2 farklı 2.5MVA trafonun nötrlerinin tek barada toplanması sakıncalı mıdır?

tufan20

Üye
Katılım
27 Eyl 2011
Mesajlar
80
Puanları
1
Yaş
33
Farklı yükleri besleyen 2 farklı trafonun nötrleri aynı barada bulunmaktadır.Fazları ayrı busbarlarla taşınmaktadır.Şu an için çalışan sistemde sorun olmamakla birlikte ilerde doğabilecek arızalarda ne gibi souçlar doğurabilir? Yada trafolar bu çalışma şartlarında herhangi bi arızaya sebep olabilir mi? Trafolar birbirlerini yük olarak görebilir mi?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
trafo nötrlerinde herhangi bir problem yokken sorun olmaz ama teknik olarak ayırmak daha doğru olur.sakıncasıda trafolardan bir tanesinin nötründe bi sebebten dolayı kesilme arıza oksidasyon gevşeme vb durumlarda yük diğer trafonun nötründen besleneceği için nötre yüklenme olur fark edemezsiniz.diğer bir yandan trafonun yıldız noktası bozulacağından zarar verebilir.bence nötrleri ayrı ayrı baralara bağlamakta fayda var. slm
 
Gün gelir, trafo çıkışlarına traoidal akım trafosu ile kaçak akım rölesi ve açtırma bobini kombinasyonu bağlamak zorunda kalırsanız eğer, nötr hatlarını birbirinden tamamen izole etmeniz gerekir.
 
Peki transformatör çıkışları kuplajla birbirine bağlı mı acaba ?
 
Son düzenleme:
trafo çıkışları birbirinden tamamen bağımsız hiçbir şekilde bağlantı yok
 
Farklı yükleri besleyen 2 farklı trafonun nötrleri aynı barada bulunmaktadır. Fazları ayrı busbarlarla taşınmaktadır..........


İki trafonun sekonder çıkışları farklı busbarlarla taşınmaktadır... diyorsan bu iki trafo paralel bağlı değil anlamındadır, öyleyse nötrlerinin de bir barada toplanmasının bir anlamı da yok, mahsuru da yok. Birden fazla trafonun nötürlerinin de tek bir barada toplanmasında bir mahsur yoktur. Yeter ki bağlantılarında gevşeklik olmasın.

Örnek bir bağlantı ; Ana dağıtım panosuna besleme hattı olarak şebekeden 3 faz 1 nötr geliyor, Jeneratörden 3 faz 1 nötr geliyor bir de yedek KGK (Kesintisiz Güç kaynağı) varsa... bunların hepsinin alıcıların da dahil nötürü, bir barada toplanması gibi. Yeter ki bağlantılarında gevşeklik, kopukluk, kötü temas, temassızlık olmasın, sonuçta her iki trafonun da yıldız noktası (nötr) topraklanıyor.
 
iki ayrı trafonun nötrlerinin birleştirilmesi bence saçmalığın önde gideni bir uygulamadır ; hadi topraklama baralarını birleştirmek için hesabı kitabı var değerlendirilip yapılır ama farklı iki trafonun nötr ü niye birleşsinki . ama birden çok trafonun ve topraklamanın olduğu sistemde nötr leri birleştirmenin ne zararı olabilir kestirmek zor ; trafolarının birbirinin yükünü alacağı kanaatine ise hiç katılmıyorum .
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst