mefe24

Üye
Katılım
23 Tem 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Arkadaşlar bugün aklıma bir fikir geldi fakat bir türlü uygun ucuz yolunu bularak yapamıyorum. Fikrim çok basit ama uygulamasını basit ve ucuza yapmak için sizlerden destek istiyorum.

çalıştığım iş yerinde toplam 20 adet Aydınlatma linyesi var. Bu linyelerin açma kapatma anahtarları bir odanın duvarında. Anahtarların hemen yanında linyeler çalıştığı zaman yanan 220V küçük sinyal lambaları var. Fakat bu anahtarlar ve lambaların kapladığı alan yaklaşık 1 metrekare kadar.

Anahtarların zararı yok fakat sinyal lambaları yerine Led bağlayıp, bunlarıda aydınlatma linyelerinin planının bulunduğu 15x20cm lik delikli plakete lehimlemek istiyorum. Yani 1 nolu anahtara bastığımda plan üzerinde yanan LED den nerenin aydınlatmasını açtığımı görmek istiyorum , aslında ben biliyorum fakat bilmeyen 200 kişi için bunu yapmak istiyorum.:(

her linyeden çalıştığını gösteren 220V sinyal hatları mevcut. Bunları hepsini ayrı ayrı 3V yada 12V DC gerilime dönştürerek kulanmam biraz masraflı.20 tane adaptör çok pahalı olur. Her linye için kontaktör bağlamakta gereksiz ve maliyetli. 220 Volt u dirençle düşürüp Led i çalıştırmakta sakıncalı

Triyak veya tristörler ile bir devre 20 ayrı hat için mümkünmüdür. Nasıl bir devre önerirsiniz.
Yada 220 Volt röle varmıdır pahalıya mı mal olur.
Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum

zaman ayırdığınız için teşekkürler
iyi forumlar
 
Bu tür panolarda genelde güç kaynağı 24 vdc seçilir. Ledler Röle ile sürülerek direk yakılır. ama yanlış hatırlamıyorsam istediğin özellikte Moellerde sinyal lambaları mevcut. Ledli parlak gövdeli 20 ile 18 mm delik çapında 12-24 vdc ile çalışır..
 
220 v ac ile neden led yakamayacağınızı düşünüyorsunuz. uygun direnç ile led yakabilirsiniz ledinizin gerilimi ve akımını bildirirseniz en uygun direnci hesaplayabiliriz.
 
220 v ac ile neden led yakamayacağınızı düşünüyorsunuz. uygun direnç ile led yakabilirsiniz ledinizin gerilimi ve akımını bildirirseniz en uygun direnci hesaplayabiliriz.
Sayın İ.Tandoğan dediğiniz gibi yaparsak, Watt lı direnç kullansak bir süre sonra sırayla arıza verir diye endişe ediyorum. Birde Şebeke elektriğimiz çok hareketli 229V-239V arası değişiyor.
Elimdeki LED ler 3,2V 30mA her linye için devrede 6 LED i seri kullanacağım.
Bunlara göre hesaplayabilirmisiniz.

Teşekkürler
 
En ucuz yöntem: 120 k dirençle kırmızı led gayet parlak yanmakta ters polariteye karşı 1n4148 diyot lede ters bağlanabilir. buna paralel 4-6 led bağlanabilir.
 
dc/ ac ara birim kartları bunları da kullanabilirsin dc ile lambaları kontrol eder ve ledleri yakarsın tabi ki en ucuz yolu direk yakmak ama arıza olasılığın artar dc ac 5 tane 4 kanal ssr ile işi halledersin.. ssr konusunda yardımcı olurum
 
SSR ile pahalı olur ama yardım için teşekürler. direnç ve diyot ile yapmak daha ucuz ve pratik olacak gibi
 
600v 330 nf kondansatörü led'e seri bağlayın .220 voltu boşta kalan uçlara verin led yeterli canlılıkta ışıyacaktır!En ekonomik tasarım bu .kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst