2500 A Termik Manyetik Şalterin Açma Yapması

Şalterin açma nedeni harmoniklerden de kaynaklanabilir. Analizatörünüz harmonik ölçümü yapıyorsa bu değerleride kontrol etmenizde fayda bulunmakta.

power logic circuit monitor 2000 serisi analizör var ve hem akım hem de gerilim harmoniklerini ölçüyor.ama şaltere açtırma yapıp yapmadığından emin değilim.

26. sayfada,düşük gerilim bobini görülmektedir.Şalterinizde de bu bobin varsa,şebekeden kaynaklanan arızalarda,gerilim düştüğü için,şalter açıyor olabilir.

gerilim ve akım değerlerini her 15 dakikada 1 enerji izleme sisteminden alabiliyorum.yaptığım analiz sonucu herhangibir gerilim dalgalanması yok.gerilim değeri 380 V civarında.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sag,swel diye tabir ettiğimiz dalgalanmalar,klasik ölçü aletleri ile tesbit edilemez.Bu yönden,göremiyor olunabilir.
 
Devre kesiciniz motorlu tip ise, düşük gerilim bobini (MN Bobini) ve açtırma bobini (XF Bobini) takmışlardır. Kesicinin ön kapağını sökerek motor mekanizmasına elektriksel ve mekaniksel bağlantısı olan bu iki bobini ve yardımcı kontaklarını kontrol edin. Özellikle MN bobini yerinden oynamış olabilir.
 
Koruma ünitesi içerisinde ( veya dışında ) ,düşük gerilim koruma bulunmaktamıdır ? Açmanın,bu ünite ile ilgisi araştırıldımı ?

gerilim koruma mevcut değil.

gerilim koruma mevcut değil.
gerilim koruma bobini olmadığını netleştirdim.üreticisinden bugün bilgisi geldi.

trafoda yük yok iken açtırma yapmıyor.ne zamanki yüklenmeye başlıyor o zaman şalter açma yapıyor.yaklaşık 150 A değerinde.
bu arada şalterin koruma ayarları maximuma çekildi.ama yine de açmaya devam ediyor.
dün trafoda yaklaşık 900 A yük var iken koruma uçlarını takıp görelim dedik.kumanda uçlarını takar takmaz şalter açma yaptı.
başka ne olabilir? tüm elektrikçiler bu işle uğraşıyoruz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ground-Fault Protection korumasını,devre dışı yapma imkanınız varsa,bunu devre dışı yaparak,sonucu takip edebilirmisiniz.Veya,bunun değerleri düşük ise,onu artırarak deneme yapabilirsiniz.
 
Ground-Fault Protection korumasını,devre dışı yapma imkanınız varsa,bunu devre dışı yaparak,sonucu takip edebilirmisiniz.Veya,bunun değerleri düşük ise,onu artırarak deneme yapabilirsiniz.
merhaba,
koruma ünitesinde aşırı akım ve kısa devre koruması var.başka da koruma mevcut değil.Bu arada str28 d koruma ünitesi değerleri;
Io= 1xIn
Ir=1xIo
Im=10xIr
 
Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık 1 aydır işletmemizde 2500 A lik şalterde açma problemi var.Detaylı olarak yaptığımız tüm işlemleri içeren raporun içeriği aşağıdadır.

Herkesten konu ile ilgili yardımlarını bekliyorum.
teşekkürler.

Teknik Rapor İçeriği;

TEKNİK RAPOR- 12/11/2012
Problem:
TR-2 manyetik motorlu ana şalterinin açma yapması
Termik Manyetik Şalter Etiket Bilgileri;
Type of device : MASTERPACT M25 H2
Serial number : 96201586
Control unit : STR28D
CT rated current : In = 2500 A
Breaking capacity (415 V) : 100 kA

Aksiyon:
10/10/2012 Tarihli İlk Aksiyon;
İlk açma saat 01:30 da gerçekleşmiş olup ana dağıtım pano analizör değerleri kontrol edilmiş ve bir problem görülmediğinden tekrar şalter kapatılarak enerji verilmiştir.
İkinci açma saat 02:30 da gerçekleşmiştir. Analizör değerleri tekrar kontrol edilmiş ve kablo hatları kontrolü yapılmıştır. Ama açma nedeni bulunamamıştır.
3.açma ise saat 03:05 de gerçekleşmiş ve tekrar şalter kurularak enerji verilmiştir.
4.açma ise saat 03:32 de gerçekleşince şalterin STR28 D koruma ünitesi devreden çıkartılarak enerji verilmiştir. Bu saatten sabaha kadar tekrar açma yapmamıştır.

21/10/2012 Tarihli 2.Aksiyon;
Yıllık trafo bakımları yaparken Bakım firmasına bu arıza raporlanmıştır. Şalter açma sebebi olarak;

  1. STR 28 D kontrol ünitesinin arızalı olabileceği
  2. Şalterin kontrol ünitesine akım besleyen akım trafolarından birinin arızalı olabileceği
tarafımıza bildirilmiştir.
Bunun üzerine TR2-3 kublaj hattındaki 2500 A lik ana şalterin koruma ünitesi sökülerek TR-2 şalterine takılmıştır. Tüm akım koruma değerleri ayarlanarak şalter korumalı biçimde devrede bırakılmıştır.
Aradan geçen 1 gün sonra fabrikada yük ok iken şalter tekrar 2 kez açma yaptıktan sonra STR 28 D koruma ünitesi devre dışı bırakılarak şaltere yol verilmiştir.


11/11/2012 Tarihli 3.Aksiyon;
Üretim duruşu alarak şalter değişimi işi planlanmıştır.11/11/2012 pazar günü TR2-3 kublaj hattındaki ana şalter sökülerek TR-2 ye montajı yapılmıştır. Koruma üniteleri de tekrar yer değiştirilmiştir.

Aradan geçen 2-3 saat sonra şalter tekrar tripe girerek açma yapmıştır. Bu olay 3 kez tekrarlanmış ve çözüm olarak yine kontrol ünitesi devre dışı bırakılarak şalter ON konuma alınmıştır.


Sonuç;
Tüm bu yapılan işlemler sonucunda problemimiz hala devam etmektedir. Şalterin açmasını tetikleyen ana neden bulunamamıştır.
Ana şalterin beslediği 630 A lik dağıtım şalterlerinde akım ayarları kontrol edilmiştir. Selektivite değerlerinin ana şalterin ayarlarına göre daha düşük değerlerde olduğu gözlenip kontrol edilmiştir.( Kısa devre akım ve aşırı akım set değerleri)
Korumasız olarak çalıştırdığımız şalter ve panosunda da gözle görülür bir aksama veya tehlikeye de rastlanılmamıştır. Bu şekilde şalter yaklaşık 1 aydır çalışmaktadır. Koruma ünitesi devreye alınır alınmaz beklenmedik anlarda tekrar açma yapması tarafımızca anlaşılamamıştır.
Bu konunun detaylı olarak analiz edilip incelenmesi gerekmektedir.

Arkadaşlar,
Arızayı en sonunda bugün tespit ettik.Şalterin STR 28 D kontrol ünitesi arızalı.Değiştirdiğimiz şalterinki de bozukmuş.Şalteri tripe sokuyormuş. Buna ihtimal vermeyip arızayı pano içinde aradık.
 
IR:?
TR(S):?
(OSD)XIR:?

NE DEMEK NE ANLAMA GELİYOR NASIL AYARLAMA YAPABİLİRİZ. ( schneider masterpact NW25 H1

dağıtım panomuzda 3 adet 2500 A çıkış şalterimiz var 1100 A yüke gelmeden bile açıyor. açtığı andaki yükü gözlemleyemedik.

mevcut ayarlar ır:8 xır :2
 
Son düzenleme:
IR:?
TR(S):?
(OSD)XIR:?

NE DEMEK NE ANLAMA GELİYOR NASIL AYARLAMA YAPABİLİRİZ. ( schneider masterpact NW25 H1

dağıtım panomuzda 3 adet 2500 A çıkış şalterimiz var 1100 A yüke gelmeden bile açıyor. açtığı andaki yükü gözlemleyemedik.

mevcut ayarlar ır:8 xır :2

Aynı problemi bende 1250 A schneider motorlu şalterde yaşamıştım. Schneider müşteri hizmetlerini aradım saatlerce 3 lü konferans yolu ile görüşmeler yaptık, En sonunda manyetik açma değerini biraz artırarak çözdük olayı. Şu an tam değerleri hatırlamıyorum ama 8 e 2 gibiydi galiba. Bu şu demek oluyo Ir manyetik açma değeri 1250*0,8 ve It= gecikme süresi ms veya sn olarak.

Saçma sapan saatlerde açıp oteli elektriksiz bırakıyordu. Çözüme ulaştık 2 yıldır problem yok.

Sonuç olarak Firmalardan teknik destek isteyiniz. Yardımcı oluyorlar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst