3 fazlı sistemlerde güç hesaplama ?

Sn arkadaşım çekilen akımın fazlara ait akım olduğunu ispatladım. Gördüğün gibi 3 faz dengeli sistemde üç fazlı formülde koyduğun güç değeri tek faz güç değerlerinin toplamına eşittir. Bunu ispatladım sana.
Üç fazda güç formülü: P=1,73x380xIxcosfi
Tek fazda güç formülü: P=220xIxcosfi

okey.
Arkadaşlar merhaba 1800kw 6300v lik motorumuzun max. akımı 197 amp og şebekeden motorumuzu besliyoruz ve enrjemiz 5000kva bir trafodan besleniyor.Belirli bir tarihten sonra makinemizde verimsizlikler başlıyor debi azalmaya başlıyor.Verilere baktıgımızda gerilimin bazen 6060 v lara dustugunu goruyorum ama tolersans degerını cok da aşmıyor (%3 ).bu arada kesici koruma rolesi olmasına ragmen (abb ref615) bu arada comp uzerinden lokal panel uzerınden okudugumuz akım ortalama 195 ve maxımuma cok yakın.
benım ogrenmek ıstedıgım sey ise kesici rolesi uzerındeki akım ortalama 180 amplerdeyken lokal panel uzerınde 190 uzeri bu aradaki fark neyden kaynaklanıyor olabilir.(aynı anda ölçuler alındı ve karsılastırdım)
birde voltaj dalgalanma anında gerilim düşünce akım mı sabıt kalır ? ve boylece güç düşer veya gerilim düşünce akımmı yukselir ve bu durumda makina calısması değişir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
OG trafodan gelen gerilim düştüğünde akım tersine olarak olarak yükselemez, ohm kanununa göre (I=V/R) volt düştüğünde motor sargılarından geçen akımın bu formüle göre düşmesi gerekir, söylediğiniz durum sadece trafo iç dönüşümünde (amper/volt değişiminde) primer ve sekonder sargı çıkışlarında değişerek olur. Kablolarla akım taşınırken gerilimin düşmesinde amperin yükselmesi ihtimali hiç düşünülemez. Ancak asenkron motorlar % 20’den daha fazla voltaj düşümünde veya yükselmesinde güç faktörleri iyice kötüleşeceği için daha fazla amperi çekebilir, zaten aşırı /düşük gerilime karşı koruma röleleri bu nedenle koruma amaçlı olarak konulmaktadır.

Sözünü ettiğiniz 10-15 ac voltluk kayıp veya voltaj farkı devre kesici rölelerdeki kontakların olası iç sıkıntısıyla yani oluşan aşırı ısınmayla ısı şeklinde olan güç kayıplarıyla belki olmuş olabilir. Kolay gelsin.
 
Cevabınız için teşekkürler.Kesici rolesi üzerinde voltaj drop arızası yok zaten yani motor trip değerini geçmemiş. trafo parametrelerini değiştirdiklerini soylediler .trafo amper volt değişimini biraz daha açıklayabilirmisiniz.?
 
OG (veya herhangi bir) trafodaki amper/volt değişimi, aslında giriş (primer)/ çıkış (sekonder) sargılarının trafo kayıplarından, enerji kayıplarından ve trafo veriminden sonra giren güç miktarının volt * amper=güç oranı kadar çıkan volt* amper=ayni güç oranına sahip olan iç dönüşümüyle olur. Bu esnada olan dönüşümde sadece giriş ve çıkış sargıları arasındaki voltaj değişimlerinde bu amper değişimi bu primer/sekonder sargıları ucunda artabilir veya azalabilir demek istemiştim. Yani trafodan çıkan bu akımın kablolarla taşınırken voltajının azalmasıyla amperinin artması şeklinde birbirinin tam tersi şeklinde değil ancak kablolardaki taşıma kayıplarıyla (kablo uzunluğuyla doğru orantılı) voltaj ve amperin birlikte düşmesi şeklinde doğru orantılı olan şekliyle olabilir. Ancak belirttiğiniz gibi voltajın azalmasında amperin tersine artabilmesi şeklinde ters orantılı şeklinde hiç bir zaman olamaz.

Trafoda amperin artması ancak trafo içindeki güç dönüşümlerinde, voltajın/amperin güç sabit kalarak (Volt * amper=güç çarpımı) olarak değiştirilmesi sırasında olabilir. İzolasyon trafosu (primer ve sekonderi eşit sargılı olanlarının) dışındaki primer ve sekonder sarımları, giriş/çıkış voltajları farklı olan tüm trafolarda, volt/amper değişim oranı, bu girişteki ve çıkıştaki voltaj değişimi ne kadar fazlaysa o oranda daha fazla volt/amper değişimi şeklindedir. Yani sargılar birbirinden sarım olarak çok farklı olduğunda bir sargıda artarken diğerinde azalması, birinde azalırken diğer sargıda amperin azalması şeklindedir. Kolay gelsin.
 
Cevabınız için teşekkürler.Bunu birde motor tarafından düşünürsek voltaj drop esnasında voltajın düştüğünü düşünürsek motorun talep gücünü karşılamak için akım yukselmezmi?
Birde bir sorum daha olucak.Motor etiketlerinde bazılarında servis faktörü bulunurken bazılarında bulunmuyor. ve datasheetdede .. bunun nedeni nedir. zaten servis faktörü hesaba katılmıs halınde yazıldıgı ıcınmı yazmamıslar ?
 
IMG_20240216_132140.jpg

Elektrik ihtiyacı bu makinanın dükkanda sanayi elektriği mevcut 9kw elektrik var yeterli olur dediler elektrikciler sorun olmaz dedi sizede bir danışmak istedim
 
Cıhaz etıketı,37 kw. / 70 amper. Kolon kablosundan başlıyaraka, sayaç gücü, sıgorlatar, dagıtım kabloları vs, yenılenmesı gerekir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,614
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst