24 v dc zaman ayarlı led

siirizar

Üye
Katılım
23 Eki 2011
Mesajlar
16
Puanları
1
Merhaba, konu doğru yerdemi bilmiyorum, değilse kusura bakmayın.
24v dc ile 10 -15 cm lik bir ledin 1 dk lığına yanmasını istiyorum. Lede 24 v vereceğim ,başka bir 24 v ile kısa bir tetikleme ile Lede verdiğim bu 24 v devreye girip 1 dk sonra çıkmasını istiyorum. Bunu basit ve en az masraf ile nasıl yapabilirim?
 
Merhaba. Evet, konuyu açma yeriniz yanlış yerdedir, genel elektronikte olmalıydı. Siz flip-flop devresini mi (astabil mutivibratör) 24 voltta çalışan şekliyle tam olarak yapmaya çalışıyorsunuz? 2 LED fasılalı olarak yanacak, birinin yanması veya sönmesi diğerini tetikletip transistörle her defasında ikisini sıralı ve fasılalı yakıp söndürmüş olacak, tam olarak böyle midir? Doğru mu anladım? Kolay gelsin.
 
Hayır,anlatamamışım anlaşılan.
Şöyle ki;
15 cm 24 v bir led komut geldiğinde 1 dk yanacak. Ledi yakacak güç başka tetikleyici güç başka olacak. Ledi yakacak güçte tetikleyici güçte 24 v dc.
 
Peki bu ledi yakma komutu nereden gelecek, bir anahtar/buton dan mı yoksa bir pic entegresinden mi? Kendiliğinden bir komut flip - floplarda otomatik oluşur, ledler yanarken örneğin. 12 volt ve 24 volt için hafif ve ağır araçlarda kapı açılma/yakma lambasınını söndürme geciktirme devreleri vardır, bunlar tadilatlı olarak bunun için uygulanabilir sanıyorum. Kolay gelsin.
 
1 mikrodenetleyici ve bir röle kartı ile yapabilirsiniz.
 
Binbaşı ; cevap için teşekkürler hocam. biraz daha açayım konuyu.
Bir kahve otomatına bardak ile kahve veren yere 1 dk lık bir ışık vermek istiyorum. Bunuda kahve istendiğinde çalışan bardak düşürücü yada karıştırıcı düşürücü ile tetiklemeyi düşünüyorum.

Bolubeyi; cevap için sizede teşekkürler hocam. Dediğiniz parçaları nerden temin edip nasıl kullanabilirim. Bu konularda oldukça acemiyim.
 
Malzemeleri elektronik ve / veya robotik ürünler satan her hangi bir yerden temin edebilirsiniz.
1 adet röle kartı, bir adet pic ya da arduino ve bir kaç dirençle devre tasarlayıp yapabilirsin. özetle tetik sinyali alıncamikrodenetleyici röleye istediğiniz süre kadar enerji verir, süre bitiminde röle bırakır. Devre kurma ve program atma beceriniz yoksa elektrikçilerde satılan merdiven otomatiği devresiyle de daha basit olarak yapılabilir.
 
Zaman tutmaz ise;
220uF ve 270k ile değişiklik yapılabilir.
Denenmemiştir.
Süre yaklaşık=> 1.1 x 220u x 270k -> 65sn.

555 ile monostable.jpg
 
Son düzenleme:
mahmut bey 12 v . girişinde de 24 v.güç olacak benim yapmaya çalışacağım kartta. bu durumda basit olacaksa 24v 12v düşürmekte işimi görür, ya da 24v kullanmak için sizin verdiğiniz şemada nelerin değişmesi gerekiyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst