3 faz da kontrol hattının korunması

CyberLink

Üye
Katılım
17 Eki 2006
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
merhaba

benimn elimde bir yıldız üçgen pompa panosu var buna 3 adet 30Kw motor bağlı. 10 günde 15 günde bir hidrofor kontrol rölesini yanıyor. kontrol hattına 400-410 üzerinde gerilim geldiği için bu arızanın çıktığını söyledi fabrika onlarda tam emin değiller ama bu kontrol hattının girişine bi gerilim sabitleyici devre nasıl yapabilirim 380 den fazlasını geçirmesin istiyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşım girişe bir gerilim koruma rölesi koyarak panondaki elemanları koruyabilirsin. eğer sorunun gerçekten gerilimden ise gerilim koruma rölen atarak enerjiyi keser durur. motorların her bir fazdan çektikleri akımları kontrol et. belki normalde fala akım çeken bir fazın veya motorun olabilir veya hidrofor kontrol rölesinin ( ilk defa duydum) akımı az seçilmiş olabilir. bence ilk başta bunlara bir bak istersen. aklıma bir şey gelirse yine söylerim. kolay gelsin
 
merhaba arkadasim
yukaridaki arkadasimin da dedigi gibi (hidrofor ontrol relesi) ilen neyi kastettigini bende anlamis degilim.
bir yildiz ucgen panosu ilen 3 motoru nasil calistirdiginida anlamis degilim.birazdaha aciklayici bilgi verirsen daha isabetli cozum yolu gosterebiliriz saniyorum.
eger sadece cihazlarini (alcak veya yuksek gerilim)oynamalara karsi korumak istiyorsan elektronik67 arkadasin tavsiye ettigi gibi gerilim koruma relesi kullan bu rele 3 fazdan herhangi birinin gitmesi veya ayarladigin duzeyin ustune veya altina cikmasi halinde devreyi keser.
devrenin semasini gosterebilirsen veya daha detajli anlatabilirsen birdahaki mesajimda yardimci olmaya calisirim.
iyi calismalar.
 
Gerilim koruma rölesi yararlı olur.Ama her seferinde devreyi kestireceğinden,üretimi veya çalışmayı olumsuz etkiler.Ben kumanda fazına regülatör bağlamanızı öneririm.
 
Cyber' Alıntı:
merhaba

benimn elimde bir yıldız üçgen pompa panosu var buna 3 adet 30Kw motor bağlı. 10 günde 15 günde bir hidrofor kontrol rölesini yanıyor. kontrol hattına 400-410 üzerinde gerilim geldiği için bu arızanın çıktığını söyledi fabrika onlarda tam emin değiller ama bu kontrol hattının girişine bi gerilim sabitleyici devre nasıl yapabilirim 380 den fazlasını geçirmesin istiyorum.

mrb arkadaşım...
gerilimin yüksek gelmesi gibi düşük olmasıdea problem dogurur. :)

öncelikle yıldız ücgen panosu her üç motorada ayrı ayrı yap. tek yıldız ücgenden üç motoru beslemiyosundur umarım:) motorlar 30kw oldugu icin sana biraz masraflı olcak.:)

gerilim koruma rölesini arkadaslarınd edigi gibi koy. basit bi eleman. kumanda devresine baglıyacaksın. üc fazı kullanacaksın birde acık kontagı var onu termik şaltere seri olarak bagla bundan sornada stop butonunu start butonunu hidraforun su seviye rölesinin cıkışları v.s varsa seri baglayıp ana kontaktore gitceksin... devamı normal yıldız ücgen kumanda.:)

motor kontrol rölesi dedigin ; termik rölemi.zaman rölesimi,gerilim rölesimi,yıldız,ücgen ana kontaktör ü,yoksa extra yardımcı kontaktörlermi bagladın(sargılarda ısınmaya karşı ptc'lere kontaktör baglayıp bunun yanmasından mı bahsetiyorsun)..

son olarakda uygun yıldız ücgen icin malzeme kullandınmı ,cok önemli cünkü. termik ayarını yaptınmı.?

P=30KW

U=380V.
COSQ = 0,97 yaklaşık.
I= 50 amper olsa

termigi yaklaşık 25 ampere ayarlamalısın. yıldız ücgen sistemde.

motor ilk anda aşırı akım ceksede 6-7 saniyede (zaman rölesini 6-7 saniye ayarlamak yeterli olacakdır) yol alma aşamsı bitmiş olup ücgene gecince zaten fazla akım cekmez.. hem yıldız kolundan hemde ücgen kolundan (yıldız-ücgen güc şemasını gözünüzde canlandırın) 25er amper gibi akım gececektir.
 
arkadaşım 400-410 V faz notr de 236 V tekabül ederki buda hiç bir röleyi yakmaz siz sorunu başka nedenlerde arayın bence çünkü tedaş da çalıştığımdan faz-faz 440 volt bile gördüm hiç bir sorun yaşamadım?? konuyu birazdaha açarsan yardımcı olabilirim.
 
Yanılmıyorsam kael hidrofor sistemleri için yeni bir kontrol rolesi üretti(2 ve 3 motorluk).Arkadaş bu roleyi söylüyor.400/220v trafoyu kumandada kullanırsan sorun kalmaz herhalde(eger sorun gerçekten gerilimin yüksek olması ise).Kolay gele.
 
arkadaşım bizde de hidrafor kontrol rölesi ve 3 motor var. motorlar sırayla basınca göre beraber çalışıyor.hidrafor kontrol rölesi basit bir röle ve 380 420 ile ilgisi yok normal 220 ile çalışan bobini olan ve kontak veren bir röle.röle bobin ucuna fazla gerilim geliyorsa ondan yanabilir.240 v a kadar sorun olmaz bence
 
Sevgili arkadaşım genelde kontrol röleleri yuksek voltajlara karşı elemanları tolere edilmişlerdir. 400-410 V olması hatbaşında yada hafta sonu zamanlarında şebekenin aldığı normal değerlerdir. Bu noktada sizin yapmanız gereken rölenizin bulunduğu panonun etanş olup olmadığı ve ani ısı değişikliklerine maruz kalmasını kontrol etmektir. Komplike kontrol rölelerini bina dışında kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmem onun yerine bait eski tip elemanlar kullanmanızı tavsiye ederim(motorlu faz koruma/ zaman saati vs). Pananouzda bulunan yüksek güçlü elemanların besleme voltajına yaptığı etkiyi mutlaka gözlemleyin bu bazen pozitif bazende negatif yönde olabilir. Dalgıç artezyen gibi dış sistemlerin kompanzasyonunu lokal yapın bu aynı zamanda panoya bağlı elektronik elemanların voltajlarını nispeten koruyacaktır. Rölenizin kontrol fazlarına kesinlikle trafo voltaj düzenleyici vs takmayınız. Unutmayınki o rölenin görevi motorunuzu ve sisteminizi korumaktır. kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst