2 veya 3 faza dokunursak ne olur?

renas158

Üye
Katılım
3 Nis 2011
Mesajlar
9
Puanları
1
Arkadaşlar vücudumuzu topraktan tamamen yalıtıp iki faza aynı anda veya 3 faza birden aynı anda dokunursak çarpılır mıyız ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
2 faz arasında potansiyel fark yani gerilim vardır. Gerilime maruz kaldığın sürece çarpılırsın. Çarpılmanın sonucunu nasıl dokunduğun belirler. Mesela yan yana 2 faza tek parmağınla dokunursan muhtemelen parmağın yanar. Vücut etkilenmez. Ama bir elinle bir faza diğer elinle diğer faza dokunursan akım yolu tüm vücudun olduğundan ölüm kaçınılmaz olabilir.

Vücudun topraktan yalıtılarak tek faza dokunulması durumu; kuşun tel üzerine konması gibidir. Gerekli yalıtım yapılması durumunda tek faza dokunmakla bir şey olmaz.
 
Peki iki faza yada üç faza dokunulduğunda gerilim kaç volt olarak okunur?
 
fazlar arası gerilim Türkiye için 380 V'tur.
 
Peki iki faza yada üç faza dokunulduğunda gerilim kaç volt olarak okunur?
özet olarak söylenecek olursa, herhangi 2 fazın arası 380-415volt tur, 2 yada 3üne dokunman birşeyi degistirmez, şöyle düşün, vücuda giren elektrik çıkacak bir yer arar, sen ona çıkacak bir yol verirsen çarplırsın, 1 parmagınla 1 faza dokundugnu düşün, elektrik vücuda girdi, şimdi çıkacak yeri varmı? ayagında ayakkabı varsa yere çıkamaz, diger elin herhangi bir yer dokunmuyorsa sadece vücudunda durur ve sende çarpılmazsın, yani hiçbiryere temasın olmaması lazım, şimdi diger elinle diger faza dokundugunu düşün, artık cıkacak yeri var ve çarpar, amaaaa 2 faza dokundugun için 380 ile çarpar, tekrar başa dönelim, 1 faza dokundun ve elektrik vücutta cıkacak bir yer arıyor, eger herhangi bir yerin topraga temas ederse 220v çarpar.... uzun yazı oldu ama anlaşılan sen çılgınlık arıyorsun :))
 
Evet bu fantazi nerden çıktı, canın mı çekti :) ... sakat kalma ihtimalin var kendini öldürtmek için daha kesin daha garanti yolar var!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,272
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst