3 Eksen CNC işleme merkezi 90 derece işleme

shox

Katılımcı Üye
Katılım
4 Tem 2007
Mesajlar
968
Puanları
56
Kolay gelsin. İşyerindeki bir ustayla tartıştığımız bir konu var.
İşleme merkezlerinde bir malzemenin atıyorum ortasında köşeleri 90 derece olacak şekilde bir işlem yapılamıyor diyor. Bunuda ben anlamıyorum bu nasıl olur?
Örnek olarak videonun başlangıcındaki işlenen parçadaki üçgenlerin köşeleri keskin değil onu gösteriyor bunun keskin şekilde işlenmesi mümkün olmuyormu?
Teşekkür ederim.

 
Dikey işlemede kullanılan takım yuvarlak olduğu için iç taraftaki köşeler de haliyle yuvarlak olur. Ancak geleneksel takım yerine "square broaching tool" denilen takımlar ile kare şeklinde delikler açılabiliyor.

 
@Suat_Korkmaz bu takımlarla istenilen şekiller çalışılabilirmi yoksa videodaki gibi sadece kullanılan kalemin şeklimi çıkartılıyor?
 
Teknolojisinden dolayı fazla becerikli değil. Dörtgen, beşgen, altıgen gibi şekillerde delik açılabiliyor.
 
Peki bu tür işler nasıl tezgahlarda yapılabilir?
 
Freze gibi dik işlem makinelerinde (cnc olmayan).
 
Suat abinin gösterdiği video biraz farklı bir olay. Daha büyük kenar ölçülerine sahip kareler yapabiliyor mu bilmiyorum ama dik işlem merkezleri yani cnc frezelerde kullanılan takımlar üçgen bile olsa parça üzerinde oluşturan kare dikdörtgen ve buna benzer geometrilerde 90 derecelik tam dik köşe yapamazsınız. Parça üzerinden kesip çıkardığın kare parçanın köşeleri dik olur ama kare çıkarıldığı parçada kalan köşeler kullanılan takım çapına göre radyüslü olur.
 
Tabiki. Benim örneğini verdiğim uygulama ufak delikler açmak için. Büyük ölçüler için su jeti veya lazer gibi makineler lazım.
 
Keskin köşe şart ise ya dalma erezyon yada tel erezyon kullanılır ki her ikisi de pahalı bir yöntemdir.
 
Teknik resim eğtimi almanızı tavisye ederim buda size parça imalat proseslerindeki becerinizi arttıracaktır..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst