220 V DC Motorun Hız Kontrolü

Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
17
Puanları
1
220v dc 350w gücünde olan bir motorun hız kontrolunu nasıl yapablirim bunla ilgili elekronik devresi olan var mı
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Tca 785 devresinin data sheetindeki uygulama devreleri size yardımcı olabilir.Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • tca785.rar
    428.6 KB · Görüntüleme: 378
arkadaşalar teşekür ederim ama bir sıkıntı var gezer77 yönetici arakadşım senin verdigin linte word sayfası cıkıyor tekin 126 arkadaşım senin verdiginde entegreyi tanıtıyor kendim elektrikçiyim kafamdan tsarlayım elektronık devre yapamam ama uygulanmış bir devre sekli gönderebilirseniz onu kendim yapabilirim ilginiz için teşekürler...
 
motorunda tako bobini var mı ? ne motor kullanıyorsun ?
motorun karekteristiğine uygun devre seçmelisin !
gerilim kontrollümü frekans kontrollümü yapmak istiyorsun ? min/max tur sayıları nedir?
tasarlarken bu etkenleri göz önüne almalısın
 
arkadaşalar teşekür ederim ama bir sıkıntı var gezer77 yönetici arakadşım senin verdigin linte word sayfası cıkıyor tekin 126 arkadaşım senin verdiginde entegreyi tanıtıyor kendim elektrikçiyim kafamdan tsarlayım elektronık devre yapamam ama uygulanmış bir devre sekli gönderebilirseniz onu kendim yapabilirim ilginiz için teşekürler...
benim verdiğim sayfada örnek şemalar mevcut inceleserseniz görürsünüz.
 
devreleri gördümde benim motoruma uygun hangisi degerleri uyar mı bilemedim gezer 77... motorun üstünde zyt 220 dc 350w yazısı var başkada bir etiket yazısı yok bu motor ufak el torna tezgahında kulancap gerekli parcalarad hızını azaltıcam potansıyometre ile buna uygun devre arıyorum suan 220 dc volt verdigimde motor normal devrinde dönüyor ...
 
pardon gezer 77 usta senin verdigin winrAR ADRESİNDE WORD SAYFASI ACILIYO İÇİNDE HARFLER VAR BİR CİZİM YADA ACIKLAMA YOK O PROGRAMI ACMAK İÇİN HERHANGİ BİR PROGRAM GEREK Lİ Mİ
 
Motor DC olduğuna göre devir ayarını PWM kullanarak yapmak daha mantıklı. Motor ile şase arasına Drain-Source gerilimi 220V üzerinde olan bir MOS veya IGBT işinizi görebilir. Mosların yüksek voltajlı olanlarının Ron direnci yüksek olduğundan IGBT kullanmak daha mantıklı olabilir.
IGBT için 0.7 * (350/220) veya MOS için Ron * (350/220)^2 ifadelerinden hangisi küçük ise ona göre seçim yapabilirsiniz.

PWM oluşturmak için basit bir micro kullanabilirsiniz.
Veya astable modda 555 ile de PWM üretebilirsiniz. Veya opamp ile üçgen-testere dalga yı komparatora girme şeklinde de.

Micro kullanırsanız ADC den okuyacağınız bir pot değerine göre PWM duty'sini güncellemek devir ayarı yapmanızı sağlar.

Aynı şekilde pot ile 555 de de pot ile duty değiştirilebilir. micro veya 555 den sonra MOSu sürmek için TLP250 gibi bir opto kullanırsanız izolasyon da sağlamış olursunuz. Veya tc4427 gibi MOS sürücüleri de iş görür.

Örnek devre için 555'in datasheet'i veya micro örneği için microchip.com da 12f 16f için örnek PWM uygulama notlarına bakabilirsiniz.
Motora paralel bir hızlı diyot kullanmayı da ihmal etmeyin.


555 için (MOS'u 220 V için uygun seçmelisiniz. Ayrıca 555 çıkışı ile MOS arasına TC4427 veya TLPxxx bir sürücü eklemelisiniz. )
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html

Opamp ile (üçgen dalga - comparator. mos ve mos sürücü burada da aynı şekilde)
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm324.html

Kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst