34,5kV Hakkında

Katılım
9 May 2015
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
26
Merhabalar, Alternatif Akım taşıma taşıma gerilimleri arasında 34,5kV yer almaktadır ve bildiğim kadarıyla en çok kullanılan bu.
Bu değerler neye göre belirleniyor, nelerde kullanılıyor, avantajları nelerdir?
Yardımlarınız konusunda; arz ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhabalar, Alternatif Akım taşıma taşıma gerilimleri arasında 34,5kV yer almaktadır ve bildiğim kadarıyla en çok kullanılan bu.
Bu değerler neye göre belirleniyor, nelerde kullanılıyor, avantajları nelerdir?
Yardımlarınız konusunda; arz ederim.
Bu değerler fayda maliyet analizine göre belirlenmiş ve bölgesel kararlar alınmıştır. Gerek malzeme üreticileri için gerekse dağıtım şirketleri için baz bir değer belirlenmiş ve faaliyetler bu doğrultuda yapılmaktadır. Bu gerilim seviyesi hane halkının kullanacağı enerjinin daha az kayıplarla mahalleler, semtler ve ilçeler arasında taşıması yapılması amacıyla belirlenmiş ve bu şekilde uygulanmaktadır. Avantajı, bahsettiğim gibi gerilim yükselince akım azalacağı için hat kayıplarının daha az olacaktır. Bu az kayıp ile bir mahalleden diğerine enerji dağıtımı yapılabilmektedir.
Umarım anlatabilmişimdir.
 
30-36 kV seviyeleri, üretim santralleri ile TEİAŞ şalt sahaları arasında, TEİAŞ şalt sahaları ile talep gücün olduğu özel tüketim tesisleri, yerleşim alanları veya sanayi bölgeleri arasında, yerleşim alanı sınırları içerisinde tüketici gerilimine indirilene kadar elektrik dağıtımı amacıyla, zorunda kalındığında ise iki büyük ilçe arasında büyük iletken kesitleriyle iki ilçenin şebekesini birbirine bağlamak amacıyla kullanılır. Ana görevi dağıtımdır fakat elektrik üretiminde de santral konumuna şalt sahası yapılamadığında veya üretim tesisinin yeni bir şalt sahası gerektirmediği durumlarda da kullanılır.

6-20 kV seviyeleri ise genellikle tarımsal amaçlı elektrik dağıtımında kullanılır.

154-380 kV ise güç tüketimi çok yüksek olan özel tesisleri besleme amacıyla birlikte genellikle iller ve ilçeler arası ulusal elektrik şebekesinin oluşması, üretim santrallerinin Türkiye genelinde il ve ilçe merkezlerine bağlanması amacıyla kullanılır.

Kısacası gerilim seviyesi belirlenirken 3 etken ön plandadır. Hat üzerindeki güç, gücün taşınacağı mesafe ve maliyet geri getirisi açısından verimliliği. Güç kaybını azaltmak ne kadar kağıt üstünde karlı gözükse de, gerilim arttıkça izolasyon oldukça zorlaşmakta, emniyet mesafeleri artmakta, direk ve izolatörler büyümekte, iletkenler daha fazla deri etkisi altında kalmakta, bundled iletkenler, ark boynuzları, spacerler, damperler kullanılmak zorunda kalınmakta vs. Özel tüketim tesislerinin (fabrikalar vs.) 154 kV EİH ve şalt sahası yapmanın maliyetinden kaçınmak adına çok uzun mesafelerde 30-36 kV seviyesinde 4 hatta 2x4 devre 477 MCM iletkenli ENH tercih ettiklerine şahit oldum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst