20 bin evin elektriği çöpten

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
20 bin evin elektriği çöpten

Adana'da iki yıl önce kurulan tesiste, çöplerin ayrıştırılarak çürütülmesi sonucu elde edilen metan gazından üretilen enerjiyle yaklaşık 20 bin konuta elektrik sağlanıyor.
Emrah Yorulmaz'ın haberi
Adana'nın merkez ilçesi Sarıçam'da iki yıl önce kurulan tesiste, çöplerin ayrıştırılarak çürütülmesi sonucu elde edilen metan gazından üretilen enerjiyle yaklaşık 20 bin konuta elektrik sağlanıyor.
Bütün kentin çöpünün toplandığı, yıllarca kötü bir görünüm ve kokuya neden olan alanda kurulan tesis sayesinde ''Sofulu çöplüğü'' olarak bilinen alan, ''Geri dönüşüm sahasına'' dönüştü.
Bu sayede deponi gazının biriktiği katı atık depolama alanlarındaki kötü koku, patlama riski, atmosfere sera gazı salınımı gibi çeşitli tehlikeler ortadan kaldırılarak yerine, Adana Entegre Katı Atık Projesi kapsamında mevcut atık sahasının ıslahı yapıldı ve deponi gazından enerji üretimine başlandı.
Organik çöpler enerjiye, olmayanlar geri dönüşüme
İnvest Trading ve Consulting AG Adana Entegre Katı Atık Projesi Müdürü Cevdet Kurtay, ''Gıda gibi organik atıkları çürütme tankında çürütüyoruz ve elde ettiğimiz metan gazını önce balona, ardından gazla çalıştırılan elektrik motorlarına göndererek elektrik üretimini gerçekleştiriyoruz'' dedi.
Birçok ilde boş alanlara dökülerek kötü bir görünüme sebep olan çöpleri geri dönüştürerek hem ekonomiye hem çevreye büyük katkı sağladıklarını vurgulayan, Kurtay, ''Yaklaşık 10 megawatt/saat civarında bu metan gazından elektrik üretiyoruz. Bu ürettiğimiz elektriği Sarıçam ilçesinde yaklaşık 20 bin konuta dağıtıyoruz'' dedi.

Tesisin ayrıştırma bölümünde yaklaşık 100 kişi çalıştırdıklarını ve bu kişilerin de tesis kurulmadan önce çöplükte topladığı çöplerle hayatını sürdürmeye çalışanlardan oluştuğunu ifade eden Kurtay, tesisin etrafına da 30 bine yakın fidan diktiklerini ve büyük bir bahçe oluşturarak, bölgeyi çöplük havasından kurtarıp modern bir tesis haline getirdiklerini sözlerine ekledi.


Kaynak: AA
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Maaşallah ne kadar güzel bir faliyet keşke bunu ülkemizin her yerinde yapıp kullanabilsek , ve buna benzer işletmeleride hayvancılık ile uğraşan köy ve kasabalarda da kurabilsek hayvan dışkısındaki ortaya çıkan gazdan dolayıda enerji ede edip artığı ilede organık gübre yapımında kullanılmış olsa il ve ilçelerdeki çöpleri , köy ve kasabalardaki hayvan pisliği değerlendirilmiş olurdu, bak artık o zaman enerji ihtiyacımız ve işsizlik oranımız da azalma görülür ve ekonomimizde daha çok canlanma görülürdü, inşallah bunlar gerçekleşir.
 
Sn. Mütefekkir, Anadolu insanı kendisine doğru yolu gösterecek güvenilir insanları buldumu dört elle sarılır.Her dediğinide iki etmez.Birde fayda ve kazanç oldumu işin içinde durdurabilene aşk olsun....Önümüzdeki bir kaç yılda köylerimiz dahil birçok yerleşim yerlerinde mini res - hes- ve biogaz enerji santralları görmek kaçınılmaz.Çocukluğumuzda güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri yeni çıkmıştı ve çok yaygın değildi.Hem üretim dağıtım servis yaygın değildi, hemde insanımız bunun faydasını tam olarak kavrayamamıştı. Şimdi soğuk şehirlerimizde bile solar sistem çatıları süslüyor.
 
bunun yaygınlaşması lazım en azından çöpün bile Türkiye ekonomisine katkısı olur .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,582
Kullanıcılar
449,924
Son üye
xxdangee

Yeni konular

Geri
Üst