3 faze akıllı elektrik sayacı arızası hk.

Katılım
11 Ara 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhaba,
Sahibi olduğum evde takılı 3 faze akıllı elektrik sayacında (süzme sayaç); evde oturmuyor olmama rağmen ve elektrik şalteri kapalı iken okuma yapılmak üzere şalter açılıp sayaç okunuyor ve 1434 Kwh tüketim tespit ediliyor. Elektrik kullanımı yapılmamış olmasına rağmen böyle bir tüketimin digital elektrik sayacında ne tür bir arıza ile meydana çıkabileceği konusunda yardımlarınızı rica ederim. Şimdiden teşekkürler!
a) elektrik kesilmeleri,
b) voltaj dalgalanmaları,
c) okuma sırasında sayacın yüksek frekanslı radio dalgalarına maruz kalması (GSM telefonu) gibi nedenlerle etkilenmeler mümkün müdür?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Süzme sayaç dediğiniz ana sayaçtan elektrik alıp sizin meskeninize gitmeden önce takılan ve sadece sizin kullanımınızı ölçen sayaç değil mi? Bunu elektrik kurumu okumaz. Sadece ana sayacı okur. Süzme sayaç insanların kendi bulduğu ve kuruma talep ücreti vermemek için taktığı ikinci sayaçtır.

Eğer ana sayaç yazılıp fatura edildi de sizin sayacınıza düşen miktar buysa kurum bu sayacı ne değiştirir ne de gelip bakar. Çünkü usulsüz kullanıma giriyor. Cezası da var.

Sayaçlar voltaj dalgalanmalarından dolayı bozulurlar ki bu da sayaçtan önce, sayacı koruyacak 32 veya 40A sigorta takılmadığı için olur ya da sayaca giren faz kablosunun klemensleri iyi sıkılmadığından ark yapmıştır. Gsm veya okumacı tarafında sayaç bozulmaz. Diğer türlü sadece ekranı gider.

Daha detaylı yazarsanız arkadaşlarla yardımcı olmaya çalışırız.
 
Selamlar,
Hızlı cevabınız için teşekkürler. Kurumun bu sayacı değiştirme konusunda bir talebim bulunmamaktadır. Ancak sitemizdeki uygulama bu şekilde yapılmaktadır. Daha önceki sorum, tüketim yapmadığım halde süzme sayacımdaki 1434 Kwh olarak görülen tüketimin neden kaynaklandığına yönelik idi. Son okuma değerini aldığım sayacımın (12096 Kwh'te) takibini nasıl yapmalı veya nasıl bir yol izlemeliyim?
Evimin dahili tüm şalterlerini kapali konuma getirdim. Bunun dışında ne yapmalıyım? Değiştirmelimiyim? Yeni bir sayaç önerirmisiniz? Ne marka sayaç almalıyım?
 
Süzme sayaçta sistem şu şekilde işler. Bir Monofaze veya Trifaze sayaç sizin dairenize takılır. Takıldığı günden faturanın yazıldığı tarihe kadar süzme sayaç üzerinde biriken Kwh alınır ve hesaplanır. Hesaplama şu şekilde yapılır. Elektriğin birim fiyatını hesaplamak yerine, vergiler dahil bir hesaplama yapmak en doğrusudur. Bunun için de elinize herhangi bir elektrik faturası alıp, fatura tutarını tüketim miktarına bölmeniz gerekiyor.

Örnek : fatura tutarı 125 lira / 400 Kwh tüketim miktarı.

Ve ilk fatura yazıldığı tarihten itibaren sayacın üzerindeki rakam alınıp hemen yanına tarih atılmalı. Ertesi ay fatura geldiğinde sayacın üzerindeki Kwh rakamından, kağıda yazdığınız rakam çıkartılınca o ay ki tüketim miktarı ortaya çıkar.

Örnek : Sayacı ilk taktığınız günden itibaren aradan 1 ay geçmiş ve faturalar yazılmıştır. Sizin sayacınızın üzerinde 250 Kwh vardır. Bunu, yanına tarih atarak bir yere yazıp saklıyorsunuz. Aradan bir ay daha geçer ve bu kez de sayacınızın üzerinde 550 Kwh olmuştur. 550-250= 300 Kwh o ay ki harcamış olduğunuz miktar.

Sizin ikinci ayda harcamış olduğunuz tüketim 300 kwh dir. Bu 300 Kwh yi birim fiyatı dediğim gibi bulduğunuzda

300*birim fiyat = Sizin o ay ki ödeyeceğiniz miktardır.

Her ay rakamı yazmazsanız sonraki aydan çıkartamayacağınızdan hesaplayamazsınız.

Şu an ki durumunuza gelince. Madem şalterler kapalı ve harcama yapmadım diyorsunuz. Yönetime gidip anlatın ve ödeme yapmayın. Eski sayacınız mekanik ise içinde plastik bir çark vardır ve o aşınmış ta ondan bozulmuş ve rakamlar fazla atmıştır. Ya da rakamların kendisi içeriğinden kırılmış ve akım geldikçe sürekli dönüyordur. Dijital sayaç ise, içindeki elektronik sistemi bozulmuştur. Bu durumlar çok oluyor.

Eski sayacı sökün ve saklayın. Yeni sayaç olarak Makel veya Köhler dijital elektronik akıllı sayaç taktırmanızı öneririm. Piyasada monofaze sayaç 50 lira civarıdır., takma ücreti olarak ta 25 veya 30 lira servis ücreti alır arkadaşlar.


Kurum süzme sayaca müdahele etmez. Kuruma da hiç bir şekilde gitmeyin. Usülsüz durumdan dolayı.

Umarım yardımcı olmuşumdur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,859
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst