220v. kablo test hakkında

utquick

Üye
Katılım
21 Nis 2009
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar 220 Volt çalışan sinyalizasyon sistemine ait yer altında kablosunda zaman zaman kısa devre meydana geliyor. Yağmur yağdığında bu hataları sık olarak alıyoruz. Muhtemelen kabloda zedelenme ile oluşan ve yağmur yağdığında ortaya çıkan elektrik atlamaları oluşuyor. Sistemimiz kendini bloke ediyor.

Bu kablonun uçlarını açıkta bırakıp bir ucuna 220 volt verip diğer ucundan aynı voltajı okumaktayız.

Sorum şudur: Kısa devre gibi gözüken bu hatanın kabloda mı cihazda mı oluştuğunu bilmemekle beraber. Bu kablodaki zedelenen yerlerin olup olmadığı hakkında şüpheye düştük. Bunu ekonomik olarak ucuz bir şekilde nasıl çözebiliriz.

Biraz araştırma yaptığımda meger ile bu testin yapılabileceğini gördüm fakat meger pahalı bir cihaz. Onun yerine mesela Dijital izolasyon megeri (ut 501a) gibi ölçüm cihazları var. Bununla istediğimi gerçekleştirebilir miyim? Veya bilmediğim bir yöntem var mı bu testi gerçekleştirebileceğim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Megerle yani izolasyon test cihazı ile kablo sağlammı değilmi diye ölçülebilir. Bir TDR cihazı ile de kablo sağlammı değilmi arıza varsa nerede ve ne tür bir arıza olduğu ölçülebilir. Bunlar 4-5 bin liralık pahalı cihazlardır. Ama satın almanız gerekmez. Elinde bu cihazları bulunan elektrikçi veya mühendislik firmalarından bu hizmeti satın alabilirsiniz.
 
Eğer yağmur yağdığında yapıyorsa kabloda ezik kaçak var demektir. Kabloları sistemden sırasıyla ayırarak arızalı kabloyu bulun ve değiştirin. İlgili kabloda boşta iletken varsa arızalı olan yerine geçici olarak yedek iletkeni kullanabilirsiniz.
 
Arkadaşlar kabloya meger bağlayıp yüksek gerilim üretince kablonun kısa devre oluşan yerinden arklar meydana gelerek tespit edilebiliyor diye biliyorum. Bunu yapmanın ucuz halini arıyorum. Bizim kablolar olur olmadık yerde sürekli zedeleniyor. Belediye levha çakıyor vs. reklam gibi olmasın ama şu alet işimi görmez mi. Bu sanki dediğimi yapar cinste bir alet kullanan var mıdır? https://www.kartalotomasyon.com.tr/Unit-UT-501A-Dijital-Izolasyon-Megeri,PR-1538.html
 
İşinizi görmez.Kablonuzun yanında başka kablo yoksa,varyak ve bir YG trafo ( 1500-2000 volt veren ) ile impuls şeklinde gerilim uygulayıp,hat güzergahı üzerinde anteni yere bakan bir radyo ile deneme
yapabilirsiniz.Arızaya yaklaştıkça,radyodaki parazit sesinin en yüksek olduğu nokta arıza yeridir.Gerilimi
kontrollu olarak , devredeki bir pensampermetre yardımı ile artırın.Kablonunun karşı ucunu tabiki boşalt-
manız gerekecektir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,978
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst