3x35 mm2 lik NYY kablonun akım taşıma kapasitesi

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
Konu başlığında belirtilen özellikteki kablo TEDAŞ'ın direğinden yeraltı hattıyla bir binaya(izmirde bir bina) girmektedir. Bu kablo için maksimum akım taşıma kapasitesi kaç olarak alınmalıdır ve bu maksimum değeri TEDAŞ'taki mühendisler mi belirler???

saygılar...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
yüklenme oranı 0,7 toprak sıcaklığını 25Cderece kabul edersen bu kablo toprakta 157A akım taşır.havada 131A akım taşır
 
kabloda yuklenme oranı demek nedemek olakı yuzde ise ben bunu yuzde yuz kullanmak isterım neden 0,7?
 
iyi akşamlar;

kabloların akım taşıma kapasiteleri sadece ortam sıcaklığına göre alınmaz. aslında formül karmaşıktır. ancak basite indirgenmesi açısından sadece ortam sıcaklığını baz alıyoruz. ve bunu 20 derece ve 30 derece olarak 2 ayrı grafik halinde emo ajandasında yer aldığını görüyoruz.
fakat ortam sıcaklığının 30 dereceden yüksek olması durumunda kabloların akım taşıma kapasiteleri düşecektir. kablonun toprağa gömülme derinliği ve toprak yapısı bile kablonun akım taşıma kapasitesini etkiler. bu konu hakkına geçtiğimiz günlerde güzel bir makale okumuştum şu an yanımda değil iş yerindedir. ihtiyacınız olursa yarın taratır gönderirim.

Kolay Gelsin.
 
Adem Bey; paylaşırsanız sevinirim.

cevap veren arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Sorumu daha net olarak soruyorum. İzmirdeki bir binaya 3x35'lik kablo ile enerji verilmiş ise bu bina için talep edilebilecek maksimum güç nedir ve bu güç her mühendise göre değişir mi? değişirse hangi mühendis haklıdır? projeyi çizen mühendis mi onaylayan mühendis mi, emonun mühendisi mi?

Yüklenme faktörünü bilmeden kesin olarak bu kablonun taşıyacağı akım tayin edilebilir mi? ve yüklenme oranı tayini nasıl yapılacaktır? Bir kısmı direkte olan ve bir kısmı yer altında olan ve bir kısmı binada duvar içinde olan kablonun ortam sıcaklığı 30-35 derece alınabilir mi? yada kaç derece alınmalıdır. Hangi yükleme faktörünün alınacağına, hangi sıcaklık değerinin kullanılacağına bağlı olarak maksimum güç değişeceğine göre ve enerji müsadesini TEDAŞ'ın mühendisi vereceğine göre; onay mercii ne diyorsa o haklıdır mı diyeceğiz?

saygılar...
 
Son düzenleme:
toprağın özgül direnci,yan yana döşenen kablo sayısı(sistem katsayısı),yüklenme oranı ve toprak sıcaklığı kablo kesidini hesaplarken dikkate alınması gereken parametrelerdir.Ama arkadaş zaten bunları hesaba koyup kablo kesidini hesaplamıştır diye varsayıyorum.bunların hepsi kablo katologlarında mevcut.Ama bazen çıkan kesitten daha düşük kesitte kablo döşemesi yapılabiliyor ucuz olacağı için.İşin o kısmı bu hesabın altına imza atan mühendisin cesaretine bağlı.
 
"Bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır"

Kablonun bulunduğu ortamlardan hangisinin etkisi daha olumsuz ise, kablo akım taşıma kapasitesini ona göre seçmek daha uygun olanı bana göre.
Onay merciinin haklılığı tartışılır, ama olaydan sorumlu olacağı da aşikardır. Çünkü projeler üzerindeki yüklenme durumlarının, gerçek hayatla pek de uyuşmadığına çok kez tanık oldum.

Sanırım bu olay, kurulu güç tespiti sonrasında gerçekleşiyor...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,630
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst