorsan, buna ihtiyaç duymuş olman gerekir. Eğer daha önce gerçek bir tezgahta çalışmadıysan böyle bir işe hiç girme derim.

Saygılar....
 
3 eksen ile 5 eksen arasinda mekanik bir eksen ekleme mevcut. Ayrıca kontrol kartı, kontrol programı ve gcode generator de uygun olmali. 3 eksen cihazlarda çalıştım. Belli bir birikime sahip olduğumu düşünüyorum. Gözden kaçan, bilsen de unuttuğun şeyler olabiliyor. Bu bağlamda tecrübelerinizden faydalanmak istedim.

Özür dileyerek söylüyorum ama daha yapıcı yorumlara ihtiyacı var herkesin. Ben bir risk alıyorsam bırakın sonuçlarını ben düşüneyim. Saygıdeğer ustalarımdan yalnızca tavsiyeler rica ettim. Yanlışım varsa affola. Saygılarımla.

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
dostum yanlış anlama 5 eksen cnc yapacam diyorsan mekaniğin nasıl olacağını biliyorsundur.
yoksa x-y-x eksenleri klasik hangi eksenler olduğu bellidir.
senin üstüne ekleyeceğin 2 fazladan eksenin ne tarafa uygulayacağın nasıl bir hareket olacağını bilmen gerek. bunları ben bilemem ya da biz.

o yüzden bu hareketlere de uyumlu gcode veren bir programa ihtiyacın olacak
 
Haya düştüğünüz nokta şu, el yapımı CNC bir makine yapmanın mantığını yanlış kavramak. Temelde yapılan şu, internetteki hazır planlar, çok kullanılan hazır malzemeler, hazır sürücüler, hazır paket programlar yardımıyla bir şeyler gerçekleştirmek. Belki biraz elektronik hobi, biraz yazılım birazda takım taklavat işleri.

Sizin yapmaya çalıştığınız şey 2x1.5 metre boyutlarında şuan masayla birlikte üstünde durduğum halıdan daha büyük, profesyonel amaca hizmet edecek bir şey. Yani amatörlük kapsamı dışında, açıkca yazmak gerekirse yapamayacağınız nitelikte.

Saygılar....
 
Neyin mantığını yanlış anladım hocam. Neyden bahsediyorsunuz? Hakkımda en ufak bir fikriniz yok ve yargılama yapıyorsunuz.

El yapımı cnc ne demek? Ne yapımı olacaktı? O hazır planlar hakkında yüzlerce şey öğreniyoruz. Hazır programları kullanmayalım mı? Hazır sürücüleri kullanmayalım mı? Herkesin yaptığı bu. Büyük firmaların da yaptığı bu. Servoyu 5 eksen kartını kendileri mi üretiyorlar saniyorsunuz?

Tek bir tavsiye mesajı gönderene kadar beni yargılama ve yapamayacağımı söyleme yoluna gidiyorsunuz. Umarım böyle devam edip insanların motivasyonlarını bozmaya devam etmezsiniz.

Lütfen sadece tavsiyesi olanlar yazsınlar. Tartışmak isteyen sevgili arkadaşlar özelden yazsın değerlendirelim beraber.

Saygılarımla..

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Acemi'lik böyledir. Kolay gelsin....

Saygılar...
 
5 eksen gerçekten zor bir hadise.. Belki amatörde yapılır. Sistem çalışır. Fakat esneme vs. Cidi moment hesaları yapmak ve iyi bir atolye gerekir. Yani belki bazı aksamları çelik işlemeniz gerekir. Ama amatör olduğunuzdan dışarıda sert alumimyum ile işi halletmeye kalkarsınız. Haliyle kaliye istenilen gibi olmaz. Bu sebeple tavsiyem uygun bir makinayı klonlamaktır amatör olarak. hiç hesap yapmaya çalışmayın. Klonlayın. Çünkü klonlandığınız iyi kötü bir hesap yapmıştır.
 
@cevdetfaik sayın hocam çok teşekkür ederim öneriniz için.

Öncelikle mekatronik mühendisliği son sınıf ogrencisiyim. 2 ay kaldi mezuniyete [emoji4]. Daha once yaptığım bir çok makinede küçük çaplı hesaplar yaptim fakat bahsettiğiniz konuda kesinlikle haklısınız.
Geçenlerde bir mobilya üretim tesisine gittim. Yaklasik 30 m2 yer kaplayan devasa bir 5 eksen vardı. Fotoğraf çekmek aklıma gelmedi keşke cekseydim. Makinelerden az çok anlarım. İyice irdeledim sağını solunu. Özel bişey göremedim. Baktığımda metal yığını gibi duruyordu. Vidalı mil bile kullanmamislar mesela.

Esneme konusu en çok endişeli olduğum konu çünkü bir makinemde yaşadım. Bahsettiğiniz üzere buna dikkat etmek adına gözlerimi dört açıyorum.

Klonlama konusunda da katılıyorum. Aynı tesise yeniden gitmek ve makineyi yeniden incelemek çok doğru olacaktır öyleyse.

Yeniden teşekkür eder saygılar sunarım.

Sent from my MI MAX using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst