24v 20 amper Güç Kaynağı Bulamıyorum

Katılım
14 Kas 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Arkadaşlar elimde 24v 20 amper güç ihtiyacı olan dc motorlar var. Bunları çalıştırmak için 24v 20a led trafosu aldım 2 gün çalıştı 3. gün bozuldu. Ne yapacağımı bilemiyorum. Elektronikçiye sordum led trafosu işini görmez sana bakır sargılı trafo düzeneği lazım dedi ama daha fazla yardımcı olmadı. Şimdi ben sorunsuz olarak 24v 20a güç verebilecek güç kaynağını nereden bulabilirim. Hazır trafolar satılıyor bakıyorum ama onlarda ac trafolar onları doğrultmak dc akıma çevirmek falan gerekiyormuş benim anladığım şeyler değil ne yazık ki. Lütfen yardımcı olun.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
led trafolarının 20 amper den daha büyük akımlı olanını kullan mesela 24V 40 amper misali...güç kaynağın beslediğin motordan akım olarak büyük olsun...güç kaynağına yoksa birde küçük fan ekle soğutması için...kolay gelsin...
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Led trafosuna baya para verdim ve çat diye bozuldu şimdi daha pahalısını alıpta tekrar bozmak istemiyorum. Elektronikçi bana led trafoları smps falan o yüzden olmaz yine bozulur dedi. Sizce 40 amper çözer mi sorunumu yoksa bozulma sebebi başka bir etken mi
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Led trafosuna baya para verdim ve çat diye bozuldu şimdi daha pahalısını alıpta tekrar bozmak istemiyorum. Elektronikçi bana led trafoları smps falan o yüzden olmaz yine bozulur dedi. Sizce 40 amper çözer mi sorunumu yoksa bozulma sebebi başka bir etken mi
bende elektronikçiyim uzun yıllardır ama dediklerim boşuna değil yani dediğim gibi güç kaynağın beslediğin motordan akım olarak büyük olsun... illaki 2 katı değer demiyorum ama başa baş olmasın yüksek değer olsun ...bu böyledir yani...saygılarımla kolay gelsin...
 
Bir motorun çalıştırılabilmesi için bazı şartlar vardır.
1) SURGE (Kalkınma) akımı.
2) Yük akımı.
3) Motorun parazitik emisyonlarına mukavim devre tasarımı.
Her motor kalkınma anında kendi yük akımlarının çok çok üzerinde akım çekmektedir. Motor türüne bağlı olarak bu akım 10 kat yüksek bile olabilmektedir.
Motor nominal yükte çalışırken gereksinim duyduğu akım daimi olarak sağlanılmalıdır. PEAK akım değeri 20A olan hiçbir ürün kullanılamaz.
Her motor dönerken ayrıca parazit te üretir. Bu parazitler ana besleme kaynağına ters polaritede olup, çok ciddi önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde güç kaynağında bulunan yarıiletkenler rahatlıkla bozulabilecektir.
BU DURUMDA...
Motor tam regüle gerilime ihtiyaç duymuyorsa, en ideal çare belirtilen önerideki transformatördür.
24VX20A=480W yani minumum 500W 24V AC çıkışlı transformatör temin edilmelidir.
AC çıkışın doğrultulması için bir köprü diyot ve uygun bir kondansatör şarttır.
Ters parazitlerin bastırılması için de yüksek güçlü ve yüksek tıkama gerilimine sahip bir diyot ayrıca çıkışa parelel kullanılmalıdır.
En ucuz seçenek bu olup, eğer motor için regüleli sabit gerilim gerekli ise, uygun güçte regüle güç kaynağı yapımı son derece pahalı olacaktır.
Piyasadaki çoğu ürünler gerçek değerleri yansıtmadığı için hazır olarak temin edilmek istenmesi halinde bilinçli araştırma yapılmalıdır.
https://www.alibaba.com/product-det...pm=a2700.7724857.normalList.37.49cd5c50OCTfHz
64$ lık bu ürün genel kriterlere uygundur.
 
Bu motor için iki çare vardır.
1 Yukarda belirtmiş olduğum 500W trafo ve doğrultmaç devresi.
2 Uygun güçte akü ve daimi şarj devresi.
Akü özellikleri motorun kullanım süresi ve amacı doğrultusunda değişecektir.
Uzun süre çalıştırılması gerekiyorsa çok yüksek akü kapasitesi gereklidir. Haliyle şarj devresi de uygun olmalıdır.
 
Bu motoru laptop adaptörüne bağladım 19v 4.7 amperlik ve gayet güzel çalıştı.
Ancak sizin önerdiğiniz sistemler oldukça pahalıya maal oluyor gibi. Tamda anlamıyorum anlatılanları ama sizce daha ucuz bir çözüm yolu bulamazmıyım. Bu motor 12v tada çalışabiliyor ve 12 voltta çalıştırmakla 24v ta çalıştırmak bana ne kazandırı yada kaybettirir. Benim motordan beklediğim hızdan çok tork. 24v la besleyerek alacağım tork 24v tan daha mı düşük olur yoksa sadece hızmı düşer.

Birde 24v 20amper led adaptörü ile gayet güzel çalışıyorken adaptörün bozulma sebebi nedir sizce 40 amper olsaydı adaptör bozulmaz mıydı?
Lütfen cahilliğimi affedin.
 
Son düzenleme:
4.7A lik güç kaynağında çalışıyorsa verdiğin bilgiler yanlıştır.
Motor tam yükte kaç amper çekiyorsa güç kaynağı da o akımı verebilmelidir.
Motoru boşta çalıştırıp ta 4.7A lik güç kaynağı çalıştırıyor demek doğru olmaz.
Motor yüklendiği anda çektiği akım katlanarak artacaktır.
Max. tork için firmanın bilgileri önemlidir. Benim önerilerim anlamsız olur.
Ama 12V gerilim ile istediğin güç ve devirde kullanabiliyorsan, 12V ta da kullanabilirsin. Bu kişisel kullanıma girer. Fabrika bile neden 24V ta çalıştırmıyorsun diyemez :D
Bu motor fırçalı motordur ve çalışma anında uçlarında şiddetli darbeli gerilimler oluşturur.
Bu gerilimler özel devrelerle filtre edilmemişse her türlü güç kaynağını bozacaktır.
Özellikle SMPS devrelerde çok kalite ters gerilim filtre devreleri bulunmuyorsa çok rahat bozulabilirler.
 
Benimde motor hakkindaki bilgim satış linkinde yazanlar kadar maalesef. Sizde eminim çok güzel açıklamalarda bulunuyorsunuz vakit ayırıp ama anlama kapasitesi yetmeyince bir sonuca ulaşamıyorum.
Şimdi ben ne yapmalıyım şunu al buda seni idare eder gibi basit somut şeyler söyleyebilir misiniz.
Bu arada eminim kızıyorsunuzdur tekrar tekrar sormama ama inanın art niyetten değil bu konuda çok cahilim ve çaresizim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst