3 Fazlı Motoru 1 Fazda Çalıştırma (Resimli Anlatım)

ÜÇ FAZLI MOTORLARI BİR FAZLI ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ KONDANSATÖR SEÇİMİ

1. Kolay harekete geçen motorlarda 1 Kw başına 55-60 µF
2. Zor harekete geçen motorlarda 1 Kw başına 95-100 µF
3. Santifruj Motorlarda 1 Kw 100 µF
4. Çamaşır makinası ve sıkma presi motorlarda 1 Kw 130 µF
Alıntıdır...Denemedim. Bu bilgilere göre mevcut kondansatör yetmez
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ama 1 fazla çalıstıracağınız 3 fazlı motordan alacağınız gücün %50 den aşağı olacağını da unutmayın
 
Kondansatörü, enerjı verdıgınız sıyah ve mavı renklı klemenslere bagladıgınızı görüyorum. Kondansatörun bır ucu (sıyah veya mavı de) dıger ucu boş gördüğümüz 3. klemensde olmalı. Ayrıca kondansatör değerinide tamamlayın.
 
1,5kw için yükte 100uf bir kondansatör kullanman gerekir.Elindeki kondansatör kapasitesi yetersiz boşda çalıştırmaya yeter ama yükde kondansatör kapasitesi yetmez

yıldız ve üçgen bağlantıları değiştirerek tekrar dene
 
Önemli olan sadece motorun yüksüz dönmesi ise pratik bir uygulama. Yüke bindiğinde iş göremeyecek. Hatta uzun süre çalışırsa yanacak. Motoru yeniden sarmak hatta hem 1 hem 3 fazda kullanabileceğin şekilde sarmak mümkün.
 
Önemli olan sadece motorun yüksüz dönmesi ise pratik bir uygulama. Yüke bindiğinde iş göremeyecek. Hatta uzun süre çalışırsa yanacak. Motoru yeniden sarmak hatta hem 1 hem 3 fazda kullanabileceğin şekilde sarmak mümkün.
Aynı gövdeye, hem monofaze hemde trıfaze sargıları yerleştırmek, oyuk derinlik ve sayısı bakımından nasıl uygulanabılıryor.
 
Aynı gövdeye, hem monofaze hemde trıfaze sargıları yerleştırmek, oyuk derinlik ve sayısı bakımından nasıl uygulanabılıryor.
Teoride mümkün ama pratikte hiç denemedim. Yardımcı sargının ana sargıya olan oranı hesaba katılarak güç ve tork durumu dikkate alınarak teorik olarak yapılabilir. Yazılarınızı okuduğuma göre bu konuda bana göre epey iyisiniz. Ben şu dönemde bir spindle motor sarımı yapmaya çalışıyorum. Başka bir başlık altında paylaşacağım fikirlerinizi beklerim. Bu 3 faz lı motoru hemde tek faza çalıştırabilme konusunda bobinajcı bir arkadaşım ile gündeme gelmişti. Yardımcı sargı ana sargının 3te 1 i kadar olmalı ve 3 te 2 lik kısımda yine bir gizli yardımcı sargı olmalı. İnce bir hesap yapılarak iletken kesitleri ve oyukların hesabıyla yapılabilir bence. Benimde okuduğum bir dökümanda aynı oyuklara gizlenmiş olan bir yardımcı sargıdan bahsediyordu. Aslında elimde sarılabilecek birkaç stator var. Teoriyi pratiğe dökebiliriz.
 
bu uygulama konuyu acarkende belirttim fazla yük altında çalışan motorlara uygulanmaz örneğin:fan,aşırı debi gerektirmeyen pompalar vs. gibi yerler için bu uygulamayı bir konveyörde ve vinçde uygulamanız doğru olmaz 4kw üstü motorlar için yıldız üçgen( veya sürücülerle) bağlantının daha doğru bir uygulama olduğunun biliyorsak bunuda bilmemiz gerekir tutupda her motor 1 fazda çalıştırmanız mantıklı değil zaten

bu konuyu paylaşmamın sebebi örnek elinizde bir fan vardır motoru yanmıştır, mevcut sisteme entegre edebilecek başka bir motor mevcut durumdadır oradaki işin duraksamadan devam etmesi amacı ile yapılmıştır.Sahada her an elinizde bir malzeme bulunmayabilir.

kolay gelsin.
 
5.5 kw 380v motoru 220 v da çalıstırmak için ne kadarlık bir kondansatör kullanmak gerekir bunun hesabını yada elinde tablo olan varmı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst